Analyse af Ambu - kan Ambu blive en vinder-aktie i 2022?
26. december 2021

Analyse af Ambu - kan Ambu blive en vinder-aktie i 2022?

TradeDesk

Derfor kan Ambu blive den store aktie-vinder i 2022

Ambu kan blive en interessant aktie at følge i 2022, hvor flere kurstriggere kan få aktien til at stige.
Men mulige udfordringer lurer i horisonten og aktien er stadig historisk dyr målt på indtjening.


For aktionærer i Ambu har 2021 været noget af en rutsjebanetur.

I løbet af årets første fire måneder steg aktien med 34 procent, men siden har aktien været en skuffende investering, efter at værdien på en Ambu-aktie er faldet fra 355 kroner til 206 kroner. Det giver et fald på 42 procent.


Måske sidder du nu og stiller dig selv spørgsmål som: ”Men hvorfor er Ambu faldet så meget?”, ”Er Ambu et godt køb?” og ”skal jeg købe Ambu?”

De spørgsmål vil vi gerne forsøge at besvare her, hvor vi undersøger, om der er potentiale for fremtidige aktiegevinster, hvis man satser sine penge på Ambu.


Hvad laver Ambu?

Ambu er et dansk medicoselskab med hovedkvarter i Ballerup. Selskabet udvikler, producerer og markedsfører medicinsk udstyr til hospitaler og redningstjenester.

Ambu skriver selv, at millioner af patienter og sundhedspersonale verden over er afhængige af selskabets produkter. Det er for eksempel engangsendoskoper, hvor Ambu er førende i verden med flere end 1,5 millioner solgte engangsendoskoper, hvilket er flere end alle andre engangsendoskopifirmaer tilsammen.

Endoskopi er en lægevidenskabelig metode, hvor man med avanceret udstyr kan se direkte ind i kroppens hulrum. Det kan for eksempel være maven, tarmene, ørerne eller næsen.

Ambus meste kendte produkt er dog ’Ambu Bag’, der er et selvopustende genoplivningsapparatet. Det blev designet i 1956 og markedsført under navnet ’Ambu’.

Dengang gik selskabet under navnet Testa Laboratoriet, men skiftede i 1986 navn til netop Ambu. Ambu gik på børsen i 1992 og har siden juni 2018 været en del af det danske OMX C25-indeks.
Sådan har Ambu-aktien klaret sig historisk set

Siden børsnoteringen i 1992 har Ambu-aktien levet et volatilt liv med mange større op- og nedture, hvilket især bliver tydeligt, hvis vi fokuserer på de sidste fem år:


Alligevel kan investorer, der har været med i Ambu-aktien de seneste fem år, glæde sig over et afkast på knap 200 %.

Siden midten af juni 2019, hvor aktien ramte en bund i kurs 90, oplevede aktien en lang opadgående tendens, der varede helt frem til Ambus ”all time high” i kurs 355 den 26. april 2021.

Siden har aktiens tendens været nedadgående, og det blev for alvor skudt i gang, da selskabet kom med regnskab for andet kvartal den 12. maj.

Aktien faldt hårdt, fordi omsætningen og indtjeningen overordnet set var lavere end ventet. Det skyldtes, at Ambu var negativt påvirket af den tredje bølge af coronavirus i Europa.

Ikke-akutte behandlinger havde været sat på pause, og det manglende salg af medicinalvirksomhedens produkter, der bruges til disse behandlinger, betød, at omsætningen var lavere, og det skuffede investorerne.

Fredag den 2. juli faldt Ambu-aktien så igen massivt, efter at virksomheden dagen forinden havde sænket forventningerne til den organiske vækst i det forskudte regnskabsår 2020/2021 fra 17-20 procent til 17 procent.

Det var værre, end mange investorer havde regnet med for et vækstselskab som Ambu.

Overordnet set er der tre årsager til, at vi siden i sommer har set et fald i Ambus aktiekurs: Logistikproblemer, aflyste operationer grundet coronavirus og forventning om stigende renter, der rammer vækstselskaber som eksempelvis Ambu.


Betaler Ambu udbytte?

Det korte svar er: Ja. Ambu udlodder typisk et årligt udbytte, men udbyttet kan både afvige og udeblive afhængigt af selskabets økonomiske resultater.

Selskabet har nemlig en generel målsætning om at udbetale 30 procent af årets resultat i udbytte, men årsresultatet varierer en del, og det ses også tydeligt i det årlige udbytte.

I 2021 udbetalte Ambu udbytte den 17. december (X-dag den 15. december) og gav 0,29 kroner i udbytte pr. aktie, hvilket sammen med udbyttet for 2020 er det laveste siden 2015:

2021: 0,29 kr. pr. aktie

2020: 0,29 kr. pr. aktie

2019: 0,38 kr. pr. aktie

2018: 0,40 kr. pr. aktie

2017: 0,37 kr. pr. aktie

Er du på udkig efter en god udbytteaktie, vil vi gerne henvise til vores top10-liste over de bedste udbytteaktier i Danmark. Denne liste tager udgangspunkt i, hvilke virksomheder der procentvis betalte mest i udbytte senest.

Hvorfor skal jeg købe aktier i Ambu?

Ambu-aktien er en ganske populær og heftigt debatteret, dansk aktie. Det både betyder og gør, at aktien er interessant på flere parametre.

Desuden har aktien flere kurstriggere, der kan betyde, at Ambu bliver den store vinder-aktie i 2022:

  • Ambus nye fabrik i Mexico står snart klar og kan øge selskabets produktion, der formentlig vil resultere i et øget salg.

  • Ambu har indgået flere aftaler med nogle af de største amerikanske indkøbsorganisationer.

  • Ambu vil træde ind på nye markeder for endoskoper og har lige nu et par håndfulde lanceringer i vente til næste år. Det giver en spændende pipeline, der er værd at følge med i


    Et andet interessant aspekt er det faktum, at Ambus administrerende direktør, Juan Jose Gonzalez, den 30. august købte aktier i selskabet for sammenlagt knap 26 millioner kroner fra sin egen private formue.

Dermed mere end fordoblede han sin beholdning af Ambu-aktier, og i alt ejer han aktier i selskabet for omkring 48 millioner kroner.

For investorer – både dem, der allerede har investeret i Ambu, og dem, der endnu ikke har – er aktiekøbet et stærkt signal at sende, for det vidner om en topchef, der tror på projektet, når han tør at ”lægge sin hånd på kogepladen” for så mange penge. Med andre ord må man mene, at den administrerende direktør i høj grad ser positivt på Ambus fremtidsudsigter.

Hvad skal jeg være opmærksom på, hvis jeg overvejer at købe aktier i Ambu?

Især på grund af coronapandemien har 2020 og 2021 været et par udfordrende år for Ambu, og netop coronapandemien gør den kortsigtede fremtid en smule usikker for selskabet, som fik deres organiske vækst i Ambu halveret til 7% fra 14%.

Du kan se flere detaljer i billedet her, der viser highlights fra Ambus Q3 2021.


Ambu har været hårdt ramt af Corona, men krisen var ikke evigt. Så hvis du tror, at coronapandemien slipper taget på verden, så ikke-akutte behandlinger atter kan finde sted i mere normalt omfang, så ser den umiddelbare fremtid relativt lys ud for Ambu.

Men hvis du er af den overbevisning, at 2022 også kommer til at blive præget af corona, der tager ressourcerne i sundhedssektoren, så kommer dette igen til at ramme Ambu.


Ambu betragtes samtidigt som en vækstaktie, hvilket ofte indikeres ud fra en høj P/E.

P/E defineres som forholdet mellem prisen på aktien – altså aktiens kurs - og indtjeningen – altså overskuddet pr. aktie.

Man kan også beskrive det sådan, at P/E-værdien angiver, hvor meget du som investor skal betale for at få 1 krone af et selskabs forventede overskud i år.

Ambus P/E ligger i skrivende stund på 167.Til sammenligning ligger for eksempel Novo Nordisk med en P/E på 36, mens Novozymes har en P/E på 45.

Hvad har Ambus P/E-værdi så at gøre med eventuelle udfordringer i 2022?

På grund af Ambus høje P/E og generelle betragtning som vækstaktie er Ambu i skudlinjen – ligesom mange andre vækstaktier – hvis renten stiger. I tilfælde af rentestigninger vil investorer nemlig typisk sælge fra i vækstselskaber, der tjener færre penge til investorerne end eksempelvis klassiske valueaktier.


Endelig er det værd at notere sig, at amerikanske JPMorgan i begyndelsen af december skar sit kursmål for Ambu fra 154 kr. til 141 har skåret sit kursmål for Ambu til 141 kroner fra tidligere 154 kroner.

Endnu værre ser det ud, hvis man spørger Artha Kapitalforvaltning og den amerikanske storbank Bank of America. I begyndelsen af november mente begge nemlig, at kursmålet for Ambu ligger på kun 95 kroner.


Hvis du synes, at Ambu er for dyr til en langsigtet investering, så tag et kig på de 10 billigste danske aktier, målt på P/E her i stedet. https://tradedesk.dk/blog/de-billigste-danske-aktier-mlt-p-price-earnings-p-e-i-2021

Her kan du købe aktier i Ambu

Ambu gik på børsen for 30 år siden i 1992 og handles på Nasdaq Copenhagen, hvor det også er muligt at investere i virksomheder som Vestas, Demant, GN Store Nord og Danske Bank, der ligesom Ambu er en del af det danske eliteindeks, C25. 

Ambus ISIN-kode er DK0060946788.

Med ovenstående på plads kan vi nu kigge nærmere på, hvor du kan købe (og sælge) aktier i Ambu.

De to oplagte muligheder er enten via din bank, som dog kræver et gebyr for at foretage handlen for dig, eller du kan vælge selv at handle aktien igennem investeringsplatforme som Saxo Bank, Nordnet, eToro eller en helt fjerde.


Sådan køber du aktier i Ambu

Opret en investeringskonto via din bank eller en investeringsplatform.

Lav en indbetaling (så du har midler at investere for).

Søg efter Ambu eller AMBU_B (tickerkode).

Klik på Køb, Handl eller lignende.

Angiv ønsket handelsbeløb eller ønskede antal aktier.

Afslut din ordre (om lidt er Ambu officielt en del af din portefølje).


Nyheder om Ambu

Vælger du at investere i Ambu, så kan du med fordel følge med i, hvordan det går virksomheden fremadrettet.

På Ambus corporate-hjemmeside opdaterer selskabet løbende med nyheder og pressemeddelelser (https://www.ambu.com/corporate-info/investors/news-from-ambu).

Derudover kan du med fordel følge med i selskabets udvikling via medier som Børsen, Finans.dk og Euroinvestor.

Et godt tip er desuden at oprette Google Alerts, hvor du kan bede om at blive underrettet via mail, når der bliver udgivet nyheder, der direkte eller indirekte handler om Ambu. 

Nu kan det selvfølgelig godt være, at Ambu ikke er en aktie for dig, men er du interesseret i at finde andre gode aktier inden for sundhed, så kan du her se listen over alle de andre virksomheder som opererer indenfor sundhed her.

Du kan selvfølgelig også altid vælge at følge med her på TradeDesk.

Prøv gratis

Vi giver dig 14 dages gratis prøveperiode på alle vores abonnementer. Der er ingen binding.