Er Novo aktien stadig en vinder?

Novo Nordisk er en af Danskernes absolutte favoritaktier og med god grund, i artiklen her tager vi et kig på Novo Nordisk og ser om Novo aktien stadig er en vinderaktie, også efter en stor stigning.

Hvad laver Novo Nordisk?

Novo Nordisk er en førende global sundhedsvirksomhed, der blev grundlagt i 1923 og har hovedkontor i Danmark. Deres formål er at drive forandringer for at bekæmpe alvorlige kroniske sygdomme, primært diabetes og fedme. Virksomheden har omkring 66.000 ansatte i 80 lande og markedsfører sine produkter i omkring 170 lande.

Hvilke Produkter er Novo mest kendt for?

Novo Nordisk er særligt kendt for deres banebrydende GLP-1-baserede terapier, som har været yderst succesfulde i behandlingen af type 2-diabetes og fedme. Nogle af de mest kendte og succesrige produkter inkluderer:

  • Ozempic®: En GLP-1 receptor agonist, der bruges til behandling af type 2-diabetes og til at reducere risikoen for kardiovaskulære hændelser.
  • Wegovy®: En højere dosis af semaglutid, der bruges til vægttabsbehandling og har vist sig effektiv i at reducere kardiovaskulære risici hos personer med fedme.
  • Rybelsus®: Den første og eneste orale GLP-1 receptor agonist til behandling af type 2-diabetes.
  • Insulin Icodec: En ny, potentiel verdens første en-ugentlig basal insulin, som er under regulatorisk godkendelse.

I 2023 nåede Novo Nordisk flere milepæle, herunder godkendelsen af Wegovy® i USA til reduktion af kardiovaskulære risici og positive resultater fra FLOW-studiet, der viste, at semaglutid reducerer risikoen for progression af nyresygdom​ (Novo Nordisk)​​ (Novo Nordisk)​.

Hvilke Produkter er på vej og kan blive nye “Blockbusters”?

Novo Nordisk har i 2023 demonstreret fremskridt inden for deres pipeline af produkter og markedsudvikling.  En “pipeline” i farmaceutisk og bioteknologisk sammenhæng refererer til de forskellige stadier af udvikling og godkendelse af nye lægemidler og behandlinger. Det omfatter hele processen fra tidlig forskning og udvikling til kliniske forsøg og endelig godkendelse og lancering på markedet.

Udvidelse af Novos Pipeline:

  • SELECT-studiet: Viste, at semaglutid 2,4 mg reducerer risikoen for alvorlige kardiovaskulære hændelser med 20% hos mennesker med svær overvægt sammenlignet med placebo. Dette har ledt til en ansøgning om opdatering af indlægssedlen for Wegovy®.
  • FLOW-studiet: Afsluttet før tid på grund af positive interimdata, hvilket fremhæver semaglutids potentiale til behandling af nyresygdomme.
  • CagriSema: Ny kombinationsbehandling, der er startet fase 3-udvikling for både type 2-diabetes og svær overvægt.
  • Insulin icodec: Verdens første basale insulin til ugentlig administration afventer myndighedsgodkendelse.
  • Opkøb og Udvikling: Udvidet porteføljen indenfor hjerte-kar-sygdomme med opkøbet af ocedurenon til behandling af forhøjet blodtryk samt styrket senfase-pipeline indenfor sjældne blodsygdomme med fase 3-studier af Mim8 og etavopivat.

Hvilke Markeder er Novo Nordisk på?

Novo Nordisk opererer globalt med særligt stærk tilstedeværelse i Nordamerika og Europa, men de har også betydelig aktivitet i andre regioner såsom Asien og Latinamerika. I Nordamerika steg salget med 34% i danske kroner (35% ved konstante valutakurser) i 2023, mens salget i internationale operationer steg med 8% (11% ved konstante valutakurser). Deres markedsføring fokuserer på at sikre tilgængelighed og adgang til deres livsforandrende medicin, herunder strategiske partnerskaber og investeringer i produktion for at imødekomme stigende efterspørgsel​ (Novo Nordisk)​​.

For mere detaljeret information kan du besøge Novo Nordisk’s officielle hjemmeside eller deres seneste årsrapport​ (Novo Nordisk)​.

Novo Nordisks Aktiekurs – markant positiv udvikling i de seneste år. 

Graf af Novo Nordisk
Novo Nordisk aktiekurs er steget mere end 700% på 10 år og har forgyldt deres investorer.

Udvikling over 1 år:

  • Stigning: 88,90%
  • Kommentar: Novo Nordisk har haft en stærk vækst det seneste år. Aktiekursen har oplevet en markant stigning, hvilket indikerer en øget investorinteresse og muligvis positive resultater fra virksomhedens produktlinje eller nye markeder.

Udvikling over 3 år:

  • Stigning: 300,31%
  • Kommentar: Over en periode på tre år har Novo Nordisk oplevet en bemærkelsesværdig vækst. En stigning på over 300% indikerer en vedvarende positiv udvikling i virksomhedens fundamentale forhold, herunder succesfulde produktlanceringer, ekspansion på nye markeder, eller forbedrede finansielle resultater.

Udvikling over 5 år:

  • Stigning: 515,66%
  • Kommentar: På en femårig tidshorisont er væksten endnu mere imponerende med over 500% stigning i aktiekursen. Denne langsigtede vækst kan være et resultat af strategiske investeringer, vedvarende innovation, og en stærk ledelse, som har formået at skabe kontinuerlig værdi for aktionærerne.

Samlet set viser Novo Nordisk en meget stærk performance på aktiemarkedet over de nævnte perioder, hvilket kan tiltrække investorer som søger langsigtet vækst og stabilitet.

I artiklen her ser vi virksomheden Novo, deres produkter, regnskab, kursmål og anbefalinger for aktien.

Regnskabet i Novo Nordisk viser en stærk udvikling i omsætning, profit og dividende.

Udviklingen i Novo’s regnskabstal fra 2022 til 2023 viser markante forbedringer på flere nøgleområder.

Finansielle nøgletal for Novo fra deres 2023 regnskab viser styrken i virksomheden.
Udviklingen i Novo Nordisk er imponerende, se omsætningen og profitten.
  1. Omsætning:
    • Nettoomsætning steg fra 176.954 millioner DKK i 2022 til 232.261 millioner DKK i 2023, en stigning på 31%. Denne vækst understreger virksomhedens stærke salgspræstation i perioden.
  2. Driftsresultat:
    • Driftsresultatet øgede fra 74.809 millioner DKK i 2022 til 102.574 millioner DKK i 2023, hvilket svarer til en vækst på 37%.
    • EBITDA fulgte denne positive trend og steg med 36% fra 82.171 millioner DKK til 111.987 millioner DKK.
  3. Nettoresultat:
    • Nettoresultatet viste en imponerende stigning på 51%, fra 55.525 millioner DKK i 2022 til 83.683 millioner DKK i 2023.

Betaler Novo Nordisk udbytte?

Ja, Novo Nordisk er en stabil udbytteaktie, som har udbetalt udbytte siden 1993 og stadig gør det. Novo Nordisk er en af de få danske udbytteaktier, der betaler udbytte mere end én gang om året. Siden 2016 har Novo Nordisk udbetalt udbytte halvårligt – typisk i marts og i august.

Hvor meget betaler Novo i udbytte?

Novo Nordisk stræber efter at udbetale cirka 50 procent af virksomhedens overskud i udbytte og har gjort netop dette siden 2016. Derfor er udbyttet steget løbende.

Herunder ses en tabel for Novo Nordisk’ seneste fire års udbyttebetalinger:

Udbyttedato:  X-dag: Udbytte/aktie:

  • 22.8.2023 18.8.2023 3,00 DKK
  • 28.3.2023 24.3.2023 6,40 DKK
  • 23.8.2022 19.8.2022 3,25 DKK
  • 29.3.2022 25.3.2022 5,50 DKK
  • 24.8.2021 20.8.2021 3,50 DKK
  • 30.3.2021 26.3.2021 5,85 DKK

Udbyttet for 2024 kendes endnu ikke, men første udbyttebetalingen finder altid sted den sidste tirsdag i marts med X-dag fredagen forinden. For 2024 bliver udbyttedatoen derfor den 26. marts med X-dag den 22. marts​ (Novo Nordisk)​​

Hvordan er udviklingen i Novo Nordisks udbytte?

Billede af udbyttebetalingerne i Novo Nordisk
Stigende udbytte i Novo Nordisk – her ser du det samlede årlige udbytte i danske kroner år for år.

Grafen illustrerer udviklingen i udbyttet pr. aktie for Novo Nordisk fra 1993 til 2023. Her er nogle observationer:

  1. Kontinuerlig Vækst:
    • Novo Nordisk har kontinuerligt øget udbyttet pr. aktie over årene, hvilket afspejler virksomhedens voksende overskud og solide finansielle sundhed.
  2. Stigning i Udbyttebetalingen:
    • Udbyttet er steget markant fra 0,02 DKK pr. aktie i 1993 til 9,40 DKK pr. aktie i 2023. Dette viser en stærk og vedvarende vækst i udbyttebetalingen over tid.
  3. Halvårlige Udbyttebetalinger:
    • Siden 2016 har Novo Nordisk udbetalt udbytte halvårligt. Dette er tydeligt i grafen, hvor de blå segmenter repræsenterer de ekstraordinære udbytter, der er betalt i august, ud over de ordinære udbytter, der betales i marts.
  4. Betydelige Stigninger i Senere År:
    • I de seneste år har der været betydelige stigninger i udbyttet, især fra 2019 og frem. For eksempel steg udbyttet fra 6,20 DKK i 2021 til 9,40 DKK i 2023, hvilket er en markant stigning.
  5. Stabil og Forudsigelig Udbyttepolitik:
    • Novo Nordisks udbyttepolitik har været stabil og forudsigelig, med en tendens til at returnere en betydelig del af overskuddet til aktionærerne. Dette gør aktien attraktiv for investorer, der søger stabile og voksende udbytter.

Sammenfattende viser grafen, at Novo Nordisk har haft en imponerende vækst i deres udbyttebetalinger over årene, hvilket indikerer en stærk økonomisk præstation og en dedikation til at returnere værdi til deres aktionærer. Novo er en ren pengemaskine når du ser på kursen og dividende betalingerne.

Men er du på udkig efter en god udbytteaktie, vil vi gerne henvise til vores top10-liste over de bedste udbytteaktier i Danmark. https://tradedesk.dk/blog/de-10-bedste-udbytteaktier-i-danmark-top10

Denne liste tager udgangspunkt i, hvilke virksomheder der procentvis betalte mest i udbytte senest.

 

Hvorfor skal jeg købe aktier i Novo Nordisk?

Novo Nordisk har i 2023 vist betydelige fremskridt både i deres pipeline og markedsudvikling, hvilket gør dem til en attraktiv investering. Her er 4 grunde til at investere langsigtet i Novo.

  1. Stærk Produktportefølje:
    • Novo Nordisk har en bred vifte af markedsførte produkter inden for diabetesbehandling, fedme, hæmofili og væksthormonbehandling. Særligt produkter som Ozempic® og Wegovy® har vist stærk markedsadoption og vækst.
  2. Lovende Pipeline:
    • Novo Nordisk’s pipeline indeholder innovative behandlinger, herunder CagriSema til type 2-diabetes og svær overvægt samt Insulin icodec, verdens første basale insulin til ugentlig administration. Desuden viser SELECT-studiet, at semaglutid reducerer risikoen for kardiovaskulære hændelser betydeligt.
  3. Stærke Finansielle Resultater:
    • Virksomheden har vist imponerende vækst i omsætning og indtjening. For 2023 steg nettoomsætningen med 31% og nettoresultatet med 51%, hvilket understreger virksomhedens evne til at generere solid profit.
  4. Global Markedsudvidelse:
    • Novo Nordisk har strategisk udvidet sin tilstedeværelse på vigtige markeder, herunder lanceringer af Wegovy® i flere lande og øget produktionskapacitet for at imødekomme stigende efterspørgsel. Desuden samarbejder de med sundhedsmyndigheder for at øge tilgængeligheden af deres produkter globalt.

Disse faktorer understøtter Novo Nordisk’s potentiale for fortsat vækst og gør virksomheden til en attraktiv langsigtet investering​

Hvad skal jeg være opmærksom på, hvis jeg overvejer at
købe aktier i Novo Nordisk?

Novo Nordisk er meget højt prissat pga. den store succes virksomheden har haft, derfor bliver den ekstra sårbar, såfremt at tingene ikke går præcist som de skal. Her er 4 risikomomenter du skal være klar over, såfremt du har Novo aktier.

  1. Konkurrencen på Fedmebehandling:
    • Markedet for fedmebehandling bliver mere konkurrencepræget med flere nye produkter fra rivaliserende virksomheder som Eli Lilly’s tirzepatid, som kan påvirke Novo Nordisk’s markedsandel og prispres.
  2. Lovgivning i USA på Priser:
    • Strengere reguleringer og politikker for prisfastsættelse på lægemidler i USA kan påvirke Novo Nordisk’s indtjening. USA er et af virksomhedens største markeder, og ændringer i lovgivningen kan føre til reducerede priser og profitmarginer.
  3. Risiko på Udvikling af Nye Produkter:
    • Udviklingen af nye lægemidler er forbundet med høje omkostninger og usikkerheder. Kliniske forsøg kan mislykkes, og myndighedsgodkendelser kan forsinkes eller nægtes, hvilket kan påvirke lanceringen af nye produkter negativt.
  4. Eksterne Sårbarheder:
    • Eksterne faktorer som pandemier, forsyningskædeforstyrrelser, politiske uroligheder og økonomiske kriser kan påvirke produktion, distribution og salg af Novo Nordisk’s produkter globalt. Disse faktorer er uden for virksomhedens kontrol, men kan have væsentlige økonomiske konsekvenser.

Ved at forstå og håndtere disse risikofaktorer kan investorer bedre vurdere potentielle udfordringer og muligheder i forbindelse med Novo Nordisk’s fremtidige vækst og stabilitet.

Hvad er kursmålet på Novo Nordisk aktien?

Jeg har kigget på de seneste kursmål fra analytikerne for en aktie, og der er nogle interessante pointer at tage med. Lige nu ligger den aktuelle kurs på 1.028,00.

Gennemsnitligt kursmål og potentiel upside:

Det gennemsnitlige kursmål er sat til 934,65, hvilket faktisk er lidt lavere end den nuværende pris. Det kunne indikere, at nogle analytikere mener, aktien er overvurderet lige nu eller at de ikke har nået at opjustere deres kursmål til at der er kommet mere positive nyheder.

Det højeste kursmål, som nogen har sat, er 1.150,00. Hvis aktien når dette mål, kunne vi se en potentiel upside på cirka 11,86%. Det er bestemt en mulighed værd at overveje, men det kommer selvfølgelig med en vis grad af usikkerhed.

Her ser du analytikernes estimater for hvad en Novo aktie skal koste

Lavt kursmål og risici:

På den anden side er det laveste kursmål hele vejen nede på 530,00. Hvis aktien skulle falde til dette niveau, ville vi kigge på en nedside på omkring 48,54%. Det er en ret markant forskel, som viser, hvor stor usikkerheden kan være og hvor forskellige analytikerne kan vurdere den samme aktie.

Hvad er anbefalingerne for Novo aktien?

Jeg har også kigget på de seneste anbefalinger fra analytikerne, og her er en kort gennemgang af anbefalingerne på aktien og de er meget positive. Alle er enige om at Novo Nordisk er et stærkt køb.

Analytiker anbefalinger af novo aktien
Alle analytikere er positive og mener at Novo Nordisk er et stærkt køb.

Anbefalinger for marts, april og maj:

  • Marts:
    • 11 analytikere anbefalede “Strong Buy”
    • 12 anbefalede “Hold”
    • 7 anbefalede “Sell”
  • April:
    • 12 analytikere anbefalede “Strong Buy”
    • 12 anbefalede “Hold”
    • 6 anbefalede “Sell”
  • Maj:
    • 11 analytikere anbefalede “Strong Buy”
    • 13 anbefalede “Hold”
    • 5 anbefalede “Sell”

Analyse af anbefalingerne:

Der er en markant andel af analytikere, der anbefaler enten “Strong Buy” eller “Buy”, hvilket tyder på en generel konsensus om, at aktien har et stærkt potentiale. At antallet af “Sell”-anbefalinger er faldet fra 7 i marts til 5 i maj, indikerer en stigende optimisme blandt analytikerne.

Sådan køber du aktier i Novo Nordisk på Nordnet

Novo Nordisk blev børsnoteret i 1974 og fusionerede med Nordisk Gentofte i 1989. I dag handles aktien på Nasdaq Copenhagen og er en del af det danske eliteindeks, C25, sammen med andre virksomheder som Vestas, Ambu, Bavarian Nordic og Danske Bank. Novo Nordisk’s ISIN-kode er DK0060534915.

På Nordnet kan du nemt købe og sælge aktier i Novo Nordisk. Følg disse trin:

  1. Opret en Investeringskonto:
    • Gå til Nordnet.dk og opret en konto, hvis du ikke allerede har en.
  2. Indbetal Midler:
    • Indsæt penge på din Nordnet-konto, som du ønsker at investere.
  3. Søg efter Novo Nordisk:
    • Brug søgefunktionen til at finde Novo Nordisk ved at søge på “Novo”, “Novo Nordisk” eller “NOVO_B”.
  4. Køb Aktier:
    • Klik på “Køb” eller “Handl”. Indtast det beløb, du vil investere, eller antallet af aktier, du ønsker at købe.
  5. Afslut Handlen:
    • Bekræft din ordre. Nu er Novo Nordisk aktier en del af din portefølje.

Du kan også følge med i virksomhedens udvikling gennem finansielle nyhedssider og sætte Google Alerts op for at modtage opdateringer om Novo Nordisk.

 

Nyheder om Novo Nordisk

Vælger du at investere i Novo Nordisk, så kan du med fordel følge med i, hvordan det går virksomheden fremadrettet. Her er nogle gode kilder til at holde dig opdateret:

  1. Novo Nordisk’s Corporate Hjemmeside:
    • På Novo Nordisk’s corporate-hjemmeside opdaterer selskabet løbende med nyheder og pressemeddelelser. Dette er en primær kilde for de nyeste oplysninger direkte fra virksomheden.
    • Nyheder og Pressemeddelelser
  2. Børsen:
    • Børsen er en førende dansk erhvervsavis, der dækker finansielle nyheder og opdateringer om Novo Nordisk.
    • Børsen – Novo Nordisk
  3. Finans.dk:
    • Finans.dk er en anden stor kilde til finansielle nyheder i Danmark, som regelmæssigt dækker udviklingen hos Novo Nordisk.
    • Finans.dk – Novo Nordisk
  4. Euroinvestor:
  5. Reuters:
    • Reuters er en international nyhedsorganisation, som ofte rapporterer om Novo Nordisk, især med fokus på globale markeder og større virksomhedsbegivenheder.
    • Reuters – Novo Nordisk

Et godt tip er desuden at oprette Google Alerts, hvor du kan bede om at blive underrettet via mail, når der bliver udgivet nyheder, der direkte eller indirekte handler om Novo Nordisk. Dette sikrer, at du altid er opdateret med de nyeste informationer om dine investeringer.

 

Discover more from TradeDesk

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading