NEL – En grøn aktie, der kan give et højt afkast?

Leder du efter grønne aktier, der kan give et højt positivt afkast, samtidigt med at du gør noget godt for verden?

Så lad os tage et kig på Norske NEL, der producerer anlæg til brintproduktion og alternativ energiopbevaring.

Norske NEL – Hydrogen fra vedvarende energi

Nel er en norsk virksomhed, der producerer anlæg til on-demand Brint produktion, brint tankanlæg og energi opbevaring.


Virksomheden ligger i mid-cap segmentet med en market value på 22 mia Dkr og handler med en gennemsnitlig aktivitet på 10 mio aktier, og er derfor nem at komme ind og ud af. Der er dog en valutarisiko ved at handle norske aktier.

NEL opererer i USA, Norge, Danmark og i Sydkorea med 3 forretnings grene

  • Hydrogen brændstofsanlæg til at tanke busser, biler, lastbiler og varevogne.

  • Hydrogen produktion (elektrolyse) 

  • Energiopbevaring – fra vedvarende energi dvs. lagerkapacitet til at opbevare vedvarende energi som brint via elektrolyse med energi fra vindmøller eller sol, som normalt ikke kan opbevares, da strøm normalt skal bruges, når det produceres. 


Så NEL er interessant, i og med den er i det grønne område og allerede har en omsætning (den er dog kun en brøkdel af marketcap – P/S omkring de 30 (22.300 / 723), men værdiansættelsen er altid super anstrengt i grønne aktier.


Et hurtigt kig på Q3 2021 fra deres hjemmeside viser os:


At NEL vækster, stadig taber penge, men har rigeligt cash (så vi bør ikke frygte en emission).

Interessant er det, at virksomheden ejer andele i Nikola (brint lastbiler – her ligger der en lang historie) og Danske Everfuel, som de har tabt 377 mio NOK på.

Der bliver altså en trippel-eksponering ved at købe NEL, som selv har investeret i lignende selskaber indenfor samme branche, det ved jeg ikke helt, hvad jeg skal sige til. De må have flere penge, end de kan bruge, før det giver mening. 

Så på alm. nøgletal (P/E giver ikke mening), så er virksomheden alt for dyr
(så er nu valueinvestor, så hold dig væk og køb Mærsk).

Problemet med nøgletal er, at de vurderer virksomheder som rene pengemaskiner og ikke tager ordentlig tager højde nye teknologier. Hvis du synes nøgletal er spændende, så kan du læse mere om dem vores blog – der har jeg skrevet et indlæg til dig om de 5 nøgletal du bare skal kende!

Men hvad gør vi så, når vi ikke kan udvælge på baggrund af nøgletal, vi ser på trend og momentum og vurderer markedsstrukturen. Jeg opdagede selv NEL i TradeDesk (det er ikke en aktie, som jeg har fulgt længe pga. nedtrend), da den var på vores top 10 stigende aktier, den dag at den kom med regnskab.

Det er tit med en stor stigning, at en trendændring kan starte.

Aktien er senest handlet i TradeDesk d. 11. oktober 2021, hvor der blev købt til 13,02, siden da er aktiens kurs steget 31,31%.

Men det er allerede 30 % siden at TradeDesken fangede en vending og købte NEL, så er det på tide at springe ind, eller er det for sent ?


Lad os se på grafen for udviklingen i NEL i det sidste år.

NEL var massivt overvurderet og hypet i 2020 til ind i januar 2021, hvor aktien nåede sit højeste punkt i 35. 

Siden da, har NEL haft svært ved at holde sig over det 50 dages glidende gennemsnit (orange), men det kan da godt være, at det er ændret nu.Selv om grafen ikke ser så interessant ud, mens NEL faldt fra 35 til 16, så er NEL en af de aktier i TradeDesk, som har er performet godt, og slået den traditionelle køb og hold strategi, som kun dur i evige optrends. 


Screenshot fra TradeDesk – Historik

(100 kr. bliver til 181 kr. over 12 mdr med 14 handler)

Rent risikomæssigt, giver det mening at afvente tilbagefald mod støtte omkring 50/20 dages.

Aktien er i optrend, men RSI nærmer sig overkøbt pga. den store og hurtige stigning i denne uge.

Så det kan godt være, at NEL allerede er løbet fra dig og du er for sent på den.


Men det betyder ikke, at du ikke kan være med næste gang der sker noget.
De grønne aktier (Aker Carbon Capture A/S, Everfuel A/SSolTech Energy Sweden + mange flere ) kører meget i cykler, hvor de enten stiger eller falder meget.

Det giver derfor mening, at lægge NEL og mange grønne aktier på din watchlist og vurdere udviklingen løbende (da det er de aktier – med det højeste afkast, hvis du handler dem korrekt). 

Det kræver dog, at du har en Watchlist med alarmer og konkrete entry og exits niveauer – der dagligt opdateres, så du ikke misser muligheden næste gang.  (hvis du ikke allerede har det – Så er i dag din heldige dag – Opret én hos os NU og følg markedet i 14 dage HELT GRATIS)