Danske Bank aktien – er Danske Bank en god investering?

Danske Bank logo

Danske Bank er en af de mest handlede danske aktier og den mest handlede danske bankaktie. Dette gør i sig selv aktien interessant.
Ønsker du øget eksponering mod finansbranchen, så vil Danske Bank aktien være værd at tage til overvejelse.

Danske Bank er landets største bank og er derfor en bank, som de fleste har et vist kendskab til.

Som potentiel aktionær vil du dog kunne drage fordel af at vide mere om virksomheden end gennemsnittet. Det er bl.a. værd at kende til virksomhedens forretningsområder, kunder, kursudvikling historisk set og andre ting.
Det er nogle af disse ting, du vil få et overblik over på denne underside.

Er du i tvivl om, hvorvidt Danske Bank er en god investering, så læs videre og få stillet din tvivl.

Hvem er Danske Bank?

Danske Bank er den største finansielle koncern og den største bank i landet. Danske Bank er størst i Danmark, men har også aktiviteter i lande som Sverige, Finland og Norge. Derudover er banken bl.a. til stede i Nordirland og Litauen. Hovedbasen er i København K.

Nedenfor præsenteres du for nogle interessante tal fra Danske Bank:

·       Banken er til stede i 10 lande

·       Banken har over 3,3 millioner privat- og erhvervskunder

·       Banken har over 2.300 institutionelle kunder og store erhvervskunder

·       Banken har over 22.000 medarbejdere

Danske Bank er ingen ny koncern. Faktisk har virksomheden over 150 år på bagen. Banken har nemlig rødder tilbage til 1871.

Danske Bank har følgende forretningsområder:

·       Personal & Business Customers – I Personal & Business Customers er der, som navnet antyder, fokus på at rådgive privatkunder samt små og mellemstore virksomheder i flere lande. Dygtige specialister og rådgivere sidder klar til at yde support via både telefon og online samt ved fysisk fremmøde. For de små og mellemstore virksomheder yder Danske Bank rådgivning i forbindelse med bl.a. ejerskifte, strategisk udvikling, opkøb m.v. Endvidere yder Danske Bank finansiering til både private og erhverv.

·       Large Corporates & Institutions – I Large Corporates & Institutions er der fokus på varetagelse af institutionelle kunders og store erhvervskunders transaktions- og finansieringsbehov. Ambitionen er at hjælpe kunderne med at vokse og opnå fremgang i enhver henseende. Danske Bank er eksperter i at skabe investerings- og finansieringsmuligheder for disse kunder.

Danske Banks aktiekursudvikling historisk set

Danske Banks aktiekurs har bølget meget op og ned i de seneste mange år. Generelt har aktiekursudviklingen været negativ set over en både 5-årig og 10-årig periode. Gennem tiden er det dog også blevet til en række større kursstigninger. Derfor er der, trods den generelt negative udvikling, mange aktionærer, der har opnået et fint afkast ved at investere i Danske Bank.

Danske Banks aktiekurs fra 2000-2022

2 gange har aktiekursen i Danske Bank været over 200 kr i 2007 og igen i 2017. 

Der ser igen ud til, at aktien er på vej op ad nu igen. 

 

Danske bank aktien: Kursudvikling
Danske bank aktien: Kursudvikling

Aktien

er positiv og ligger over sit 20 måneders glidende gennemsnit, hvilket kan indikere at aktien igen er klar til optur.

Flere ting har gjort, at Danske Banks aktiekurs har faldet over en længere periode. I de seneste år har de mange skandaler f.eks. påvirket Danske Bank aktien meget negativt. De mange skandaler har fået mange aktionærer til at trække sig, og de har fået nok lige så mange potentielle aktionærer til at kigge sig om efter andre aktier. Trods de mange skandaler, der bl.a. omhandler fejlfyldt gældsinddrivelse, er Danske Bank stadig en meget omsat aktie.

Betaler Danske Bank aktier udbytte?

Ja, Danske Bank betaler, med få undtagelser, udbytte hvert år, såfremt der har været overskud. I 2020 gav Danske Bank ikke udbytte pga. corona krisen. Normalt udbetaler de 40-60% af overskuddet til deres aktionærer.

Danske Bank er ikke den eneste bank, der udbetaler udbytte til aktionærer, men det er ingen hemmelighed, at Danske Bank er en af de mest populære udbytteaktier herhjemme.

Ønsker du at investere i en bankaktie, hvor du foruden et potentielt aktieafkast kan få udbetalt udbytte hvert år, så kig nærmere på Danske Bank aktien.

Vær dog opmærksom på, at udbyttet kan variere hvert år.
Udbyttets størrelse bliver fastlagt til den årlige generalforsamling (den ordinære generalforsamling). Den ordinære generalforsamling finder typisk sted i marts måned. Du vil kunne finde et referat af generalforsamlingen få uger efter, at den er blevet afholdt. Referater og andre dokumenter med relation til den årlige generalforsamling kan findes og downloades via Danske Banks hjemmeside.

Danske Bank kursmål:

Kursmålet på Danske Bank vurderes til at være 138,2 kr om 12 mdr. Det giver os en potentiel upside på 28% fra den nuværende kurs i danske bank på 107 kr. Det interessante er dog at analytikerne er splittede mellem køb og neutral.

Danske bank aktie: anbefalinger og kursmål
Danske bank aktie: anbefalinger og kursmål

Hvad gør Danske Bank aktien interessant?

Danske Bank aktien er en af de mest omsatte aktier herhjemme, og det skyldes naturligvis, at aktien er interessant på flere parametre.

Stor likvid aktie med store institutionelle investorer der ejer en stor andel af aktien

Om danske bank aktien
Om danske bank aktien



Billede fra Danske Banks hjemmeside.

Ligeledes er der en række ulemper ved at investere i Danske Bank, men dem vender vi tilbage til.

 

Derfor er Danske Bank aktien interessant:

·       Det er en af de mest omsatte danske aktier – Det har bl.a. den betydning, at du let vil kunne sælge aktien, hvis du finder en bedre aktie eller bare ikke længere har tiltro til virksomheden.

·       Du får en god udbytteaktie – Danske Bank aktien er endvidere kendt som en rigtig god udbytteaktie. Historisk set er der blevet givet et relativt højt udbytte hvert år, og dette udbytte kan du tage del i ved at investere i Danske Bank. Der er dog ingen garanti for, at der bliver udbetalt udbytte hvert år. 

·       Danske Bank er landets største bank – At være landets største bank kan være en fordel på flere forskellige parametre. Danske Bank har klaret sig gennem rigtig mange kriser og udfordringer, og det har været muligt pga. bankens gunstige markedsposition. Risikoen for, at Danske Bank går konkurs er meget lille.

Ulemper ved at investere i Danske Bank

Ja, der er også ulemper ved at investere i Danske Bank. Det er ikke nødvendigvis noget, der skal afholde dig fra at investere i selskabet, men det er selvfølgelig værdifuldt at have in mente. Ulemperne / udfordringerne ved at investere i Danske Bank vil blive belyst nedenfor.

Disse ulemper er der ved at købe aktier i Danske Bank:

·       Selskabet har lavet mange skandaler – Aktionær eller ej, så er det næppe gået din næse forbi, at Danske Bank har været direkte eller indirekte involveret i mange skandaler gennem årene. Særligt i de seneste år har Danske Bank tiltrukket meget negativ opmærksomhed. Sagerne har bl.a. omhandlet mangelfuld investeringsrådgivning, fejlagtig gældsinddrivelse, sager omkring hvidvaskloven m.v. Det er alle sammen sager, der har påvirket Danske Banks omdømme meget negativt.

·       Lav kundetilfredshed – Danske Bank lever af tilfredse privat- og erhvervskunder, og derfor er det kritisk, at kundetilfredsheden generelt er lav. En kundemåling fra 2021 viste eksempelvis, at Danske Banks kunder er historisk utilfredse. Den høje andel af utilfredse kunder kan også mærkes på Trustpilot, hvor det strømmer ind med kundeanmeldelser af mindre positiv karakter.

·       Stor udskiftning i organisationen og ledelsen – En tredje ulempe eller udfordring ved Danske Bank er, at der sker stor udskiftning i både organisationen og ledelsen. Den hyppige udskiftning får ofte aktionærerne til at reagere, og det kan få aktiekursen til at falde, hvis aktionærerne mister tiltroen til ledelsen og dermed selskabet.

 

Danske Banks fremtid

Danske Bank er, efter alt at dømme, og trods skandaler, en bank og et selskab, der er kommet for at blive. Virksomhedens historie går som bekendt over 150 år tilbage, og i denne periode er der sket rigtig meget inden for bank- og finansverdenen. Danske Bank har oplevet rigtig meget modgang, men banken eksisterer fortsat den dag i dag, og der er ikke noget, der tyder på, at Danske Bank ikke også vil være den største danske bank i fremtiden.

Danske Bank har dog været påvirket af de mange skandaler, og det har også kunne mærkes på aktiekursen. Flere skandaler, af mere alvorlig karakter, vil kunne få aktiekursen til at falde yderligere, og derfor er det ikke uden risiko at investere i Danske Bank.

Formår Danske Bank derimod at vende skuden og generobre deres gode omdømme, så kan virksomheden og aktien omvendt komme til at udvikle sig meget gunstigt. Endvidere vil selskabets fremtidige økonomiske performance helt naturligt have en indvirkning på aktiekursen.

Spår du en lovende fremtid for Danske Bank, så er det måske netop denne virksomhed, du skal investere i. 

 

Køb aktier i Danske Bank

Rigtig mange aktionærer – både danske og udenlandske aktionærer – køber aktier i Danske Bank, og du kan gøre det samme. Danske Bank aktien er dansk og bliver derfor meget naturligt handlet på Nasdaq Copenhagen sammen med Genmab, Ambu, Bavarian Nordic og Ørsted

Aktien kan derfor handles via langt de fleste investeringsplatforme. Du søger blot efter Danske Bank A/S eller tickerkoden DANSKE. Du kan sandsynligvis også finde aktien ved at indtaste ISIN-koden (DK0010274414). Danske Bank har været på børsen i flere årtier og har i mange år været en af de danske aktier, der er blevet handlet allermest.

Du kan ganske sikkert købe aktier i Danske Bank via din netbank eller via din foretrukne investeringsplatform udenom banken. Hvordan du finder og køber aktien kan variere fra platform til platform, men fremgangsmåden er mere eller mindre den samme. Mere om dette herunder.

Sådan køber du aktier i Danske Bank:

1.     Opret en investeringskonto (hvis du ikke allerede har en)

2.     Indbetal penge til din konto

3.     Søg efter Danske Bank aktien (via virksomhedsnavn, tickerkode eller ISIN-kode)

4.     Angiv antal aktier

5.     Læg en ordre

Med denne fremgangsmåde kan Danske Bank aktien finde vej til din portefølje inden for få minutter (betinget af, at børsen er åben).

 

Sammenligning mellem Danske Bank aktier og deres konkurrenter

Danske Bank er relativ dyr på nøgletal og betaler kun et lille udbytte når vi sammenligner med andre, men meget mindre banker. Den er dog meget billig på papiret med en P/B (price/book) value på kun 0,55.  Danske Banks P/E (price/earnings) på 9,3 er dog i den høje ende og kun Ringkjøbing Landbobanks P/E er højere. 

 

Alligevel er Danske Bank den aktie i Danmark med flest købsanbefalinger, hvilket må vække undren. SydBank betaler et større udbytte og både den og Spar Nord Bank har udviklet sig pænere aktiekursmæssigt i 2021. 

 

Danske Bank aktien sammenligning med andre bank aktier
Danske Bank aktien sammenligning med andre bank aktier


På indtjening i forhold til virksomhedens størrelse vinder Sydbank.
Men den helt store vinder skulle blive
Banknordik P/f (som ikke er med på listen her).


Ønsker du at kende Danske Banks konkurrenter, så har vi en kort beskrivelse af dem her:

 

Spar Nord Bank

Sydbank

Ringkjøbing LandboBank

Jyske Bank
BankNordik P/f

Bliver Danske Bank en god investering i 2022?

Analytikerne på Danske Banks egen hjemmeside siger enten køb eller hold.
Men det er, måske også svært at skrive andet på sin egen hjemmeside.

Anbefalinger for Danske Bank aktien
Anbefalinger for Danske Bank aktien

10 analytikere siger køb Danske bank

10 analytikere siger siger hold Danske bank

6 analytikere siger siger sælg Danske bank

1 analytiker siger ingen anbefaling

 

Danske Bank er den største bank i Danmark, men har været en forfærdelig investering

over de sidste 4 år. Selv om du tror, at banken får sit store comeback, så er der bedre banker i Danmark, som set ud fra et investeringsmæssigt perspektiv er lagt mere interessante.

 

Danske Bank kan være på vej op, som følge af generel fremgang i finanssektoren og fremtidige rentestigninger, men andre, mindre banker har outperformet aktien i mange år.

Tag et kig på Ringkjøbing LandboBank (Danmarks bedste og pt. dyreste bank målt på P/E), Sydbank eller Vestjysk Bank.

Det er min overbevisning, at disse aktier vil fortsætte med at performe bedre end Danske Bank, også i 2022.

Så Danske Bank bliver sandsynligvis en OK investering i 2022, men næppe en nogen raket, når man tager den historiske udvikling i betragtning.

Nu kan det godt være, at Danske Bank, ikke er en aktie for dig?

Men bare rolig, vi følger dagligt en lang række aktier i TradeDesk, og vi har helt sikkert også din næste vinder aktie Se alle aktier – vi dækker her

Ønsker du kun at se aktier inden for finanssektoren? Find dem her

 

 

Anvendte kilder:

https://www.nordnet.dk/markedet/aktiekurser/16099911-danske-bank

https://danskebank.com/da/investor-relations/aktien

https://danskebank.com/da/om-os