Hvorfor investere?

Investering, aktier, investeringsforeninger og kryptovaluta…… 

Det er blot nogle af de begreber, du støder på og hører om, stort set hver gang du tænder fjernsynet eller spiser frokost med kollegerne.

Er det emner, der vækker din interesse, så bør du fortsætte læsningen.

Hos TradeDesk har vi naturligvis en dyb indsigt i emnet investering.

Vi ved ikke mindst en masse om, hvilke fordele der er ved at investere.

Disse fordele vil vi gerne præsentere for dig, så du kan få svar på, hvorfor det giver mening at komme i gang med at investere i bl.a. aktier.

Uden at afsløre for meget, så kan vi fortælle, at du i artiklen vil blive præsenteret for emner som renters rente, negative renter og inflation.

Læs med og få en masse værdifuld viden med herfra.

Og husk; det er aldrig for sent at komme i gang med at investere sine penge.

#1 Du kan forrente din beholdning mange gange (renters rente)

Renters rente (også kendt som kapitalfremskrivning) handler kort og godt om, at en kapital forrentes flere gange.

Opnår du f.eks. et afkast på 10 % om året, så vil de 100.000 kr. du startede med at investere første år vokse til 110.000 kr., andet år til 121.000 kr. osv.

Det betyder helt konkret, at jo længere tid du holder på din investering, desto flere gange forrentes din beholdning og desto større bliver din formue dermed.

Du kan betragte din investering som en snebold, der ruller sig større og større.

Renters rente effekten bør i sig selv være en stor motivationsfaktor i forhold til at komme i gang med at investere.

Jo tidligere du kommer i gang, desto bedre, og selv med en mindre start indbetaling kan du få din formue til at vokse takket være renters rente effekten.

For at finde ud af, hvor meget dine penge kan blive til på sigt kan du med fordel gøre brug af en beregner. Dette er nemlig let at beregne, så længe man har data som start indbetaling, forventet årligt afkast og tidshorisont.

Alle tre dele har selvfølgelig betydning for, hvor meget det kan blive til.

#2 Du beskytter din opsparing mod inflation

Stort set alle varer og tjenesteydelser stiger i pris – hvert eneste år. En vare der for få år siden kunne købes til 25 kr. koster nu måske 30 kr. Inflation, kaldes det. Hvis priserne faldt, så var der i stedet tale om deflation.

Opstår der inflation, så bliver dine penge mindre værd. Det betyder, at hvis du har 1.000 kr. i hånden i dag, så vil du ikke kunne købe det samme for pengene om fem år, som du kan i dag. Så længe priserne generelt stiger i samfundet, så falder valutaens værdi nemlig, og købekraften forringes.

Lav og stabil inflation er et sundhedstegn for et samfund, men det er ingen hemmelighed, at høj inflation kan påvirke din opsparing og din formue markant. Den høje inflation bevirker nemlig, at hvis din opsparing blot står og passer sig selv på bankkontoen, så vil din opsparing miste

værdi over tid.

Løsningen på ovennævnte kan være at investere. Investerer du i aktier eller andre værdipapirer, så vil du i mange tilfælde kunne opnå et afkast, der overgår inflationen. Med andre ord øger du værdien af din opsparing – i stedet for det modsatte.

#3 Din opsparing bliver i mindre grad (eller slet ikke) påvirket af negative renter

 

I gode gamle dage var det muligt at opnå et fint lille afkast ved at have sine penge stående på en bankkonto. Du havde måske en positiv rente på indlån på et par procenter, og selvom det for de flestes vedkommende ikke blev til en større formue, så var det tilfredsstillende at se, at ens formue stille og roligt voksede sig større.

Positive renter hører desværre fortiden til I bedste tilfælde er renten nul procent, men de færreste slipper i dag for at betale negative renter af deres indlån (i hvert fald af indestående over 50.000 eller 100.000 kr. – afhængig af bank).

Har du en tilstrækkelig stor formue til, at du betaler negative renter, så bør du overveje at investere nogle af dine frie midler. Står dine penge blot og trækker negative renter i banken, så sker der ud.elukkende det, at din formue bliver mindre og mindre. Investerede du i stedet pengene, så kunne du ikke kun slippe for at betale negative renter, men også nyde godt af det afkast, som du med al sandsynlighed vil kunne skabe på den lange bane.

Mere om dette i næste afsnit.

#4 Du vil med al sandsynlighed skabe et afkast på den lange bane (historisk set)

 

Investering i aktier er historisk set yderst gunstigt. Historisk set har aktiemarkedet nemlig givet et gennemsnitligt afkast på omkring 7-9 % om året. Det er ikke ensbetydende med, at du er garanteret et afkast, men kigger vi år tilbage, så har det næsten altid været en god idé at investere i aktier.

Jo længere tidshorisont du har, desto større er chancen for, at du vil opnå et positivt afkast på din aktieinvestering. Endnu en gang er det altså en fordel at starte med at investere så tidligt som muligt.

#5 Du kan (måske) gå en fremtid med mere frihed og flere goder i møde

 

Får du opbygget en tilstrækkelig stor aktieportefølje gennem investering, så vil du måske på sigt kunne leve af det afkast og udbytte, som dine aktier eller andre værdipapirer giver. Det kan f.eks. få den betydning, at du kan gå på pension tidligere end planlagt, eller at du kan gå ned i tid.

Det kan også være, at du gennem investering i bl.a. aktier, kan spare op til noget af det, du altid har drømt om, hvad end det er en ny bil, en tilbygning eller en jordomrejse.

Hvad end du drømmer om at købe dig til mere frihed eller flere goder, så kan investering være en måde at komme dertil på. Men husk, der er selvfølgelig risiko forbundet med al investering.

#6 Det er nemt at komme i gang

 

Det er en skrøne, at det er svært at investere i aktier og andre værdipapirer.

Faktisk er det lettere end nogensinde før at komme i gang med at investere. Der findes nemlig massevis af brugervenlige handelsplatforme, hvor bl.a. Nordnet og Saxo Bank (SaxoTraderGO) kan nævnes. Gennem sådanne platforme får du adgang til en verden af aktier og instrumenter, som du kan købe og sælge via din laptop eller tablet.

Og så er det vigtigt at understrege, at du ikke behøver at have en stor beholdning for at kunne investere. Med tjenester som f.eks. Måned Opsparingen fra Nordnet vil du kunne komme i gang for få hundrede kroner.

Vil du have hjælp til at opnå et bedre afkast og et større overblik over aktiemarkedet, så prøv TradeDesk gratis i dag. Vi har hjulpet tusindvis af investorer gennem tiden med at finde de bedste investeringer og trends og kan også hjælpe dig i gang.