Bliver Bavarian Nordic en mulig aktie-raket i 2022?

Bavarian Nordic går en ekstremt spændende fremtid i møde.

Men det afhænger i høj grad af den tredje og sidste kliniske forsøg af selskabets coronavaccine, ABNCoV2 og nu også udbruddet af apekopper i Europa – som allerede nu, har givet en stor ordre i maj 2022 og har sendt Bavarian Nordic flyende.

 

re-wrap;">2021 var knap gået i gang, før Bavarian Nordic kom på alles læber, fordi selskabet arbejdede på sin egen – og ifølge rygterne ganske potente – coronavaccine.

 

Senere kom selskabet et stort skridt nærmere, da statsstøtten på 800 millioner kroner blev officiel i august.

 

Alligevel har aktiekursen ”kun” oplevet en stigning på 42 procent i år. Stigningen er naturligvis imponerende og slår markedet, men i forhold til ovennævnte nyheder virker en stigning på 42 procent nærmest beskeden. 

 


Det kan få én til at tænke: ”Hvorfor stiger Bavarian Nordic ikke mere?”

 

Det skyldes flere ting, hvoraf den største og vigtigste forklaring er tvivlen om, hvorvidt Bavarian Nordic rent faktisk når at få sin kandidat til en coronavaccine færdiggodkendt og produceret, inden coronapandemien blot er noget, der hører fortiden til.

 

Denne tvivl ser man for eksempel tydeligt, hvis man kigger på, hvilke danske aktier der er mest shortet – altså hvor investorer satser sine penge på, at aktiekursen vil falde. Her har Bavarian Nordic konstant ligget i toppen af listen i 2021, og det er med til at holde en dæmper på aktiestigningen.

 

Spørgsmålet er derfor, hvad man kan forstille sig, at der sker med aktiekursen, hvis coronavirussen stadig sætter begrænsninger på vores samfund, når og hvis den sidste og sværeste del af de kliniske forsøg, Fase 3, går godt og Bavarian Nordics coronavaccine bliver godkendt?

 

Så bliver det i hvert fald mere udfordrende at være short i aktien, og mange vil måske begynde at interessere sig endnu mere for Bavarian-aktien. 

 

Så sidder du nu og tænker: ”Er Bavarian Nordic et godt køb?” eller ”skal jeg købe Bavarian?”, vil vi her forsøge at undersøge, hvordan fremtiden ser ud for Bavarian Nordic, og om der er potentiale for fremtidige (store) afkast.

 

Hvad laver Bavarian Nordic?

Bavarian Nordic blev grundlagt i 1994 og børsnoteret i 1998. Selskabet har hovedsæde i Hellerup og produktion nær Helsingør.

Det danske selskab er en bioteknologisk lægemiddelvirksomhed med speciale i forskning, udvikling og fremstilling af især vacciner til smitsomme sygdomme.

I Bavarian Nordics produktsortiment findes blandt andet vacciner mod henholdsvis kopper og rabies, samt TBE-virus og ebola, og selskabet har i mere end 25 år arbejdet på at udvikle nye former for vacciner til både forebyggelse og helbredelse.

 

Sådan har Bavarian Nordic-aktien klaret sig historisk set

Siden børsnoteringen i 1998 har Bavarian Nordic – ligesom mange andre medicinalvirksomheder – oplevet mange op- og nedture, hvilket ses tydeligt, hvis vi fokuserer på de sidste fem år:

 

Umiddelbart ser kursudviklingen voldsom ud, men hvis du havde investeret i Bavarian Nordic for fem år siden, så ville du i dag trods store rutsjebaneture sidde med et afkast på bare 12 procent.

 

Hvis man kigger nøje på kursudviklingen i grafen herover og finder september 2017, så finder man også et heftigt kursudsving.

Den voldsomme barbering af Bavarian Nordic-aktiekursen skyldtes, at selskabet meget skuffende måtte meddele, at et Fase 3-forsøg med medicinen Prostvac til patienter med prostatakræft var floppet.

 

Det skuffede investorerne så meget, at Bavarian Nordic-aktien på bare én dag gik fra en rekordkurs på 443,50 kroner til at lukke i 227,50 kroner, hvilket svarer til et kursfald på 48 procent. Selskabets samlede værdi blev på denne dag skåret med næsten 7 milliarder kroner.

Betaler Bavarian Nordic udbytte?

Nej, Bavarian Nordic betaler ikke udbytte.

Bavarian Nordic skriver på sin hjemmeside, at selskabet aldrig har betalt udbytte og ikke regner med at gøre det i den nærmeste fremtid, da selskabet ønsker at beholde al fremtidig indtjening for at kunne investere i fremtidig vækst.

Bavarian Nordic er altså ikke en god udbytteaktie, men hvis du er på udkig efter en god udbytteaktie, vil vi gerne henvise til vores top10-liste over de bedste udbytteaktier i Danmark (Top 10 udbytte aktier 2021).
Denne liste tager udgangspunkt i, hvilke virksomheder der procentvis betalte mest i udbytte senest.

 

Hvorfor skal jeg købe aktier i Bavarian Nordic?

Bavarian Nordic har i 2021 været en af de absolut mest handlede danske aktier, og Bavarian Nordic-aktien figurerer ofte på lister over danskernes foretrukne aktier.

 

Men Bavarian Nordic-aktien er også en aktie, der skiller befolkningen, hvilket også ses tydeligt, når Bavarian Nordic gang på gang er en af de mest shortede aktier herhjemme.

 

Så hvis sidder og overvejer at investere i Bavarian Nordic, så er det vigtigt, at du i første omgang stiller dig selv spørgsmålet:
Tror du på, at Bavarian Nordic kommer på markedet med sin coronavaccine
i tide eller ej?

 

Tidligere i december blev Fase 2-resultaterne for Bavarian Nordics coronavaccinekandidat offentliggjort, og her var resultaterne meget positive. Forsøget viste en stærk booster-effekt ved at forhøje de eksisterende niveauer af SARS-CoV-2 neutraliserende antistoffer.

 

Desuden gør dataene fra Fase 2-studiet sig rigtigt godt i sammenligning med de kendte mRNA-vacciner fra Pfizer, Biontech og Moderna.

 

Bavarian Nordic forventer at indlede et Fase 3-studie med coronavaccinen ABNCoV2 i 2022 og med mulighed for godkendelse i enten slutningen af 2022, men formentlig først i begyndelsen af 2023.

 

Coronavaccinen bliver den helt store, mulige kurstrigger for Bavarian Nordic i 2022, og det er desuden ikke helt utænkeligt, at coronavacciner vil blive en permanent form for forebyggende behandling, og i det tilfælde vil det være ekstremt gode nyheder for både Bavarian Nordic og dennes investorer.

 

En anden mulig – men lidt mindre – kurstrigger i 2022 handler om udviklingen af en frysetørret udgave af koppe-vaccine, der fortsætter som planlagt. Hensigten er, at Bavarian Nordic skal opfylde en stor rammekontrakt om leverancer til USA, når en vaccine med forlænget holdbarhed er blevet godkendt, og håbet er, at det snart kan blive afsluttet og sætte skub i produktion og salg fra 2022 og fremefter.

 

På længere sigt er der et uforløst potentiale inden særligt ét område: RSV-vaccine. RSV er en lungebetændelse, der især kan være farlig for små børn og ældre personer.

 

Potentialet ligger i, at der er tale om et muligvis stort antal vacciner hvert år, hvis der bliver tale om en bred forebyggende vaccination af små børn. Men dette aspekt vil vare et par år endnu.

 

Endelig ligger Bavarian Nordic også inde med projekter inden for medicinsk brug af vacciner mod kræftsygdomme. Disse projekter fortsætter dog i lavere tempo grundet de nuværende prioriteringer med især coronavaccinen.

 

Så Bavarian Nordic står stærkt, for det er lykkedes både at skaffe penge fra sin aktieemission i december og indgå en økonomisk vigtig aftale med staten i august. Desuden rummer en række aftaler med medicinalgiganten Johnson & Johnson, der ejer 10 procent af Bavarian Nordic, en stor upside uden væsentlig risiko.

 

Kursmål på Bavarian

Således har blandt andre Sydbank en købsanbefaling på Bavarian Nordic-aktien, og bankens analytikere vurderer, at værdien af selskabet langt fra er indregnet i den nuværende aktiekurs. Faktisk ser Sydbank et 41-procent kurspotentiale i Bavarian Nordic, mens det hollandske finanshus Kempen & Co har fordoblet sit kursmål til 415 kr. fra 210 kr. (disse kursmål er fra 2021)

Hvad skal jeg være opmærksom på, hvis jeg overvejer at købe aktier i Bavarian Nordic?

Det er ikke uden grund, at 2022 bliver kaldt et ”alt eller intet”-år for Bavarian Nordic.

Enten kommer selskabet igennem nøglehullet og får godkendt sin coronavaccine, inden at coronapandemien for alvor er overstået, eller også går det omvendt.

I tilfælde af at coronavaccinen ikke bliver godkendt eller kommer alt for sent på markedet i forhold til det reelle vaccinationsbehov, så er det bestemt ikke utænkeligt, at aktien kommer til at gennemgå samme udvikling, som man så i september 2017, hvor Fase 3-forsøget med prostatakræftmedicinen Prostvac var floppet.

Det gør Bavarian til en risikabel affære, som i bund og grund er et gamble på om de lykkes med corona vaccinen. 

 

Grundet Bavarians historik og negative cash flow, så ville jeg nok selv vælge, at springe over en investering over i Bavarian. 

Hvis du ønsker en gennemgang af Q2 regnskabet, kan du se videoen her:

 

 

Men det er helt op til dig, nu kender du den nuværende situationen. 


Det sidste år, har det ikke været en god investering at være køb og hold investor i Bavarian Nordic.

Aktien er faldet hele 38%, men heldigvis har TradeDesk formået at udgå det generelle fald og har lavet en positivt afkast i samme periode.


Kilde: https://tradedesk.dk/how

Bavarian Nordic er en volatil aktie, der hurtigt kan gå begge veje og er derfor egnet til at swingtrade, som vi bruger i TradeDesk systemet.

 

Hvis vi tager et hurtigt kig på Bavarians nøgletal, så ser vi et selskab, som er nyhedsdrevet, men helt er uden aktuel værdi.

Bavarian Nordic aktiens nøgletal
Bavarian Nordic aktiens nøgletal – ikke meget der er positivt

Da Bavarian Nordic ikke tjener penge, pt. Så har de ingen P/E, PEG, EPS, eller Dividende udbetaling. Det mest sandsynlige er, at de igen skal ud og bede investorerne om penge, som de har gjort før. Så derfor er Bavarian på nuværende tidspunkt ikke en god langsigtet investering.

 

Der er andre selskaber derude med bedre nøgletal, som f.eks. Novo Nordisk, som er et godt kvalitetsselskab.

 

Bavarian er hverken et value eller kvalitetsselskab og der har heller ikke været meget momentum i aktien i 2022.

 

Derfor er det kun som swingtrading kandidat at selskabet fortjener lidt opmærksomhed.

 

 

Anbefalinger af Bavarian Nordic aktien

Det overraskende er dog anbefalingerne på Bavarian Nordic. Her har de fleste et køb på aktien, hvilket er interessant, i forhold både, value, momentum og kvalitet.

 

Personligt, undrer jeg mig over alle de købsanbefalinger. Men det kan jo være, at de mener at bunden er nået i aktien her i 180 krs området.

Bavarian Nordic anbefalinger for aktien
Bavarian Nordic anbefalinger for aktien

 

Mulig bund i Bavarian Nordic aktien.

Bavarian Nordic ser ud at bygge en eller anden bund, hvis vi ser på grafen over de sidste 12 mdr.

Fra en klar nedtrend til en mulig optrend igen, TradeDesk indikerer optrend på kort sigt.

 

Her kan du købe aktier i Bavarian Nordic

Bavarian Nordic gik på børsen i 1998 og handles på Nasdaq Copenhagen, hvor det også er muligt at investere i virksomheder som Vestas, Demant, Ambu og Danske Bank, der ligesom Bavarian Nordic er en del af det danske eliteindeks, C25. Her har Bavarian Nordic været en del af det gode selskab over to omgange: Fra december 2017 til december 2018 og siden juni 2020.

 

Bavarian Nordic Nordics ISIN-kode er DK0015998017.

 

Med ovenstående på plads kan vi nu kigge nærmere på, hvor du kan købe (og sælge) aktier i Bavarian Nordic.

 

De to oplagte muligheder er enten via din bank, som dog kræver et gebyr for at fortage handlen for dig, eller du kan vælge selv at handle aktien igennem investeringsplatforme som Saxo Bank, Nordnet, eToro eller en helt fjerde.

 

Sådan køber du aktier i Bavarian Nordic

  • Opret en investeringskonto via din bank eller en investeringsplatform.
  • Lav en indbetaling (så du har midler at investere for).
  • Søg efter Bavarian, Bavarian Nordic eller BAVA (tickerkode).
  • Klik på Køb, Handl eller lignende.
  • Angiv ønsket handelsbeløb eller ønskede antal aktier.
  • Afslut din ordre (om lidt er Bavarian Nordic officielt en del af din portefølje).

Nyheder om Bavarian Nordic

Vælger du at investere i Bavarian Nordic, så kan du med fordel følge med i, hvordan det går virksomheden fremadrettet.

bavarian nordic aktie news

På Bavarian Nordics investor-hjemmeside opdaterer selskabet løbende med nyheder og pressemeddelelser
(
https://www.Bavarian-nordic.com/investor/news/news.aspx).

 

Regnskabskalender for Bavarian Nordic

Vi har 3 regnskaber på vej for Bavarian Nordic i 2022, som alle forventes at have stor indvirkning på kursudviklingen i aktien.

Her kan du se hvad der sker i aktien i 2022.

 

General forsamling d.5 april 2022.

https://www.bavarian-nordic.com/investor/events.aspx?event=6391

Første Kvartals regnskab for 2022 for Bavarian Nordic kommer den 9 maj 2022.

https://www.bavarian-nordic.com/investor/events.aspx?event=6388

 

Halvårlig rapport for 2022 for Bavarian Nordic kommer d. 24 august 2022.

https://www.bavarian-nordic.com/investor/events.aspx?event=6388

3rd kvartal for Bavarian Nordic kommer d. 9 november 2022.

https://www.bavarian-nordic.com/investor/events.aspx?event=6390

 

Derudover kan du med fordel følge med i selskabets udvikling via medier som Børsen, Finans.dk og Euroinvestor.

Et godt tip er desuden at oprette Google Alerts, hvor du kan bede om at blive underrettet via mail, når der bliver udgivet nyheder, der direkte, eller indirekte handler om Bavarian Nordic. 

 

Du kan selvfølgelig følge med her på TradeDesk – hvor vi dagligt holder os opdateret på den tekniske situation med aktuelle anbefalinger omkring Bavarian Nordic og mere end 730 andre aktier. Det er jo kursudviklingen efter køb, som betyder noget.