De billigste danske aktier målt på price earnings (p/e) i 2021

Når vi leder efter billige danske aktier, så vi skal sammenholde det med:
Hvad vi får for pengene, da giver det ikke mening at se på kursen alene.


Hvis du kun ser på aktiekursen vil du f.eks. vurdere en aktie som A.P. Møller Mærsk, som værende en dyr med en pris på over 20.000 kr. 

Men overraskende nok er AP Møller-Mærsk den billigste danske aktie målt på P/E lige nu, men bliver skarpt forfulgt af virksomheder som Huscompagniet, North Media og Brødrene Hartmann (alle virksomheder indenfor cyklisk forbrug – som lige er i stærk fremgang)

En nem måde at finde de billigste aktier på, er at se på virksomhedens overskud (earnings) og sætte det i forhold til:

hvad vi betaler for aktien, hvis vi skulle købe den i dag.

Heldigvis har vi value investorernes yndlings nøgletal P/E til at hjælpe os, og det er nemt at scanne på.

Top 10 billigste aktier i Danmark

Her har jeg lavet en top 10 til dig, hvor du kan se de 10 billigste danske aktier målt på P/E.

P/E er et beregnet tal, som dagligt ændrer sig pga. kursudsving og når virksomhederne aflægger kvartalsregnskaber.

P/E er fint til at sammenligne virksomheder indenfor den samme sektorer og det er derfor, at vi har sektor kategoriseringen med her.


Aktie

P/E

Sektor

Market cap

AP Møller – Maersk A/s

4,6

Industri

38.420.970

mil

United International Enterprises

6,0

Consumer Defensives

585.584

mil

Huscompagniet A/s

7,9

Cyklisk forbrug

242.306

mil

North Media A/s

8,3

Cyklisk forbrug

215.475

mil

Brødrene Hartmann A/s

8,4

Materialer

267.989

mil

Scandinavian Tobacco A/s

9,4

Defensivt forbrug

1.164.627

mil

Gabriel Holding A/s

9,9

Cyklisk forbrug

122.938

mil

Dampskibsselskabet Norden A/s

10,7

Industri

626.016

mil

Flugger A/s

12,0

Materialer

200.356

mil

AP Møller-Mærsk aktien er på førstepladsen.

Den danske shipping kæmpe startede i 1904 – drevet af Møller-Mærsk familien. Virksomheden var egentlig et konglomerat med underselskaber indenfor: handel, energi (olie) og shipping. I dag er der Danske Bank og Dansk Supermarked solgt fra sammen med olien, der blev til The Drilling Company of 1972 A/S.

Nu er containershipping, lagt den største del af forretningen.

Mærsk har nydt godt af de høje fragtpriser og flaskehalsproblemer, som vi har set i 2021. Aktien handler på sit højeste og har været i stærk momentum. Det er virkelig overraskende at se, at AP møller stadig er så billig på nøgletal, selv om kursen har taget en ordentlig stigning i 2021.

Så skulle du vælge mellem AP Møller Mærsk eller D/S Norden, som investering, så er Mærsk billigere end D/S Norden, hvilket klart taler for at investere i Mærsk.

D/S Norden er nemlig dobbelt så dyr som Mærsk, når vi ser på indtjeningen.

Det kan du bruge P/E til

Price earnings er et godt værktøj til at vurdere: hvad der er dyrt og billigt i markedet og P/E kan variere voldsomt fra sektor til sektor.

Normalt er price earnings meget høj inden for vækstvirksomheder, da de måske ikke endnu har en positiv indtjening og billig inden for etablerede virksomheder med stabil indtjening. 


Men pas på med at lade P/E være den eneste indikator, som du bruger til udvælgelse af aktier. Det som er alles frygt er at investere i en døende branche og virksomhed, som lige nu tjener penge og handler til en lav p/e en såkaldt value trap. Altså en virksomhed, som er god på papiret, men alligevel er i nedtrend og falder i værdi. Samtidigt siger P/E ikke direkte noget om gælden i virksomheden, da vi kun ser på prisen (som typisk vil være lavere i meget gældsatte virksomheder) og dermed kan gældsatte virksomheder se billige ude, hvis du kun ser på P/E.


Så brug P/E, som input til at udvælge de aktier, som du ønsker at investere i på længere sigt og have i porteføljen.


Køb de aktier, som klarer sig bedst inden for de forskellige sektorer, dvs. aktier som er billige ikke på kurs, men på nøgletal og indtjening (eller de billigste indenfor sektoren) og som er i optrend – nemt at se med teknisk analyse (dvs. markedet er enig med din analyse og folk er villige til at betale mere og mere for virksomheden) 


Hvis du bruger nøgletal til at finde de bedste virksomheder, så får du et godt grundlag til at udvælge kvalitetsaktier, som klarer sig godt på den lange bane. På den kortere bane er aktiekursen svingende og afkastet er afhængigt af din timing. Ved at kombinere begge tilgange og bruge finansiel analyse til udvælgelse af de virksomheder, som du ønsker at eje og så bruge teknisk analyse til at time køb og salg i dem, så får du en mere sikker og dynamisk tilgang til investering, hvor du altid ved hvornår du skal ind og ud i en given aktie.


Du kan finde alle aktier beskrevet i denne artikel hos TradeDesk, hvor vi dagligt vurderer og overvåger trenden i dem, med daglige dag til dag signaler.