Uge 23: Rentefald, Arbejdsløshedstal og Novo Nordisk

Håber du har haft en god aktie uge, der er sket en del i markedet.
Her har jeg samlet de vigtigste aktienyheder til dig.

📉 Første rentefald siden 2019:

Den Europæiske Centralbank (ECB) har netop annonceret et rentefald, som sænker styringsrenten fra 4,0 procent til 3,75 procent. Dette er første gang siden 2019, at ECB har sænket renten. Rentenedsættelsen er godt nyt for mange danske boligejere, især dem med variabelt forrentede realkreditlån som Kort Rente og F-kort. Disse lån får ny rente hvert halve år, og de vil derfor kunne nyde godt af den lavere rente allerede fra 1. juli.

For et afdragsfrit Kort Rente-lån på en million kroner betyder det en besparelse på cirka 80 kroner om måneden efter skat. I dyre områder som København, hvor lån på tre millioner kroner ikke er usædvanligt, vil boligejere kunne spare omkring 1.500 kroner det næste halve år. Hvis lånet er med afdrag, falder den månedlige ydelse med cirka 50 kroner.

Analyse
Rentenedsættelsen er en respons på den økonomiske situation i eurozonen, hvor ECB forsøger at stimulere økonomien ved at gøre det billigere at låne penge. Lavere renter kan potentielt skubbe boligpriserne en smule op, da det bliver billigere at finansiere boligkøb. Ifølge Realkredit Danmarks cheføkonom, Christian Hilligsøe Heinig, kan rentenedsættelsen medføre en stigning i huspriserne på fire-fem procent i år og yderligere cirka tre procent i 2025.

En lavere rente betyder også lavere omkostninger for boligejere med variabelt forrentede lån. For mange boligejere, især dem med store lån, kan besparelsen være mærkbar i husholdningsbudgettet. Det kan give lidt ekstra råderum i en tid med stigende leveomkostninger.

Det er dog vigtigt at bemærke, at rentenedsættelser også kan være et signal om økonomisk usikkerhed. Investorer og boligejere bør være opmærksomme på, at yderligere rentejusteringer kan komme, afhængigt af hvordan økonomien udvikler sig.

Betydning for investorerne
For investorer er rentenedsættelsen en vigtig faktor at tage i betragtning. Lavere renter kan øge efterspørgslen efter boliger, hvilket kan styrke ejendomsmarkedet og dermed ejendomsselskabernes aktier. Samtidig kan det også gøre det mere attraktivt at investere i aktier frem for obligationer, da afkastet på sidstnævnte falder med de lavere renter.

Investorer bør også overveje de langsigtede implikationer. Hvis ECB fortsætter med at sænke renten, som forudset af Realkredit Danmark, kan det betyde yderligere stimulans til økonomien og potentielt højere vækst. Dette kan skabe muligheder på aktiemarkedet, især i sektorer som ejendom og forbrugsvarer, der drager fordel af øget økonomisk aktivitet.

Kilde: https://www.euroinvestor.dk/boligoekonomi/saa-skete-det-foerste-rentefald-siden-2019

📊 Kongetallet overrasker: Der er stadig gang i verdens største økonomi

Den amerikanske jobrapport for maj måned, også kendt som “kongetallet” eller ‘Non Farm Payroll’, har overrasket positivt med 272.000 nye job udenfor landbruget. Dette er en markant stigning fra april, hvor der blev skabt 175.000 nye job, og langt over de forventede 185.000 job. Jobrapporten er en vigtig indikator for den amerikanske økonomis tilstand, da den afspejler virksomhedernes tillid til fremtiden.

Den aktuelle jobrapport viser, at den amerikanske økonomi fortsat er stærk. En høj jobvækst kan få betydning for Federal Reserves beslutninger om rentenedsættelser, som mange investorer håber på.

Renterne er blevet hævet gentagne gange de seneste par år, og en lavere rente er generelt positivt for aktiemarkedet, da det gør det billigere for virksomheder at låne penge og investere i vækst. Markedet havde forventet 1-2 rentenedsættelser i 2024, men de stærke jobtal kan betyde, at disse nedsættelser bliver udskudt.

Kongetallet har stor betydning for aktiemarkedet, da det ofte skaber volatilitet. En høj jobskabelse kan føre til stigninger i aktiekurserne, men det kan også betyde, at Federal Reserve vil være mere tilbageholdende med at sænke renterne, hvilket kan dæmpe markedets forventninger til vækst. Det er vigtigt at bemærke, at selvom højere renter generelt er dårlige nyheder for aktiemarkedet, kan det være et tegn på en sund og voksende økonomi.

For investorer betyder de positive jobtal, at der er fortsat vækst og stabilitet i den amerikanske økonomi. Dette kan styrke tilliden til aktiemarkedet og medføre, at investorer ser mere optimistisk på fremtiden. Dog skal man også være opmærksom på, at Federal Reserve kan vælge at udskyde rentenedsættelser, hvilket kan have en negativ effekt på markedet.

Investorer bør overveje at holde øje med sektorer, der kan drage fordel af en stærk økonomi og potentielt højere renter, såsom finanssektoren. Samtidig kan det være en god idé at diversificere investeringerne for at beskytte mod den usikkerhed, der følger med ændringer i rentepolitikken.

https://www.euroinvestor.dk/nyheder/kongetallet-overrasker-der-er-stadig-ild-i-verdens-stoerste-oekonomi

🚀 Novo Nordisk: Klar til at opjustere forventningerne i andet halvår 2024

Nordea vurderer, at Novo Nordisk kan være klar til at opjustere deres forventninger for 2024 i løbet af andet halvår. Dette baseres på imponerende recepttal for vægttabsmidlet Wegovy i USA, som overgår flere analytikeres estimater. Nordea forudser nu et Wegovy-salg på 68 mia. kr. i 2024 og 102 mia. kr. i 2025, hvoraf størstedelen forventes at komme fra det amerikanske marked. Disse tal ligger omkring 10 % højere end gennemsnittet af analytikernes forventninger.

Samtidig forventer Nordea, at Novo Nordisk vil nå en vækst på 30 % i år målt i lokal valuta og en vækst i driftsoverskuddet på 33 % ligeledes i lokal valuta. Dette er højere end Novo Nordisks egen guidance på henholdsvis 19-27 % i toplinjevækst og 22-30 % i vækst i driftsoverskud.

Nordeas anbefaling af Novo Nordisk er “køb,” og kursmålet er løftet fra 1045 kr. til 1065 kr.

Analyse
Novo Nordisk er en af verdens førende medicinalvirksomheder, kendt for deres innovative lægemidler inden for diabetesbehandling og fedme. Wegovy, som er et vægttabsmiddel, har vist sig at være særdeles populært i USA, hvilket bidrager betydeligt til virksomhedens indtægter.

Den markante stigning i recepttal for Wegovy indikerer en stærk efterspørgsel og effektiv markedsføring. Med en forventet vækst på 30 % i 2024 og en opjustering af kursmålet til 1065 kr. fra Nordea, signaleres det, at Novo Nordisk har formået at kapitalisere på deres produkters succes på det amerikanske marked. Det er vigtigt at bemærke, at væksten i driftsoverskuddet også forventes at overgå virksomhedens egne forudsigelser, hvilket viser en sund forretningsdrift.

Betydning for investorerne
For investorer er Nordeas optimistiske prognoser en indikation på, at der kan være yderligere vækstpotentiale i Novo Nordisks aktier. Den forventede vækst og opjusteringen af kursmålet signalerer, at der kan være mulighed for attraktive afkast ved investering i Novo Nordisk. Samtidig bør investorer være opmærksomme på virksomhedens stærke position på det amerikanske marked og de positive fremtidsudsigter for Wegovy-salget.

En investering i Novo Nordisk vil kunne styrke en portefølje, især hvis man fokuserer på selskaber med stabil vækst og solid markedsposition. Det kan være klogt at følge nøje med i virksomhedens kvartalsregnskaber og opdateringer for at vurdere, om de formår at leve op til de høje forventninger.

Kilde: https://www.nordnet.dk/markedet/nyheder/c6b8aa63-d27b-47c6-bd65-743e2a2bbc5d

📈 Den korte opdatering på Danske aktier 📊

Positive Nyheder:
📈 ALK-Abelló: Lancerer ny strategi, Allergy+, med mål om årlig omsætningsvækst på mindst 10% frem til 2028 og en overskudsgrad på ca. 25% i perioden 2025-2028.
🩺 Coloplast: Afholder “Meet the Management” og giver opdateringer på Strive25-strategien samt opkøb af Kerecis.
💉 Genmab: Løfter kursmål for amerikanske notering til 53 USD fra 50 USD af Truist Securities, fortsætter med “køb”-anbefaling. Planlægger fase 3-studier med Acasunlimab inden årets udgang.
🚢 A.P. Møller – Mærsk B: Opjusterer forventningerne til 2024 med et underliggende EBITDA på 7-9 mia. USD og EBIT på 1-3 mia. USD. Kursmål hævet til 12.600 kr. af SEB. Har også fået løftet kursmål af Bernstein, Stifel, og Danske Bank.
🚢 A.P. Møller – Mærsk B: Kursmål hævet til 15.000 kr. af Jefferies, men uændret anbefaling. Konkurrenter i Asien oplever også kursstigninger.
🚚 DSV: Kursmål hævet til 1415 kr. fra 1300 kr. af ABG Sundal Collier, med fastholdt “køb”-anbefaling.
💊 Novo Nordisk: Sætter lukkerekord med stor markedsværdiøgning og hævet kursmål til 1030 kr. fra 960 kr. af HSBC.
⚓ Torm: Løftet kursmål til 300 kr. fra 282 kr. af Kepler Cheuvreux, med fastholdt “køb”-anbefaling.
⚽ Parken: FC København kvalificerer sig til Conference League, hvilket kan booste Parkens aktie.
🌊 Zealand Pharma: Positiv fase 2-data for Survodutid til behandling af fedtlever, offentliggøres på videnskabelig konference i Milano.
⚡ Ørsted: Indgår ny aftale om havvind-projektet Sunrise Wind på 924 MW.

Neutrale eller Blandede Nyheder:
💎 Pandora: Lancering af laboratoriediamanter i Danmark, UK, og USA.
🔨 MT Højgaard Holding: Datterselskabet Enemærke & Petersen køber resterende 40% af NemByg A/S.
🍞 Novozymes: Redburn indleder dækning med “neutral” anbefaling.
⚓ Noble: Kommer under teknisk pres grundet udbyttebetaling på 0,40 USD per aktie.

Negative Nyheder:
🖥️ Trifork: Nedjusterer forventninger til året og kursmål sænket til 150 kr. fra 165 kr. af Berenberg, men “køb”-anbefaling gentages.

PS. Har du holdt øje med Alpha, hvad synes du?
ALK, NTG og NOVO er gode bud på fremtidige vindere.
Check dem i TradeDesken.

Tak for nu,
Som altid, de bedste aktiehilsner,
Troels.