Er Zealand Pharma aktien en god investering?

Hvad laver Zealand Pharma?


Zealand Pharma er en international biotek virksomhed, der arbejder med udviklingen af nye lægemidler til behandling af sygdomme inden for områderne diabetes, fordøjelsessystemet og kronisk tarmsygdom. Virksomheden har hovedsæde i København, Danmark, og er noteret på NASDAQ København. Zealand Pharma har en lang række produkter i udvikling, herunder lægemidler til behandling af diabetes, mavesår og andre fordøjelsessygdomme samt til behandling af kronisk tarmsygdom. Virksomheden samarbejder også med andre biotekvirksomheder og farmaceutiske selskaber om udviklingen af nye lægemidler og terapier.


Hvilke produkter fører Zealand Pharma?

Zealand Pharma har en lang række produkter i udvikling, herunder lægemidler til behandling af diabetes, mavesår og andre fordøjelsessygdomme samt til behandling af kronisk tarmsygdom. De har også nogle produkter, der allerede er godkendt til markedsføring og er tilgængelige på markedet.


Eksempler på produkter, der allerede er godkendt til markedsføring, inkluderer:


  • Semaglutide: Et lægemiddel til behandling af type 2-diabetes, der er tilgængeligt som en subkutan injektion.
  • Linaclotide: Et lægemiddel til behandling af kronisk tarmsygdom, der er tilgængeligt som en oral kapsel.
  • Dasiglucagon: Et lægemiddel til behandling af hypoglykæmi (lavt blodsukker) hos patienter med diabetes, der er tilgængeligt som en subkutan injektion.

Zealand Pharma har også flere produkter, der er i forskellige stadier af udvikling, inklusive lægemidler til behandling af andre sygdomme inden for områderne diabetes, fordøjelsessystemet og kronisk tarmsygdom. Det er imidlertid vigtigt at bemærke, at det ikke er sikkert, at alle disse produkter vil blive godkendt til markedsføring, da der er mange faktorer, der kan påvirke, om et lægemiddel bliver godkendt af sundhedsmyndighederne.
Tjener Zealand Pharma penge?


Ifølge Zealand Pharma’s årsrapport for 2020 opnåede virksomheden et nettoresultat på 1,3 milliarder danske kroner (ca. 174 millioner dollar), hvilket var en stigning på knap 500 millioner danske kroner (ca. 67 millioner dollar) sammenlignet med året før. Virksomheden’s omsætning for 2020 var på 2,6 milliarder danske kroner (ca. 349 millioner dollar), hvilket også var en stigning sammenlignet med året før.


Det er imidlertid vigtigt at huske, at Zealand Pharma’s økonomiske resultater kan variere fra år til år, og at de ikke nødvendigvis vil være repræsentative for fremtidige resultater.


Sådan har aktien udviklet sig i 2022Hvem er Zealand Pharmas konkurrenter?

Der er mange andre virksomheder inden for lægemiddelindustrien, der også arbejder med at udvikle lægemidler til behandling af disse sygdomme, så det er svært at nævne alle Zealand Pharma’s konkurrenter.


Nogle af de største biotekvirksomheder, der arbejder med at udvikle lægemidler inden for områderne diabetes, fordøjelsessystemet og kronisk tarmsygdom, inkluderer:


  • Novo Nordisk
  • Sanofi
  • Eli Lilly
  • Roche
  • AstraZeneca


Det er imidlertid vigtigt at huske, at der også er mange andre mindre biotekvirksomheder og farmaceutiske selskaber, der arbejder med at udvikle lægemidler inden for disse områder og derfor også kan være konkurrenter for Zealand Pharma.


Derudover kan virksomheder inden for andre industrier, såsom teknologi- og sundhedsteknologivirksomheder, også være konkurrenter for Zealand Pharma, hvis de begynder at udvikle lægemidler eller terapier inden for de samme områder.

Hvilke risikofaktorer er der ved en investering i Zealand Pharma aktien?


Der er en række risikofaktorer, som kan påvirke Zealand Pharma’s forretning og økonomiske resultater. Nogle af de mest almindelige risikofaktorer for biotekvirksomheder inkluderer:


Udviklingen af lægemidler tager lang tid og kan være meget kostbart. Der er ingen garanti for, at et lægemiddel, der er i udvikling, vil blive godkendt til markedsføring, og derfor kan mange års og mange millioner kroners investeringer gå tabt.


Der er stor konkurrence inden for lægemiddelindustrien, og det kan være svært for Zealand Pharma at skille sig ud fra konkurrenterne.


Zealand Pharma er afhængig af licensaftaler med andre selskaber for at markedsføre og distribuere deres produkter. Sådanne aftaler kan opsiges eller ændres, hvilket kan påvirke virksomhedens salg og indtjening.


Lægemiddelindustrien er underlagt strenge reguleringer fra sundhedsmyndigheder, og Zealand Pharma kan blive udsat for sanktioner eller bøder, hvis de ikke overholder reglerne.


Zealand Pharma er afhængig af patentbeskyttelse for at beskytte deres lægemidler og teknologier. Hvis deres patenter ikke fornyes eller udløber, kan det påvirke virksomhedens indtjening.


Ændringer i valutakurser kan påvirke Zealand Pharma’s indtjening, da virksomheden har forretninger i mange forskellige lande.


Der er ingen garanti for, at Zealand Pharma’s produkter vil blive godt modtaget af kunderne eller at de vil opleve stor efterspørgsel.


Det er vigtigt at huske, at disse risikofaktorer er generelle og kan påvirke mange biotekvirksomheder. Det er altid en god idé at undersøge de specifikke risikofaktorer, der kan påvirke en given virksomhed, før man investerer i den.

Hvor kan jeg handle aktien?


Zealand Pharma’s aktier er noteret på NASDAQ København, som er en af de største børser i Danmark. Det betyder, at du kan handle aktier i Zealand Pharma på NASDAQ København, hvis du ønsker at investere i virksomheden.

Der findes mange måder, hvorpå du kan handle aktier på NASDAQ København eller andre børser. Du kan f.eks. handle aktier gennem en online mægler eller en bank, der tilbyder investeringsprodukter. Du kan også vælge at handle aktier gennem en traditionel mægler, der kan give dig rådgivning om, hvilke aktier du skal købe eller sælge.