C25-indeks falder: Investorer følger centralbankernes politik

Negativ stemning og fald i det danske indeks på knap 3%.
Svage industri indikatorer fra både Europa og USA har trukket det danske C25-indeks ned.

Globalt har investorerne fulgt tæt med i udtalelser fra centralbankerne, især Federal Reserve og ECB, hvor der er fokus på kommende rentesænkninger og at opnå en “softlanding” uden stor arbejdsløshed.

Når renten sænkes, er formålet normalt at stimulere økonomien ved at gøre det billigere at låne penge, hvilket øger investeringer og forbrug.

Problemet opstår, når centralbankerne forsøger at balancere de to mål: at bekæmpe inflationen ( til 2%) ved at holde renterne højere, men uden at ramme væksten så hårdt, at det skaber stor arbejdsløshed. Nu er inflationen besejret, så man skal undgå recessionen og ramme den bløde landing ved at sænke renten.

Det har givet medvind til cykliske aktier, tech og materialer i denne uge.

Danske investorer har haft øjnene på Novo Nordisk, som har været i fokus på grund af en høring i USA om priserne på deres lægemidler Ozempic og Wegovy.
Aktien oplever store kursudsving, hvilket har skabt usikkerhed på markedet og rent teknisk ser Novo meget svag ud, så det er bare at holde sig ude for nu. Fedme aktierne er noget svagere nu, end de har været længe.

Blandt de mere positive nyheder gjorde Chemometec sig bemærket med et opkøbsforsøg på et belgisk selskab. Samtidig fik FLSmidth en ny købsanbefaling, hvilket løftede aktien, mens Rockwool nød godt af en opjustering af kursmålet fra Barclays, der hævede det med næsten 12%.

Kinas nye økonomiske stimuli har skabt optimisme på de asiatiske markeder og hurtige stigninger i mange kinesiske aktier, som det kan ses på ugens top 5 aktier i USA (det er her de er noteret) Men pas nu på med at jage markedet, det er allerede overkøbt.

I denne uge ser vi på 3 nyheder om inflationen (renten), fedme aktier og 5 grunde til Novo falder.

📉 Inflationen aftager: Prisstigninger lavere end forventet i august

I august steg det såkaldte Core PCE-indeks, som er den amerikanske centralbanks foretrukne mål for inflation, med 0,1 % fra måneden før. Det var lavere end forventningen på 0,2 %. Sammenlignet med sidste år steg priserne med 2,7 %, præcis som forudset, men en smule højere end juli’s 2,6 %. Tallene understøtter, at inflationen er på vej ned, og øger sandsynligheden for yderligere rentenedsættelser fra Federal Reserve i november, hvor der nu er stor spekulation om en rentenedsættelse på 25 eller 50 basispoint.

Analyse:
Denne udvikling giver Federal Reserve større tillid til, at inflationen er på vej mod det ønskede mål på 2 %. Efter flere måneders stigning i priserne har vi nu set en række positive inflationsmålinger, som har dæmpet bekymringerne. Centralbankchef Jerome Powell har dog også understreget, at et svækket arbejdsmarked nu er en større bekymring, og at den økonomiske politik fremover vil forsøge at balancere inflationskontrol med at undgå højere arbejdsløshed.

Denne nyhed har skabt forventninger blandt investorer om, at Fed sandsynligvis vil fortsætte med at sænke renten i et forsøg på at styrke væksten i økonomien. Ifølge de seneste estimater er sandsynligheden for en rentenedsættelse på 50 basispoint nu steget til 54 %, hvilket er en stigning fra de 50 %, som blev vurderet ugen før.

Lavere renter kan have positive effekter for aktiemarkederne, især for vækstaktier, der traditionelt reagerer godt på lavere finansieringsomkostninger. (Det har vi set i denne uge)

Betydning for investorerne:
For investorer betyder den aftagende inflation og udsigten til rentenedsættelser, at markedsvilkårene kan forbedres i de kommende måneder. Lavere renter kan øge virksomheders vækstmuligheder, hvilket kan skabe optimisme, især i sektorer som teknologi og andre renteresponsive områder. På kort sigt kan det dog være værd at holde øje med udviklingen på arbejdsmarkedet, da en opbremsning her kan påvirke den generelle økonomi.
Citat:
“We’ve come on a string of pretty good inflation readings over the last several months” – Tiffany Wilding, økonom hos PIMCO.

Kilde:
https://finance.yahoo.com/news/feds-preferred-inflation-gauge-shows-prices-increased-less-than-wall-street-expected-in-august-123312217.html

📉 Novo Nordisk, Zealand Pharma og Gubra – Er Fedmeaktier På Tilbagetog?

Novo Nordisk, Zealand Pharma og Gubra har haft stærk kursudvikling det seneste år takket være nyheder om fedmebehandling. Aktierne er dog faldet 10-25 % fra deres toppe, hvilket rejser spørgsmålet, om investorer skifter fokus.

Fedmetemaet er ikke dødt, men markedsændringer og en ny økonomisk retning, særligt i USA, kan ændre prioriteterne. Lavere vækst og udsigt til faldende renter i 2025 kan trække investeringer mod mindre konjunkturfølsomme aktier, selvom fedme og AI fortsat er stærke temaer.

Analyse:
Fedmeområdet har været en betydelig drivkraft for Novo Nordisk, Zealand Pharma og Gubra, men den globale økonomi står overfor ændringer, der kan påvirke investorernes prioriteringer. Per Hansen påpeger, at investorer kan begynde at fokusere mere på sektorer med minimal økonomisk følsomhed i takt med, at væksten aftager og renterne falder. Selvom fedmeområdet fortsat har stort potentiale, kan markedsrotationer og nye temaer få aktierne til at falde i takt.

Betydning for investorerne:
Selvom fedmeaktier stadig er attraktive på lang sigt, kan den globale økonomiske udvikling, især i USA, medføre øget volatilitet. Det kan være en god idé at holde øje med markedsrotationer mod cykliske aktier, som kan få et opsving i takt med, at renterne falder og væksten begynder at vende.

Investorer bør overveje at balancere deres porteføljer, da vækst- og renteforventninger kan flytte fokus væk fra fedmetemaet, selvom det stadig har stærke langsigtede muligheder.

Kilde:
https://www.nordnet.dk/blog/aktier-er-novo-nordisk-zealand-pharma-og-gubra-beroert-af-ny-investeringsstil/

📉 Novo Nordisk Aktiefald – 5 Mulige Årsager

Novo Nordisk har oplevet et fald på 20 % fra deres topniveau i juni 2024. Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, peger på fem mulige årsager.

1) Først og fremmest er der frygten for amerikansk politisk pres på medicinpriser i forbindelse med den kommende præsidentvalgkamp.
2) Dernæst har en senatshøring om Wegovy og Ozempic skabt usikkerhed blandt investorerne.
3) Tredje årsag er en nedtonet nyhedsstrøm fra selskabet, hvor nye data om fedmebehandlinger ikke længere skaber de store overskrifter.
4) Fjerde faktor er manglen på nye købere, da aktien allerede er bredt repræsenteret i mange porteføljer.
5) Endelig vurderer Hansen, at investorerne begynder at omstrukturere deres porteføljer, idet udsigterne til økonomisk vækst og lavere renter i 2025 skubber interessen mod cykliske aktier, som ofte klarer sig bedre i økonomiske opsving.

Analyse:
Medicinalaktier som Novo Nordisk betragtes som stabile investeringer i økonomiske nedture, da medicin er en nødvendig vare uanset den økonomiske situation. Men under opsving, hvor forbrugerne har flere penge til rådighed, og investorer søger større vækstmuligheder, kan aktier inden for cykliske forbrugsgoder som biler og luksusvarer få større opmærksomhed. Denne sektorrotation kan have skabt pres på Novo Nordisk-aktien.

Betydning for investorerne:
Investorer, der har Novo Nordisk i porteføljen, bør overveje, om det nuværende kursfald er en midlertidig reaktion på politiske og økonomiske faktorer, eller om det er tid til at revidere deres langsigtede strategi. Udsigterne for lavere renter og vækst i 2025 kan få cykliske aktier til at vinde frem, men Novo Nordisk’s position som medicinalgigant med stabile indtægter gør det stadig til en stærk aktie på længere sigt.

Kilde:
https://www.euroinvestor.dk/nyheder/novo-i-stort-fald-fra-toppen-oekonom-peger-paa-5-mulige-aarsager

📈 Anbefalinger og kursmål på Danske Aktier 📊

Positive Nyheder:
🍀 Chemometec (430,0): Chemometec har accepteret et vejledende bud på overtagelsen af belgiske Ovizio Imaging Systems. Der er nu tre ugers due diligence inden en endelig beslutning. Dette opkøb kan styrke Chemometecs position inden for billedanalyse og celleoptælling.

🏗️ FLSmidth (336,2): Jefferies har tildelt en “køb”-anbefaling med et kursmål på 400 kr., hvilket signalerer tillid til FLSmidths fremtidige vækstmuligheder, især inden for mineindustrien.

💉 Bavarian Nordic (232,5): Den amerikanske regering har afgivet en ordre på vacciner til en værdi af 63 mio. dollar (ca. 422 mio. kr.). Leveringen vil finde sted i 2025 og 2026, hvilket styrker Bavarian Nordics pipeline.

📈 Alm. Brand (12,63): DNB har indledt dækningen af Alm. Brand med en “køb”-anbefaling og et kursmål på 15 kr., hvilket afspejler tillid til det danske forsikringsselskabs vækstpotentiale.

📈 Danske Bank (204,00 kr.): Goldman Sachs har genoptaget dækningen af Danske Bank med en “neutral”-anbefaling og et kursmål på 235 kr., hvilket indikerer en forsigtig optimisme omkring bankens fremtid.

📈 Novonesis (475,90 kr.): Barclays har hævet kursmålet til 525 kr. og fastholder deres anbefaling på “overvægt”, hvilket afspejler forventninger om en positiv udvikling for selskabet.

📈 Nordea (78,60 kr.): Goldman Sachs har indledt dækningen af Nordea med en købsanbefaling og et kursmål på 104 kr., hvilket viser forventning om vækst.

⚽ Parken (115,50 kr.): FC København vandt 2-0 over HB Køge og er videre i pokalturneringen, hvilket giver positiv opmærksomhed på Parkens aktier.

Negative Nyheder:
📉 Novo Nordisk (847,30): Finanshuset Zacks har sænket kursmålet for Novo Nordisks amerikanske notering til 136 USD (cirka 910 DKK) fra tidligere 144 USD. Anbefalingen forbliver på “neutral”.

💊 Genmab (1620,50 kr.): Genmab er under pres, da Nordea har sænket deres estimater for driftsindtjeningen. Banken forventer store investeringer i fase 3-studier med selskabets lægemiddelkandidater i de kommende år.

💡 Coloplast (900,2): Bestyrelsesformand Lars Rasmussen har solgt aktier for 178 mio. kr. over fire dage. Det store aktiesalg er bemærkelsesværdigt.

🦠 Novo Nordisk (832,40 kr.): Efter fredagens kursfald fokuserer markedet stadig på Novo Nordisk efter skuffende resultater fra et vægttabsstudie. Analytikere mener dog, at reaktionen var overdrevet.

🌀 Vestas (158,80 kr.): Vestas står overfor konkurrence fra den tyske vindmølleproducent Nordex, der har modtaget en ordre på 41 nye møller med en samlet kapacitet på 148 MW til en vindmøllepark i Polen.

Neutrale eller Blandede Nyheder:

⚓ Mærsk B (11.055 kr.): Potentiel strejke blandt havnearbejdere på den amerikanske østkyst fra 1. oktober kan påvirke Mærsk. Strejken kan forstyrre globale forsyningskæder, men selskabet kan også drage fordel af at finde alternative løsninger.

🔬 Novonesis (469,1 kr.): Redburn Atlantic har hævet kursmålet for Novonesis til 475 kr. fra 440 kr. med en “neutral”-anbefaling, hvilket tiltrækker opmærksomhed fra investorer.