Kan Ørsted aktien vende trenden i 2022?
5. januar 2022

Kan Ørsted aktien vende trenden i 2022?

TradeDesk

Investorer i Ørsted har haft et meget svært 2021, hvor aktiekursen er faldet og faldet. Men hvis bunden er nået, går Ørsted en spændende fremtid i møde - især hvis virksomheden kan håndtere den større konkurrence i branchen.


Hvis du har været investeret i Ørsted fra årets begyndelse, så har 2021 i dén grad været et år til glemmebogen.

Knap var nytårsraketterne, der sprang på nattehimlen for at markere overgangen fra 2020 til 2021, landet på jorden, før Ørsted-aktien toppede for året. Siden er det mere eller mindre kun gået én vej: Nedad.I alt er aktien faldet med 31 procent i 2021:

Dette store fald er dog ikke unikt for Ørsted.

Faktisk er rigtig mange grønne aktier faldet meget i 2021, hvilket ifølge analytikerne har været en naturlig udvikling ovenpå et 2020, hvor især de grønne aktier var steget markant.

Derfor er et af håbene, som man kan hænge sin hat på, hvis man enten har eller drømmer om at få Ørsted-aktien i sin portefølje, at trenden vender i 2022, og at Ørsted-aktien igen får medvind.

Efter et år som 2021 er det naturligt, hvis du nu sidder og tænker: “Skal jeg sælge Ørsted?”, “er det nu, at jeg skal købe Ørsted?”, “vil Ørsted-aktien være et godt køb på længere sigt?”

De spørgsmål vil vi gerne forsøge at besvare her, hvor vi undersøger, om der er potentiale for fremtidige aktiegevinster, hvis man satser sine penge på Ørsted.

 

Hvad laver Ørsted?

Ørsted blev først grundlagt i 1972 af den danske stat under navnet Dansk Naturgas A/S og har siden gennemgået en række navneforandringer: Dansk Naturgas A/S blev ændret til Dansk Olie og Naturgas A/S i 1973, til DONG Energy i 2006 og til sidst Ørsted A/S i 2017 opkaldt efter fysikeren H.C. Ørsted. På samme måde har Ørsted gennemgået en transformation fra sort olieselskab til grøn mastodont.

Ørsted er Danmarks største energiselskab, og en af Nordeuropas førende energikoncerner. Selskabet udvikler, opfører og driver i dag hav- og landvindmølleparker samt bioenergi-, solcelle- og energilagringsanlæg og leverer energiprodukter til sine kunder.

I 2020 blev Ørsted kåret til verdens mest bæredygtige virksomhed af det canadiske magasin og analysevirksomhed Corporate Knights. Kåringen blev foretaget på baggrund af en analyse af 7.395 virksomheder. I 2021 blev Ørsted skubbet ned som nummer 2, men bryster sig stadig af at være verdens mest bæredygtige energiselskab.

På sin hjemmeside skriver Ørsted desuden, at det er selskabets vision at skabe en verden, der udelukkende kører på grøn energi. Ørsted har 6.672 medarbejdere og har hovedsæde i Danmark.

 

Sådan har Ørsted-aktien klaret sig historisk set

Siden børsnoteringen i juni 2016 er aktien steget meget pænt med et samlet afkast på 237 procent:


Fra tidspunktet for børsnoteringen og frem til, at coronavirussen lukkede landet ned i marts 2020, steg aktien ganske afdæmpet og konstant, men coronakrisen har rystet Ørsted-aktiens kurs ganske godt og grundigt.

Fra corona-bunden i marts 2020 steg aktiekursen med imponerende 155 procent på blot 10 måneder:


Aktiekursens top blev nået på den femte handelsdag i 2021 - altså den 8. januar – og som nævnt i introen har 2021 været alt andet end et indbringende år for Ørsteds aktionærer, når aktien er faldet med 31 procent i år - eller 39 procent siden toppen den 8. januar 2021:

 

Betaler Ørsted udbytte?

Ja, Ørsted er en udbytteaktie.

Ørsted har faktisk en lidt atypisk udbyttepolitik, hvis man sammenligner med mange andre udbytteaktier, for normalt indeholder udbyttepolitikken informationer om selskabets ambitioner ift. payout-rationen, som fortæller, hvor stor en andel af overskuddet selskabet udbetaler til aktionærerne gennem udbytte.

Men Ørsteds udbyttepolitik indeholder ikke informationer om selskabets payout-ratio. I stedet fremgår det af Ørsteds udbyttepolitik, at selskabet frem mod 2025 ønsker at øge det årlige udbytte med en høj enkelt cifret procentvækst.

Udbyttet for Ørsted-aktien i 2021 svarede til en stigning på 9,52 % sammenlignet med udbyttet fra 2020.

Herunder ses en tabel for Ørsteds seneste fire års udbyttebetalinger:

Udbytte Dato X-dag             Udbytte/aktie

4.3.2021       2.3.2021       11,5 DKK

5.3.2020       3.3.2020       10,5 DKK

8.3.2019       6.3.2019       9,75 DKK

13.3.2018     9.3.2018       9 DKK

Udbyttet for 2022 kendes endnu ikke, men udbyttebetalingen finder sted den 11. april med X-dag formentlig den 7. eller 8. april.

Er du på udkig efter en god udbytteaktie, så vil vi gerne henvise til vores top10-liste over de bedste udbytteaktier i Danmark

https://tradedesk.dk/blog/de-10-bedste-udbytteaktier-i-danmark-top10

Denne liste tager udgangspunkt i, hvilke virksomheder der procentvis betalte mest i udbytte senest.

 

Hvorfor skal jeg købe aktier i Ørsted?

Ørsted er blandt de førende inden for vindenergi, og denne position er ofte en afgørende indgangsvinkel for (nye) aktieinvestorerne.

Men en førende, grøn position er ikke nok: Det afgørende for Ørsted er at vinde udbud og lave nye aftaler, der strækker sig mange år ud i fremtiden.

I begyndelsen af december offentliggjorde Ørsted, at selskabet er klar med en stor pose penge, der skal bruges til at udviklingen og opførelsen af havvindparker ud for Vietnams kyst.

Og det er aftaler – og gerne mange af dem – som denne, der er vigtige for Ørsted, hvor strategien handler om ekspansion rundt om i verden.

Grønne energiprojekter har udviklet sig til en god forretning Flere og flere ønsker at komme ind i branchen, og den grønne omstilling er i fuld gang. Så tror man på, at Ørsted bliver en af de grønne vinder-virksomheder inden for denne branche og udvikling, så kan Ørsted blive en god investering.

I begyndelsen af november havde 14 af 31 analytikere ifølge Bloomberg en købsanbefaling af Ørsted-aktien, 10 analytikere har en hold-anbefaling, mens syv af analytikerne har en sælg-anbefaling.

Dengang havde analytikerne et gennemsnitligt kursmål på 1.005 kroner pr. Ørsted-aktie i løbet af de efterfølgende 12 måneder. Ud fra nuværende kurs svarer det til en stigning på cirka 18 procent.

Hvad skal jeg være opmærksom på, hvis jeg overvejer at købe aktier i Ørsted?

En relativ stor usikkerhed for Ørsted-aktiens fremtidige kurs ligger i USA.

Her ønsker præsident Joe Biden at få gennemført sin gigantiske investeringsplan Build Back Better, der blandt andet rummer gunstige vilkår for opsætning af vindprojekter de næste 10 år frem.

Selvom Ørsted primært investerer i havvindenergi, udvikler selskabet også landmølleprojekter i USA, men fordi at Biden mangler opbakning og flertal, risikerer investeringsplanen at kuldsejle.

Planen indeholder desuden en forlængelse af skatterabatten, PTC, der giver gunstige forhold for producenter af grøn energi – for eksempel Ørsted - men hvis planen ikke bliver vedtaget, mister blandt andre Ørsted sine amerikanske skattefordele, hvilket vil ramme på indtjeningen.

En anden stor udfordring er Ørsteds markedsposition.

Selvom Ørsted er et stort selskab og har en førende position inden for grøn energi, så bliver konkurrencen større og større. Tidligere har Ørsted haft en stor bane at spille på og vundet mange udbud, ganske enkelt fordi at konkurrencen ikke har været alt for hård.

Men nu kommer der af stribevis af nye, store aktører, som ønsker at kopiere selskabets forretningsmodel, og spørgsmålet er, hvordan og om Ørsted kan svare tilbage på denne trussel.

Her kan du købe aktier i Ørsted

Ørsted gik på børsen i juni 2016 under navnet DONG Energy. Aktien handles i dag på Nasdaq Copenhagen, hvor det også er muligt at investere i virksomheder som Genmab, Ambu, Bavarian Nordic og Danske Bank, der ligesom Ørsted er en del af det danske eliteindeks, C25.

Ørsteds ISIN-kode er DK0060094928.

Med ovenstående på plads kan vi nu kigge nærmere på, hvor du kan købe (og sælge) aktier i Ørsted.

De to oplagte muligheder er enten via din bank, som dog kræver et gebyr for at foretage handlen for dig, eller du kan vælge selv at handle aktien igennem investeringsplatforme som Saxo Bank, Nordnet, eToro eller en helt fjerde.

Sådan køber du aktier i Ørsted

 • Opret en investeringskonto via din bank eller en investeringsplatform.

 • Lav en indbetaling (så du har midler at investere for).

 • Søg efter Ørsted eller ORSTED (tickerkode).

 • Klik på Køb, Handl eller lignende.

 • Angiv ønsket handelsbeløb eller ønskede antal aktier.

 • Afslut din ordre (om lidt er Ørsted officielt en del af din portefølje).

Nyheder om Ørsted

Vælger du at investere i Ørsted, så kan du med fordel følge med i, hvordan det går virksomheden fremadrettet.

Ørsteds finanskalender for 2022 ser således ud:

 • Den 24. januar 2022: Frist for aktionærerne for indlevering af emner til dagsordenen for den ordinære generalforsamling

 • Den 2. februar 2022: Årsrapport 2021

 • Den 8. april 2022: Ordinær generalforsamling

 • Den 11. april 2022: Ørsted-aktier forventes handlet uden udbytte

 • Den 13. april 2022: Forventet udbetaling af udbytte

 • Den 28. april 2022: Delårsrapport for første kvartal 2022

 • Den 11. august 2022: Halvårsrapport for første halvår 2022

 • Den 2. november 2022: Delårsrapport for de første ni måneder af 2022

De finansielle rapporter forventes offentliggjort omkring kl. 8.00 på de nævnte dage.

På Ørsteds corporate-hjemmeside opdaterer selskabet desuden løbende med nyheder og pressemeddelelser (https://orsted.com/en/media/newsroom/news).

Derudover kan du med fordel følge med i selskabets udvikling via medier som Børsen, Finans.dk og Euroinvestor.

Et godt tip er desuden at oprette Google Alerts, hvor du kan bede om at blive underrettet via mail, når der bliver udgivet nyheder, der direkte eller indirekte handler om Ørsted.


Du kan selvfølgelig også vælge at følge med her på TradeDesk, hvor vi dagligt følger Ørsted og mere end 500 andre virksomheder med dag til dag analyser og opdateringer.

 


Prøv gratis

Vi giver dig 14 dages gratis prøveperiode på alle vores abonnementer. Der er ingen binding.