Kan Pandora blive fremtidens vinder-aktie?
Pandora er en spændende aktie, men skal du have den i din portefølje?
Og er det et godt tidspunkt at købe Pandora-aktien på i 2022?
Det undersøger vi i denne artikel, hvor vi vil gøre dig meget klogere på Pandora, som en mulig investering.
Pandora-aktien har for mange været et smertensbarn for langsigtede investorer.
Det bliver tydeligt, hvis man eksempelvis fokuserer på den store nedgang, som aktien har oplevet fra maj 2016 til corona-bunden i marts 2020.
I denne periode faldt aktien med over 80 procent:
Men corona-bunden markerede en ny start for Pandora-aktiekursen, og i løbet af de seneste 12 måneder er Pandora-aktien steget med 16 procent:
Det positive afkast bliver dog overskygget en smule af kursudviklingen siden kurstoppen den 16. november 2021, for siden har Pandora-aktien befundet sig i en tydelig nedadgående trend med lavere toppe og lavere bunde:
Det bryder vi os ikke om, da det vidner om at investorerne, ikke er villige til at betale for aktier i Pandora, og i stedet vælger at sælge ud på de stigninger der i aktien.
Men som den nysgerrige investor du er, så kan det være at at du nu sidder og stiller dig selv spørgsmål som “har Pandora ramt bunden?”, “er det et godt tidspunkt at købe Pandora?” eller “er Pandora en god langsigtet investering?”, og de spørgsmål vil vi gerne forsøge at besvare her, hvor vi undersøger, om der er potentiale for fremtidige aktiegevinster, hvis man satser sine penge på Pandora.
Hvis du kan lide graferne fraoven, så kig forbi TradingView – vi har en affiate-aftale med dem, så du få rabat og de bedste grafer på markedet.
Få rabat på TradingView – best til grafer og daytrading
Først ser vi dog på, hvad virksomheden Pandora laver, da økonomien er grundlaget for selskabet værdi og fremtidige kursværdi.
Hvad laver Pandora?
Pandora er et dansk internationalt børsnoteret smykkebrand og –firma. Selskabet designer, fremstiller og markedsfører smykker og er markedsledende indenfor armbånd.
Pandoras smykker sælges i flere end 100 lande fordelt på seks kontinenter via ca. 7.800 forhandlere, herunder flere end 2.700 fysiske butikker. Omkring halvdelen af disse butikker er styret af franchisepartnere.
Du kan se nogle af Pandoras nyeste produkter i videoen her:
Pandora blev stiftet i 1982 og har hovedkontor i København. Selskabet beskæftiger på verdensplan flere end 22.300 medarbejdere, hvoraf omkring 20.000 medarbejdere arbejder i Thailand på Pandoras fabrikker i henholdsvis Chiang Mai og Bangkok, hvor virksomheden fremstiller sine smykker.
I alt har Pandora en estimeret global markedsandel på 9 procent. Det meste af omsætningen kommer USA og Europa, hvorefter Kina, det øvrige Asien og Amerika fylder en mindre del.
Sådan har Pandora-aktien klaret sig historisk set
Pandora blev børsnoteret på Nasdaq Copenhagen i oktober 2010, og siden er aktiekursen steget med 170 procent.
Men hvis vi tager de lidt mere kortsigtede briller på, kan vi se, at over de seneste fem år er Pandora-aktiekursen steget med kun 2 procent:
Som vi kan se af grafen for den 5-årige periode, har Pandora-aktien oplevet en lang nedtur, der sluttede med corona-bunden i marts 2020, og siden fik smykkevirksomheden atter vind i sejlene, hvilket i høj grad skyldes et imponerende onlinesalg, mens butikkerne var nedlukket pga. corona-pandemien.
Siden toppen i november 2021 er aktiekursen faldet en del sammen med resten af markedet grundet generel uro på grund af alt fra inflation til international krise i relation til konflikten mellem Ukraine og Rusland.
Men ud fra grafen, vil vi kunne have klaret os godt ved at handle aktien på teknisk analyse og kun være inde, når aktien er i optrend og efter skiftet fra nedtrend til optrend. (det er det som vores system TradeDesk holder øje med for os)
Så vi kan ikke sige, at Pandora “har nået bunden.” før trenden ændres.
Pandoras nøgletal
Pandora ligger midt i feltet i forhold til value for money til den nuværende kurs (630)
Aktien er derfor stadig for dyr for sande value investorer, som hellere kigger andre steder.
Pandora er en kvalitetsvirksomhed med en høj egenkapital forrentning og med en høj operating margin.
Det vidner om at virksomheden er god til at tjene penge på deres produkter og kan levere profit.
Den tekniske analytiker venter dog på, at vi foretableret en optrend og sætter Pandora på kandidat bænken, da den kvalitetsmæssigt er en fin virksomhed. Den langsigtede investor med fokus på kvalitet vil også være interesseret i området omkring 600.
Så selv om Pandora er en kvalitetsvirksomhed og godt kan blive en god langsigtet investering (så længe den er i optrend – det er den ikke lige nu), så er det stadig usikkert om dette er det rigtige tidspunkt at gå ind i aktien.
Betaler Pandora udbytte?
Ja, Pandora er en udbytteaktie (link til ordbog: https://tradedesk.dk/glossary/udbytte) og har udbetalt udbytte hvert år, siden Pandora for første gang udbetalte udbytte i 2011.
Herunder ses en tabel for Pandoras seneste fem års udbyttebetalinger:
Udbyttedato X-dag Udbytte/aktie
17.11.2021 15.11.2021 5 DKK
16.3.2020 12.3.2020 9 DKK
18.3.2019 14.3.2019 9 DKK
23.8.2018 21.8.2018 9 DKK
19.3.2018 15.3.2018 9 DKK
I 2022 ventes Pandora at udbetale 16 kroner i udbytte pr. aktie.
Dette udbytte udbetales den 17. november med X-dag den 15. november.
Dermed er Pandora altså en god udbytteaktie, og hvis du er på udkig efter andre gode udbytteaktier, vil vi gerne henvise til vores top10-liste over de bedste udbytteaktier i Danmark. ( https://tradedesk.dk/blog/de-10-bedste-udbytteaktier-i-danmark-top10)
Denne liste tager udgangspunkt i, hvilke virksomheder der procentvis betalte mest i udbytte senest.
Hvorfor skal jeg købe aktier i Pandora?
Tre ord: Brilliance, Phoenix og Tmall.
Måske lyder det som nogle nye rappere, men det er faktisk henholdsvis Pandoras nye kollektion, strategi og en kinesisk onlineforhandler.
Vi starter med Pandoras smykkekollektioner.
Pandoras har startet sin nye kollektion kaldet Brilliance, som er kunstigt fremstillede diamantsmykker.
Indtil videre er kollektionen kun introduceret i England for at teste, hvordan forbrugerne tager imod de nye smykker, der dog er noget dyrere end de almindelige.
Det er endnu sparsomt med data, hvorfor det ikke er muligt at komme med nogle endegyldige konklusioner på denne nye og meget anderledes kollektion, men hvis kollektionen får medvind, åbner det for en masse muligheder for fremtidig indtjening for Pandora, og dét er i høj grad værd at notere sig, hvis man som investor står og overvejer at købe nogle Pandora-aktier.
Kina er i høj grad kommet på Pandoras dagsorden, for Pandoras salgsudvikling i Kina har været stenen i skoen på selskabets genfundne vækstrejse. Men med sin nye strategiplan, Phoenix, vil Pandora investere massivt i at få vendt den negative salgsudvikling ved at øge markedsføringsindsatsen i Asien betydeligt.
I dag udgør Kina kun omkring 7 procent af Pandoras omsætning, og derfor håber Pandora at selskabet med den nye strategi at komme til at spille en større rolle på det kinesiske marked og sende Pandora-brandet og -smykkerne forrest i de kinesiske forbrugeres bevidsthed.
I den forbindelse ventes det, at Pandora i den kommende strategiperiode vil engagere sig i den kinesiske onlineforhandler Tmall for at øge sin tilstedeværelse på det kinesiske marked.
Der er altså nogle spændende projekter i gang hos smykkegiganten, der har potentiale til at skubbe aktiekursen opad.
En anden – men dog noget mindre – grund til at være positivt stemt overfor Pandora-aktien er, at selskabet i februar 2022 satte gang i et aktietilbagekøbsprogram på i alt 3,3 mia. kroner, og sådan et aktietilbagekøb driver alt andet lige aktiekursen op, fordi selskabets værdi fordeles på færre aktier.
Aktietilbagekøbet løber fra den 9. februar 2022 til senest den 3. februar 2023.
Hvad skal jeg være opmærksom på, hvis jeg overvejer at købe aktier i Pandora?
Som nævnt tidligere udgør det kinesiske marked den helt store sten i skoen for Pandora, og det har enorm betydning for Pandoras fremtidige indtjening, at selskabet for alvor kommer ind på det kinesiske marked.
USA og Kina udgør tilsammen mere end halvdelen af det globale marked for smykker, men pt. bidrager Kina blot med 6 procent til Pandoras omsætning. Det skyldes blandt andet, at kineserne ikke umiddelbart er i stand til at skelne Pandoras brand og smykker fra andre smykkeselskabers.
Det skal der laves om på, og denne indsats fra Pandoras side er vigtig at være opmærksom på som enten nuværende eller potentiel investor i Pandora.
Endelig er den hidtidige aktieudvikling værd at notere sig, for igennem mange år har den nedadgående aktiekurs givet indtryk af en organisation, som særligt i perioden 2016-2019 havde svært ved at finde sine egne ben og identitet.
Her så man flere gange, at forventningerne blev nedjusteret, og langsomt men meget sikkert forsvandt tilliden til topchefen og dermed også virksomheden. Det så man blandt andet, da Pandora-topchefen Anders Colding Friis blev fyret i 2018, hvilket blev kulminationen på længere tids udfordringer.
I dag sidder Alexander Lacik i spidsen som topchef for Pandora, og mens flere analytikere vurderer, at han er ved at få styr på forretningen, så er det vigtigt, at man som investor laver sine egne vurderinger, fordi det er ekstremt vigtigt med en stærk og troværdig topchef.
Her kan du købe aktier i Pandora
Pandora er noteret på Københavns Fondsbørs og er en del af C25-aktieindekset. (link: https://tradedesk.dk/glossary/c25)
Pandoras aktier har ISIN-kode DK0060252690.
Yderligere er Pandora desuden noteret på den tyske Xetra-børs under tickerkoden 3P7 og på det amerikanske OTC-marked under tickerkoden PANDY.
I USA er Pandora-aktien en såkaldt ADR-notering, der står for “American Depository Receipt”, som også kaldes for “skyggeaktier”, så de amerikanske investorer har mulighed for at købe de underliggende danske aktier.
Det anbefales ofte, at man som privatinvestor køber aktien dér, hvor handelsvolumen og likviditeten er størst, og for Pandoras vedkommende er det på den danske børs.
Med ovenstående på plads kan vi nu kigge nærmere på, hvor du kan købe (og sælge) aktier i Pandora.
De to oplagte muligheder er enten via din bank, som dog kræver et gebyr for at fortage handlen for dig, eller du kan vælge selv at handle aktien igennem investeringsplatforme som Saxo Bank, Nordnet, eToro eller en helt fjerde.
Sådan køber du aktier i Pandora
- Opret en investeringskonto via din bank eller en investeringsplatform.
- Lav en indbetaling (så du har midler at investere for).
- Søg efter Pandora eller PNDORA (tickerkode).
- Klik på Køb, Handl eller lignende.
- Angiv ønsket handelsbeløb eller ønskede antal aktier.
- Afslut din ordre (om lidt er Pandora officielt en del af din portefølje).
Nyheder om Pandora
Vælger du at investere i Pandora, så kan du med fordel følge med i, hvordan det går virksomheden fremadrettet.
Pandoras finanskalender for 2022 ser således ud:
•Den 10. marts 2022: Generalforsamling
•Den 4. maj 2022: Delårsrapport for første kvartal 2022
•Den 16. august 2022: Delårsrapport for andet kvartal 2022
• Den 8. november 2022: Delårsrapport for tredje kvartal 2022
På Pandoras corporate-hjemmeside opdaterer selskabet desuden løbende med nyheder og pressemeddelelser (https://pandoragroup.com/investor).
Derudover kan du med fordel følge med i selskabets udvikling via medier som Børsen, Finans.dk og Euroinvestor.
Et godt tip er desuden at oprette Google Alerts, hvor du kan bede om at blive underrettet via mail, når der bliver udgivet nyheder, der direkte eller indirekte handler om Pandora.