Er Amazon aktien god at købe nu?

Er Amazon en god langsigtet investering?

Efter at være steget som en raket ovenpå coronakrisen og de mange nedlukninger er det blevet mindre sjovt at være Amazon-investor.

Aktiekursen daler, selvom selskabet tjener flere penge end nogensinde før.

Spørgsmålet er derfor:

Skal man købe sig ind i Amazon-aktien? Og i så fald, hvornår?

Amazon-aktien er en af de aktier, som man som investor og aktieinteresseret ville ønske, at man have købt og beholdt for mange år siden.

Selskabet har været på en enorm vækstrejse, og selvom man ofte kan læse negative historier om Amazon om alt fra skattely til dårligt arbejdsmiljø for medarbejderne, så er aktiekursen bare blevet ved med at stige.

Faktisk er Amazon-aktien steget stødt igennem de seneste år, men måske har aktiekursen midlertidigt vokset selskabet over hovedet i 2022.

 

Især ses et stort fald i 2022, hvor kursen faldt fra 3.500 til nu 2.200. 

Problemet dyr på P/E og Amazon ligger i kategorien cyklisk forbrug, som har fået tæsk i 2022, pga. recessions frygt og inflation.

Nu er aktien faldet 40% fra toppen og du tænker måske:

“har Amazon-aktien ramt bunden?”,

“er det et godt tidspunkt at købe Amazon?” 

“er Amazon en god langsigtet investering?”


og de spørgsmål vil vi gerne forsøge at besvare her, hvor vi undersøger, om der er potentiale for fremtidige aktiegevinster, hvis man satser sine penge på Amazon, men hvad laver Amazon egentlig?

Hvad laver Amazon?

Amazon.com, Inc., der er Amazons fulde, officielle navn, er en amerikansk internethandelsvirksomhed med hovedsæde i Seattle og udgør et af A’erne i FAANG-betegnelsenSelskabet blev stiftet af Jeff Bezos den 5. juli i 1994, men Amazon.com startede først året efter.

Amazon var oprindeligt en internet-boghandel med handel i USA, men i dag er Amazon en verdensomspændende e-handelsplatform, der sælger stort set alt. Ifølge tal, der godt nok stammer fra 2020, har Amazon et produktsortiment på mere end 350 millioner produkter og et gennemsnitligt salg på 4.000 ordrer i minuttet alene i USA.  Så forstår man bedre, hvorfor Amazon bliver kaldt for “The Everything Store”…

Desuden har selskabet næsten 850.000 ansatte fordelt på kontorer og lagre i over 20 lande.

E-handel er stadig Amazons primære ben, men i løbet af især de seneste år er der kommet endnu flere ben til forretningen med fokus på områder som cloud computing (AWS), streaming (Amazone PRIME), kunstig intelligens, elbiler (RIVIAN) og meget andre.

Amazon er også kendt for e-bogssystemet Kindle, men mest af alt er Amazon nok kendt for sin grundlægger, formand og tidligere administrerende direktør, Jeff Bezos, der tidligere har været verdens rigeste person.

Amazon hed oprindeligt Cadabra efter trylleformularen “abrakadabra” med endte altså med at hedde Amazon, hvilket angiveligt skyldes, at Jeff Bezos faldt over navnet på verdens største flod, der flyder i Sydamerika, mens han bladrede igennem A-sektionen i en ordbog.

Sådan har Amazon-aktien klaret sig historisk set

Amazon.com blev børsnoteret 15. maj 1997 på den amerikanske Nasdaq-børs, og siden er aktien steget fra 4 dollars til 2.125 dollars.

I løbet af de sidste fem år er Amazon-aktien steget med 111 procent:

 I denne periode har Amazon-aktien oplevet tre større fald:

Faldene skete i efteråret i 2018, begyndelsen af 2020 og den nuværende nedtur, der begyndte i november 2021.

2018-faldet skete i kølvandet på handelskrigen mellem Kina og USA under daværende præsident Donald Trump, hvor alle store tech-aktier faldt drastisk, og coronakrisen ramte bredt og hårdt i marts 2020, hvor stort set alle aktier oplevede en voldsom, men kortvarig nedtur.

Amazon står ikke alene i den nuværende aktienedtur, men Amazon har været særligt hårdt ramt sammenlignet med andre af de helt store tech-firmaer.

Betaler Amazon udbytte?

Nej, Amazon betaler ikke udbytte.

Amazon er altså ikke en god udbytteaktie, men du er på udkig efter nogle gode udbytteaktier, vil vi gerne henvise til vores top10-liste over de bedste udbytteaktier i Danmark. ( https://tradedesk.dk/blog/de-10-bedste-udbytteaktier-i-danmark-top10)

Denne liste tager udgangspunkt i, hvilke virksomheder der procentvis betalte mest i udbytte senest. 

 

Amazon fremhæves ofte som et godt eksempel på det modsatte af en udbytteaktie, fordi selskabet geninvesterer alt overskuddet i nye tiltag og projekter, fordi i Amazon vil man i højere grad se en værdistigning på kursen af aktien i stedet for at udbetale udbytte.

Ovenstående kategoriserer Amazon som en vækstaktie, og for denne type selskaber er rentestigninger særdeles negativt nyt. Det vil vi komme mere ind på senere i denne artikel.

Hvorfor skal jeg købe aktier i Amazon?

Amazon har en ekstremt stærk markedsposition og tjener styrtende med penge, hvilket det fornemme regnskab for fjerde kvartal af 2021 også viste.

Desuden formår Amazon at vækste – både i antallet af lande, hvor virksomheden opererer, og i antallet af varehuse rundt om i verdenen. Det betyder, at mulighederne for indtjening vokser, hvilket man kan se på det overskud, der bare vokser år efter år:

 

Udover argumentet med, at Amazon er et stort, stærkt og solidt selskab, så vokser Amazons portefølje hele tiden, og det gør kun Amazon-aktien endnu mere interessant.

For eksempel ejer Amazon 20 procent af elbilproducenten Rivian Automotive, der gik på børsen i november og har en aftale med Amazon om at levere 100.000 elbiler til e-handelsgiganten inden 2024.

Et andet eksempel er et rygte, der opstod i februar 2022 om, at Amazon overvejer at opkøbe Peloton Interactive, der leverer sportsudstyr af høj kvalitet og desuden har en social platform med adgang til brugere.

Hvis man køber en Peloton-cykel, så har selskabet brugernes opmærksomhed 1-3 timer om ugen, og det er uden om Apples iOS-system og Alphabets Android-system. Det giver en direkte adgang til brugerne, og det er super værdifuldt, har tech-porteføljeforvalter Mads Christiansen tidligere udtalt i forbindelse med rygtet.

En sidste god grund til at overveje at købe nogle Amazon-aktier er, at selskabet for kort tid siden tilbagekøbte aktier for første gang i et årti. Det vurderer analytikere er et godt tegn, og det vil desuden være med til at presse aktieprisen op.

Hvad skal jeg være opmærksom på, hvis jeg overvejer at købe aktier i Amazon?

Amazon er et vækstfirma, og derfor rammer rentestigninger og rygter herom hårdt.

Med de store fald, som man har set hos især tech-aktierne de seneste måneder, kan man foranlediges til at tro, at rentestigningerne allerede er priset ind i blandt andet Amazon-aktiens nuværende værdi, men det kan man aldrig være sikker på, at det skal man være opmærksom på som potentiel fremtidig Amazon-investor.

Et andet opmærksomhedspunkt er den undersøgelse, som den amerikanske kongres har foretaget om monopolmagten hos de store teknologifirmaer – blandt andet Amazon. 

Denne diskussion har efterhånden været i gang i flere år, og for Amazon kan det betyde, at selskabet skal adskille sine private mærker og enheder fra sin online markedsplads.

Om det udelukkende er negativt for Amazon-aktien er svært at svare på, men det vil under alle omstændigheder skabe noget uro. 

Hvad siger TradeDesk om Amazon aktien?

Du kan selvfølgelig altid følge med her på TradeDesk (hvor vi daglig holder øje med mere end 600 aktier med tekniske og fundamentale aktie analyser)

Her kan du se TradeDesks vurdering af Amazon-aktien fra d.22-05.2022

Den ligger i midten af alle vores aktier på både værdsættelsen og kvalitet, men momentum er helt i skoven og i rød.

Vi er pt ikke så meget på Amazon, men det skyldes primært den dårlige momentum i aktien og det faktum, at den stadig er i nedtrend på uge og dagsbasis. Men det skal nok blive en god aktien igen, men den negative stemning omkring selskabet skal først skifte, i første omgang skal Amazon holde sig over den psykologiske støtte i 2.000 USD.

Lige nu, er cyklisk forbrug dog ikke stedet at have sine penge. 

Derfor, er vi ikke til Amazon lige nu (men nok senere på året/næste år, når den er vendt rundt) og vi har mere end 600 andre aktier at vælge imellem hos i TradeDesk med tekniske og fundamentale analyser.

Kursmål for Amazon aktien

Amazon aktien har et kursmål på 3.629 $ indenfor de næste 12 mdr. 

Det er en kæmpe upside på hele 68%. og et meget højt kursmål fra de ca. 2000 $ som aktien ligger i nu.


Der er hele 51 købsanbefalinger af Amazon aktien lige nu, mens kun 4 er neutrale og en enkelt analytiker siger salg.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men afvent en bedring af trenden i aktien, inden du køber. Kursmål alene kan ikke få en aktie til at stige.

Her kan du købe aktier i Amazon

Amazon er noteret på flere børser verden over, men den primære børsnotering er på den amerikanske Nasdaq-børs.

Her har Amazons aktier ISIN-koden US0231351067.

Som alternativ er Amazon også børsnoteret på den tyske Xetra-børs.

Kursen på den tyske børs følger kursen på den amerikanske børs tæt, men hvis du som investor vil beskytte dig for kursrisikoen i dollars, kan du i stedet overveje at købe Amazon-aktien på den tyske børs, hvor den handles i euro. 

Med ovenstående på plads kan vi nu kigge nærmere på, hvor du kan købe (og sælge) aktier i Amazon.

De to oplagte muligheder er enten via din bank, som dog kræver et gebyr for at fortage handlen for dig, eller du kan vælge selv at handle aktien igennem investeringsplatforme som Saxo Bank, Nordnet, eToro eller en helt fjerde.

Sådan køber du aktier i Amazon

  • Opret en investeringskonto via din bank eller en investeringsplatform.
  • Lav en indbetaling (så du har midler at investere for).
  • Søg efter Amazon, Amazon.com Inc., AMZN (tickerkoden på den amerikanske børs) eller AMZ (tickerkoden på den tyske børs).
  • Klik på Køb, Handl eller lignende.
  • Angiv ønsket handelsbeløb eller ønskede antal aktier.
  • Afslut din ordre (om lidt er Amazon officielt en del af din portefølje).

Nyheder om Amazon

Vælger du at investere i Amazon, så kan du med fordel følge med i, hvordan det går virksomheden fremadrettet.

Amazons finanskalender for den kommende etårige periode ser således ud:   

Den 28. april 2022: Delårsrapport for første kvartal 2022 

Den 28. juli 2022: Halvårsrapport for 2022  

Den 27. oktober 2022: Delårsrapport for tredje kvartal 2022

Den 2. februar 2023: Årsrapport for 2022

På Amazons corporate-hjemmeside opdaterer selskabet desuden løbende med nyheder og pressemeddelelser

Derudover kan du med fordel følge med i selskabets udvikling via medier som Børsen, Finans.dk og Euroinvestor.

Et godt tip er desuden at oprette Google Alerts, hvor du kan bede om at blive underrettet via mail, når der bliver udgivet nyheder, der direkte eller indirekte handler om Amazon.