Vestas aktien - Er Vestas en god investering?
15. december 2021

Vestas aktien - Er Vestas en god investering?

TradeDesk


Vestas aktien - Er Vestas en god investering?

Vestas (eller Vestas Wind Systems) hører ikke blot til blandt verdens største vindmølleproducenter. Vestas hører også til blandt de mest handlede danske aktier.
Måske har du også overvejet at investere i Vestas?
I givet fald har du truffet det rette valg ved at besøge denne side.


Vestas aktien er i dag at finde i rigtig manges portefølje, og aktien kan selvfølgelig også blive en del af din portefølje. Forud for en evt. investering bør du dog sætte dig grundigt ind i, hvilken virksomhed vi har at gøre med. 


Dette vil vi gerne hjælpe dig med – derfor bringer vi her en omfattende guide om Vestas med særligt fokus på aktien. Vestas aktien kan være den helt rigtige at investere i for dig, men om den rent faktisk er det afhænger af individuelle faktorer som risikovillighed, tidshorisont m.v. Mere om dette i guiden. 


Hvem er Vestas?

Vestas er en dansk vindmølleproducent, der første gang så dagens lys i 1945. På de mere end 75 år, hvor Vestas har eksisteret, er der sket rigtig meget. I dag er Vestas en af de førende producenter i branchen. Vestas har gennem årene opstillet titusindvis af vindmøller i adskillige lande fordelt på flere kontinenter. Målt på gigawatt har Vestas opstillet flere vindmøller end nogen anden fabrikant.

Vestas har tre forretningsområder:  

 • Power Solutions (vindmøller på land)

 • Service (servicering af vindmøller)

 • Offshore (vindmøller på havet)


Førstnævnte – Power Solutions – er Vestas’ primære forretningsområde. Dette forretningsområde dækker over de vindmøller, der opstilles på land, og forretningsområdet udgør langt størstedelen af Vestas’ omsætning. Vindmøllerne på land bliver primært opstillet i Kina, USA og Europa, men også i resten af verden. 


Det andet forretningsområde – Service – er efterhånden også et stort forretningsområde for Vestas, og det forventes at blive større på sigt. Det vil ske i takt med, at der bliver opstillet flere vindmøller til lands og til vands.  


Sidstnævnte forretningsområde – Offshore – består af havvindmøller. Det er pt. det mindste af de tre forretningsområder, men det vil sandsynligvis vokse sig større ligesom de øvrige forretningsområder. 


Vestas Wind Systems A/S har hovedbase i Aarhus N, men startede i Lem St. (smedenes by - min hjemby)


Sådan har Vestas aktien klaret sig historisk set

Vestas gik på børsen i 1997, og det har dermed været muligt at handle aktien i mere end 20 år. Disse 20+ år har helt naturligt budt på både op- og nedture for vindmøllefabrikanten. 

Vestas har historisk set klaret sig ganske godt på aktiemarkedet, selvom nogle perioder har været en smule turbulente. Set over en både 3-årig, 5-årig og 10-årig periode har aktiekursen bevæget sig meget gunstigt.

Vestas aktien er en svingende aktier, der to gange har været ved at gå konkurs. Den langsigtede udvikling i aktien har dog været positiv. 

Fra 1997 til nu har der dog også været en del større kursfald. 

Nogle af de største fald fandt sted i henholdsvis 2008, 2017 og 2021. 


Den historiske kursudvikling, der generelt er positiv, er dog ingen garanti for, at Vestas aktien også i fremtiden vil give gode afkast. Hav dette in mente, inden du investerer i den populære aktie.

Vestas plejer at udbetale udbytte til aktionærer

Vestas aktien er ikke kun interessant, fordi aktien historisk set har givet aktionærerne nogle rigtig fine afkast. Vestas aktien er også interessant, idet vindmøllefabrikanten er kendt for at udbetale udbytte til sine aktionærer. 


Vestas er en såkaldt udbytteaktie, hvilket vil sige, at der gives udbytte hvert år, såfremt der er overskud i selskabet. Dette har der været i en lang årrække, hvorfor der er blevet betalt udbytte år efter år. Udbyttet har varieret fra år til år, med udgangspunkt i hvor stort et overskud der er blevet skabt.

Er du på udkig efter en god udbytteaktie, så hav Vestas med i dine overvejelser. Vi vil i samme ombæring gerne henvise til vores top 10 liste over de bedste udbytteaktier i Danmark. Denne liste tager udgangspunkt i, hvilke virksomheder der procentvis betalte mest i udbytte senest.  Her er Vestas dog ikke på listen, da udbyttet er under 1% og slet ikke højt nok til at komme på listen.

Derfor hører Vestas til blandt de mest handlede danske aktier

Vestas aktien er en af de mest populære blandt aktionærerne – og det er ikke uden grund. 

Sammen med Bavarian Nordic, A.P. Møller Mærsk og Danske Bank er Vestas en af de danske aktier, der bliver handlet allermest. Nedenfor kommer vi med en række kvalificerede bud på, hvorfor Vestas er så populært et valg på aktiemarkedet.

Derfor er Vestas aktien interessant:

 • Vestas er en grøn aktie – Grønne aktier er det nye sort, og det har Vestas aktien nydt godt af. Flere og flere aktionærer foretrækker at investere i bæredygtige aktier, og da Vestas udvikler grøn energi med vindmølleenergi har Vestas aktien helt naturligt været et oplagt valg.

 • Vestas udbetaler udbytte – Ikke alle selskaber udbetaler udbytte, men det gør Vestas, og ofte udbetales der et relativt stort udbytte. Dermed er der endnu en fordel ved at investere i Vestas.

 • Vestas leverer sorte tal på bundlinjen år efter år – Vestas er helt overordnet en sund forretning, der ikke kun har haft held med at løfte omsætningen, men også overskuddet. I de seneste mange år har der været sorte tal på bundlinjen for Vestas, og det gør alt andet lige Vestas aktien mere interessant.Disse ting kan påvirke Vestas’ aktiekurs positivt

Der er flere ting, der kan påvirke Vestas aktien positivt. Ting, som du bør være bekendt med, hvis du overvejer at investere i selskabet. Vi kigger sammen på det nedenfor.

Disse faktorer kan have en positiv indvirkning på vækstmulighederne og aktiekursen:

 • Politiske indgreb – f.eks. mht. miljømål – Politiske indgreb kan påvirke Vestas positivt eller negativt, alt efter hvilket indgreb der er tale om. Politiske indgreb vil f.eks. kunne tvinge lande til at øge deres miljømål, og det kan give vækst for virksomheder som Vestas.

 • Øget fokus på grøn investering – Vestas har nydt rigtig godt af det øgede fokus på grøn investering de seneste år. Derfor er det sandsynligt, at aktiekursen vil udvikle sig gunstigt, hvis der kommer endnu mere fokus på de grønne aktier.

 • Øget anvendelse af grøn energi globalt set – Flere og flere verdensmarkeder bevæger sig mod grøn energi, og det kan vise sig at komme Vestas til fordel.

Risici forbundet med at investere i Vestas

Der er naturligvis også visse risici forbundet med at investere i Vestas. Der er risiko ved al aktieinvestering og investering generelt, så det er ikke kun ved Vestas aktien, at du skal overveje din risikovillighed. Vestas aktien har udviklet sig gunstigt over en længere periode, men det har ikke været uden bump på vejen. Ligesom det gør sig gældende for andre aktier, så er der helt naturligt nogle faktorer, der kan påvirke Vestas aktien negativt. Disse kigger vi på herunder.

Disse faktorer kan påvirke Vestas aktien negativt:

 • De grønne aktier er generelt meget højt prissat (P/E på Vestas er knap 40 - dec 2021) – Det er ingen hemmelighed, at de grønne aktier har haft medvind de seneste år, og det har fået aktiekurserne til at stige markant. Det er individuelt, om man betragter en aktie som dyr eller ej, da det afhænger af, hvilke faktorer man kigger på. Ikke desto mindre er Vestas’ aktiekurs steget så meget, at mange aktionærer er begyndt at stille spørgsmålstegn ved, om vi har set toppen.

 • Vindenergi er dyrt sammenlignet med mange andre energikilder – Vestas’ fortsatte evne til at skabe omsætning og generere overskud kommer helt naturligt også til at påvirke aktiekursen fremtidigt. I den forbindelse kan det være en udfordring, at vindenergi generelt er dyrere end andre energikilder (solenergi kommer nok til at overhale dem)


 • Vestas kommer ikke til at vækste toplinjen væsentligt i 2022 (forecast) og de har stigende omkostningspres pga råvarepriser. Det har skadet deres EBIT-Margin og sænket deres guidance for 2021.
Ønsker du alligevel at investere i Vestas Aktien, så kan du købe dem på Børsen i København

Her kan du købe aktier i Vestas

Vestas gik på børsen for over 20 år siden, i 1997, og er siden blevet handlet på Nasdaq Copenhagen, hvor det også er muligt at investere i virksomheder som Ambu, Demant, GN Store Nord og Danske Bank, der ligesom Vestas er en del af C25.

Vestas’ tickerkode er VWS, men du kan også finde aktien ved at søge på Vestas eller Vestas Wind Systems A/S. ISIN-koden er i øvrigt DK0061539921.

Med ovenstående på plads, så kan vi nu kigge nærmere på, hvor man kan købe (og sælge) aktier i Vestas. Det kan man naturligvis flere forskellige steder. En mulighed er at investere i den danske vindmøllefabrikant via banken. Det kræver, at du har adgang til deres investeringsplatform. Alternativt kan du handle via investeringsplatforme som Saxo Bank, Nordnet, eToro og mange andre platforme.


Sådan køber du din første Vestas aktie:

 1. Opret en investeringskonto via din bank eller en investeringsplatform

 2. Lav en indbetaling (så du har midler at investere for) 

 3. Søg efter VWS (tickerkoden) eller Vestas Wind Systems A/S

 4. Klik på Køb, Handl eller lignende

 5. Angiv ønsket handelsbeløb eller ønskede antal aktier

 6. Afslut din ordre (om lidt er Vestas officielt en del af din portefølje)

Nyheder om Vestas

Investerer du i Vestas, så kan du med fordel følge med i, hvordan det går virksomheden fremadrettet. Foruden at læse løbende rapporter og regnskaber, så kan det også være værd at følge med via medier som Børsen og Finans. Du kan også holde dig opdateret via Google Alerts, hvor du kan bede om at blive underrettet via mail, når der bliver udgivet nyheder, der direkte eller indirekte handler om Vestas. 

Du kan selvfølgelig også følge med via TradeDesk. I første omgang bør du se den fulde analyse af Vestas – den finder du her


Anvendte kilder:


https://www.home.saxo/da-dk/products/stocks/popular/vestas-wind-systems-as 

https://www.vestas.com/en 


Prøv gratis

Vi giver dig 14 dages gratis prøveperiode på alle vores abonnementer. Der er ingen binding.