Er Tryg aktien sikker investering?

Tryg aktien har haft et frustrerende, eller spændende (afhængig af øjnene, der ser) 2021, hvor aktien både er faldet voldsomt og steget hurtigt. Men måske er Tryg-aktien ved at falde til ro og igen blive den gode, rolige og sikre investering, som aktien længere har været.


Hvis du har været investeret i Tryg fra årets begyndelse, så har 2021 været et af de mere mindre spændende år, for i alt er aktien “kun” steget med syv procent i løbet af året:

Tryg aktie kurs
Trygs aktiekurs

Trods det, der umiddelbart ligner store stigninger og fald i løbet af 2021, så har Tryg-aktien bevæget sig indenfor et spænd på 132 og 167 kroner per aktie.

Det svarer til, at hvis man havde investeret i Tryg på årets laveste kurs og solgt på årets højeste kurs, havde man stadig “kun” formået at sikre sig et afkast på 26 procent.

Tryg-aktien er da hellere ikke kendt for at tage de helt store stigninger eller fald. Derfor tog aktien også manges opmærksomhed i begyndelsen af marts, hvor aktien faldt med 12,5 procent på bare syv handelsdage:

Årsagen til faldet skal findes i en meddelelse fra Tryg den 1. marts 2021.

Her meddelte selskabet nemlig, at man ville sælge aktier for 37 mia. kroner.
Penge skulle så bruges til købet af britiske RSA’s forsikringsaktiviteter i Sverige og Norge og en halvpart i Codan.

Aktiesalget skulle blandt andet ske ved, at Tryg udstedte 350 mio. nye aktier til kurs 105 – altså en aktieemission, hvor ens aktier kort fortalt bliver mindre værd, medmindre man køber nogle af de nye aktier til en lavere pris for frie midler.

Tryg-aktien steg efterfølgende pænt igen, ligesom den gjorde den 11. juni 2021, hvor Tryg og Alm. Brand meddelte, at sidstnævnte købte Trygs danske aktiviteter af Codan for 12,6 mia. kroner.

Så efter et 2021 med både op- og nedture for Tryg-aktien sidder du måske nu og tænker: ”Er Tryg et godt køb?”, “skal jeg sælge mine Tryg-aktier?” eller “er Tryg en god og sikker investering?

De spørgsmål vil vi gerne forsøge at besvare her, hvor vi undersøger, om der er potentiale for fremtidige aktiegevinster, hvis man satser sine penge på Tryg.

 

Hvad laver Tryg?

Tryg er et dansk skadeforsikringsselskab.

Virksomheden er noteret på Københavns Fondsbørs og er Nordens næststørste forsikringsselskab. I Danmark og Norge er Tryg henholdsvis nummer et og fire, mens Tryg er den femte største spiller på markedet i Sverige.

Selskabet ejer det danske Tryg Forsikring A/S og har altså forsikringsselskaber i Norge og Sverige samt Finland.

Trygs historie som forsikringsselskab er en af Nordens ældste og kan spores tilbage til den store brand i København i 1728 – altså for næsten 300 år siden.

I dag beskæftiger Tryg 4.400 medarbejdere og har flere end fire millioner kunder.

Indtil 18. august 2010 gik Tryg under navnet TrygVesta.

Hvordan tjener Tryg penge? Trygs forretning er ikke meget anderledes end mange andre forsikringsselskaber, der tjener penge ved mod betaling – normalt kaldet for en “forsikringspræmie” – at overtage individuelle eller erhvervsmæssige risici. Forsikringsselskabet fordeler dermed risiko mellem forskellige personer ved at fastsætte præmiens størrelse ud fra en risikovurdering.

Så kort sagt tjener et forsikringsselskab som Tryg penge ved at få flere penge i præmieindtægter, end de udbetaler i erstatninger.

 

Sådan har Tryg-aktien klaret sig historisk set

Siden børsnoteringen i 2005 er Tryg-aktien steget med lidt over 300 procent. Det er i sig selv en pæn stigning – især for et forsikringsselskab, som mange måske mener er en investering af den mere kedelige slags…

Men Tryg-aktien, der endda betaler udbytte, er igennem de fleste af de sidste 16 år siden børsnoteringen steget forholdsvis støt og roligt, og i løbet af de sidste fem år er aktien steget med 63 procent:

Tryg aktiens kurs

Som det ses, satte corona-krisen en midlertidige stopper for Tryg-aktiens langvarige, opadgående tendens og har skabt en mere tumultarisk periode for aktien.

Betaler Tryg udbytte?

Ja, Tryg er en udbytteaktie.

Tryg har faktisk en lidt atypisk udbyttepolitik, da selskabet betaler udbytte kvartalsvis. Det betyder, at hvor man normalt modtager udbytte én eller måske to gange om året, udbetaler Tryg udbytte fire gange om året. Faktisk udbetaler Tryg ofte udbytte fem gange om året, for ud over de kvartalsvise udbyttebetalinger, vil yderligere kapital repatriering blive udbetalt ultimo året som ekstraordinært udbytte.

Tryg sigter efter at tilbyde et stabilt og stigende udbytte på årlig basis, og siden indførelsen af den nye udbyttepolitik i 2012, er udbyttet per aktie steget fra 5,20 kroner i 2012 til 7 kroner i 2020.

Herunder ses en tabel for de samlede udbyttebetalinger i perioden 2016-2020:

År

2020

2019

2018

2017

2016

Udbytte (mio.)

2.115

2.056

1.994

1.827

1.770

Udbytte pr. aktie 

7,0 dkr

6,8  dkr

6,6  dkr

6,4  dkr

6,2  dkr

Udbytteprocent

76%

72%

115%

73%

72%

Ekstraordinært udbytte (mio.)

500 

0

1.000

1.000

0

Er du på udkig efter en god udbytteaktie, vil vi gerne henvise til vores top10-liste over de bedste udbytteaktier i Danmark.
De 10 bedste udbytteaktier i Danmark.
Denne liste tager udgangspunkt i, hvilke virksomheder der procentvis betalte mest i udbytte senest.

Hvorfor skal jeg købe aktier i Tryg?

Aktier i selskaber som eksempelvis Tryg refereres ofte til som “rugbrødet” i ens portefølje. Det vil sige, at der er tale om et solidt selskab, som hverken stiger eller falder voldsomt, men holder et jævnt årligt afkast.

Trænger du derfor til en solid aktie i porteføljen, så er Tryg et godt bud, for forretningen i “den gamle del” går godt, men finansposterne svinger en del og særlige RSA-relaterede poster belaster (se mere i afsnittet “Hvad skal jeg være opmærksom på, hvis jeg overvejer at købe aktier i Tryg?”).


Den store gulerod er den høje, kvartalsvise udbyttebetaling, der luner hos især den type investorer, der gerne ser sin portefølje vokse i udbytte og ikke kun i afkast.


Som forsikringsselskab giver det ikke meget mening at sammenligne Tryg med tech-selskaber, men på Trygs kapitalmarkedsdag i London den 16. november 2021 præsenterede selskabets direktion en ny treårig strategi, hvor teknologi blandt andet kommer til at spille en stor rolle.

En række nye forebyggelsestiltag skal være med til at løfte præmieindtægterne hos Tryg, og til det vil selskabet benytte nye teknologiske muligheder, herunder blandt andet såkaldte IoT-devises – altså intelligente sensorer – som i fremtiden ventes at vinde stor udbredelse i folks hjem.

Det er særligt inden for fire temaer, at Tryg vil have sit fokus på forebyggelse: Nemlig inden for Fremtidens Hjem og Virksomhed, sundhed, transport og forebyggelse af cyberkriminalitet.

Hvad skal jeg være opmærksom på, hvis jeg overvejer at købe aktier i Tryg?


På den korte bane skal købet af RSA’s forsikringsaktiviteter i Norden fordøjes.

Der er tale om et stort opkøb, og efter et sådan samt en emission skal aktiekursen igen finde sit naturlige leje. Det kan skabe noget uro, som man som investor skal være opmærksom på.

Den største risiko for Tryg-aktien i fremtiden er, hvis der indtræffer en afgørende og uventet forandring af de lukrative markedsforhold inden for forsikring i Norden. Truslen er især indgreb fra konkurrencemyndighederne eller disruption af ukendt art fra diverse innovations- og tech-virksomheder.

 

Her kan du købe aktier i Tryg

Tryg blev børsnoteret i oktober 2005 under navnet TrygVesta, og i december samme år blev Tryg en del af OMX C20-indekset og dermed blandt de 20 mest omsatte aktier på Københavns Fondsbørs. Siden er C20-indekset blevet udvidet med fem selskaber til C25, og her er Tryg stadig at finde.

Aktien handles i dag på Nasdaq Copenhagen, hvor det også er muligt at investere i virksomheder som Genmab, Vestes, Ørsted, Bavarian Nordic og Danske Bank, der ligesom Tryg er en del af det danske eliteindeks.

Trygs ISIN-kode er DK0060636678.

Med ovenstående på plads kan vi nu kigge nærmere på, hvor du kan købe (og sælge) aktier i Tryg.


De to oplagte muligheder er enten via din bank, som dog kræver et gebyr for at foretage handlen for dig, eller du kan vælge selv at handle aktien igennem investeringsplatforme som Saxo Bank, Nordnet, eToro eller en helt fjerde.

Sådan køber du aktier i Tryg

  • Opret en investeringskonto via din bank eller en investeringsplatform.

  • Lav en indbetaling (så du har midler at investere for).

  • Søg efter Tryg (tickerkoden er den samme som selskabsnavnet).

  • Klik på Køb, Handl eller lignende.

  • Angiv ønsket handelsbeløb eller ønskede antal aktier.

  • Afslut din ordre (om lidt er Tryg officielt en del af din portefølje).

 

Nyheder om Tryg

Vælger du at investere i Tryg, så kan du med fordel følge med i, hvordan det går virksomheden fremadrettet.

Trygs finanskalender for 2022 ser således ud:

  • Den 25. januar 2022: Præsentation af årsrapport for 2021

  • Den 31. marts 2022: Årlig generalforsamling

  • Den 26. april 2022: Præsentation af kvartalsrapport for første kvartal af 2022

  • Den 8. juli 2022: Præsentation af kvartalsrapport for anden kvartal af 2022

  • Den 13. oktober 2022: Præsentation af kvartalsrapport for tredje kvartal af 2022

De finansielle rapporter forventes offentliggjort omkring kl. 7.30 på de nævnte dage.

På Trygs investor-hjemmeside opdaterer selskabet desuden løbende med nyheder og pressemeddelelser (https://tryg.com/da/investor-forside).

Derudover kan du med fordel følge med i selskabets udvikling via medier som Børsen, Finans.dk og Euroinvestor.

Et godt tip er desuden at oprette Google Alerts, hvor du kan bede om at blive underrettet via mail, når der bliver udgivet nyheder, der direkte eller indirekte handler om Tryg.