Uge 24 i aktiemarkedet: Inflationen falder i USA og renten holdes af FED

Stemningen i aktiemarkedet er ved at skifte mod det negative, hvilket vi kan se på vores stemningsindikator (som nu er neutral – fra positiv).

De fleste sektorer har genereret et negativt afkast den seneste uge på nær tech, som fik stærk medvind, da den seneste inflationsmåling kom ud lavere end forventet.

Det lugter lidt af begyndende sommerstemning i markedet, hvilket kan give faldende tendenser i aktiemarkedet.

I indlægget her ser vi på 2 nyheder:
En som var positiv og en som var negativ, vi starter med den positive.

📉 Endnu et overraskende inflationsfald i USA

Den amerikanske producentprisindeks (PPI) viste i maj et uventet fald til 2,2 % fra 2,3 % i april, hvilket var lavere end økonomernes forventning på 2,5 %.
PPI, der måler prisændringer på varer, før de når forbrugerne, er en vigtig indikator for inflation. Samtidig var PPI-kerneinflationen, som ekskluderer fødevarer og energi, også lavere end forventet, idet den landede på 2,3 % mod forventede 2,4 %.

Dette kommer efter, at forbrugerprisinflationen også faldt overraskende, hvilket har medført optimisme på aktiemarkederne.

Analyse:
PPI-tallet er afgørende, da det giver et indblik i de prisændringer, som virksomheder står overfor, før de overfører omkostningerne til forbrugerne. Et faldende PPI-tal indikerer mindre prispres i forsyningskæden, hvilket kan føre til lavere forbrugerpriser over tid.

Denne udvikling kan påvirke Feds beslutninger om styringsrenten, da en lavere inflation kan reducere behovet for yderligere renteforhøjelser.

På kort sigt skaber dette positive forventninger blandt investorer, da lavere inflation kan understøtte økonomisk vækst uden behov for aggressive pengepolitiske stramninger.

Sådan påvirker det aktiemarkedet:

Denne nyhed er vigtig for investorer, da lavere inflation og mindre pres på renteforhøjelser kan betyde en mere stabil økonomisk vækst. Investorer kan se dette som en mulighed for at øge deres eksponering i aktier, da lavere inflationsforventninger ofte fører til højere aktiekurser.

Sektorer, der er særligt følsomme overfor rentebevægelser, såsom teknologi og forbrugsvarer, kan drage fordel af denne udvikling.
Det er også værd at bemærke, at lavere inflation kan reducere afkastet på obligationer, hvilket kan gøre aktier mere attraktive relativt set.

Kilde: Euroinvestor

📊 Den amerikanske centralbank holder fingrene fra renten – vigtig prognose offentliggjort

Federal Reserve har som forventet valgt at holde den amerikanske styringsrente uændret i intervallet 5,25-5,50 %. Dette blev annonceret onsdag aften dansk tid. Samtidig blev centralbankens fremtidige renteprognoser offentliggjort, hvilket viser, at renten vil forblive højere i længere tid end tidligere antaget.

Centralbanken understreger behovet for bevis på, at inflationen bevæger sig mod 2 %, før de overvejer at sænke renten.
Federal Reserve har også reduceret deres forventninger til antallet af rentenedsættelser i 2024, nu kun én mod tidligere forventede tre.
Dot-plots, der viser rentekomitéens forventninger, indikerer fire rentenedsættelser i 2025.
Desuden er vurderingen af den neutrale rente hævet fra 2,6 % til 2,8 %.

Sådan påvirker det aktiemarkedet:

Federal Reserves beslutning om at holde renten uændret er ikke overraskende, givet de nylige inflationsdata, der viser en mindre stigning end forventet. Den uændrede rente og de opdaterede prognoser reflekterer centralbankens forsigtighed og deres fokus på at få inflationen ned til 2 %.
Højere renter i længere tid kan dæmpe økonomisk vækst og reducere investeringer, men det er også nødvendigt for at stabilisere priserne.

Betydning for investorerne:

Denne udvikling har flere implikationer for investorer. På kort sigt kan udsigten til vedvarende høje renter skabe volatilitet på markederne, især i rentefølsomme sektorer som teknologi og ejendom.
Langsigtet kan højere renter føre til lavere økonomisk vækst, hvilket kan påvirke virksomhedernes indtjening og dermed aktiekurserne negativt.

Kilde: Euroinvestor

Vi har derfor 2 modsatrettede nyheder, som har kastet markedet rundt i denne uge og skaber forvirring. Det er derfor ofte godt have lidt i begge lejre, da vi ikke kan forudsige hvordan inflationstallene og rente udmeldingerne kommer ud. Det er ret nemt at finde gode aktier i TradeDesken med vores sektor værktøj, som rater alle aktier i en given sektor i mod de resterende aktier.

Vi slutter af med en kort opdatering af nyhederne fra Danske aktier.


📈 Den korte opdatering på Danske aktier 📊

Positive Nyheder i Aktiemarkedet:


💊 Novonesis: Goldman Sachs har hævet kursmålet for Novonesis til 500 kr. fra 471 kr., med en gentaget købsanbefaling. Dette afspejler en positiv vurdering af aktiens fremtidige præstationer.

💊 Zealand Pharma: Goldman Sachs har hævet kursmålet for Zealand Pharma til 872 kr. fra 835 kr. med en fortsat købsanbefaling. Det nye kursmål indikerer et potentiale på næsten 35% i forhold til lukkekursen fredag ifølge Bloomberg News.

🔋 Ørsted har færdiggjort opførelsen af Helena Energy Center i Texas, et kombineret vind- og solenergiprojekt på 518 MW, som vil producere nok grøn energi til at forsyne mere end 110.000 husstande og virksomheder årligt.

🔋 Ørsted har besluttet at investere i et batterilagringsanlæg ved Hornsea 3, i samarbejde med Tesla. Dette vil hjælpe med at stabilisere elforsyningen i Storbritannien og reducere udsving i elpriserne.

🏦 Nordea har fået hævet kursmålene hos både ABG og DNB. ABG har øget kursmålet til 105,75 kr. fra 97,22 kr., mens DNB har hævet det til 173 svenske kroner fra 169 svenske kroner, begge med købsanbefalinger.

🍺 Royal Unibrew: SEB har hævet kursmålet for Royal Unibrew til 700 kr. fra 640 kr., og gentager købsanbefalingen. Dette indikerer et potentiale på næsten 20% i forhold til lukkekursen onsdag.

🌬 Vestas: SEB har hævet kursmålet for Vestas til 300 kr. fra tidligere 255 kr., og gentager købsanbefalingen. Dette reflekterer en optimistisk vurdering af Vestas’ fremtidige vækstmuligheder.

Negative Nyheder i Aktiemarkedet:


📉 cBrain har fået sænket både kursmål og anbefaling hos ABG, der nu anbefaler “sælg” mod tidligere “hold” og har sænket kursmålet til 250 kr. fra 310 kr. Stort fald for kvalitets aktien som pt. mangler alt momentum

🔬 Chemometec har fået sænket kursmålet til 400 kr. fra 440 kr. af SEB, som dog gentager deres købsanbefaling. Dette indikerer en vis forsigtighed fra analytikerne trods den positive anbefaling.

🛠 Asetek har suspenderet deres forventninger for 2024 på grund af skuffende prognoser fra deres største OEM-kunde. Dette kan medføre en betydelig nedgang i omsætningen og lønsomheden for året.

🌡 Rockwool: Carnegie har sænket anbefalingen af Rockwool til “hold” fra “køb”, men samtidig hævet kursmålet til 3000 kr. fra tidligere 2950 kr. Dette afspejler en mere forsigtig tilgang fra analytikerne. Rockwool har været en god aktie, kan det blive ved?

Neutrale eller Blandede Nyheder:


📊 Gubra skiller sig ud i Bloomberg Intelligences analyse af aktier med fokus på svær overvægt. Afkastet for dette temaunivers er steget 20% det seneste år, og Gubra alene er steget 247% i samme periode.

✈ SAS har indsendt sin officielle restruktureringsplan, som ikke indebærer store forandringer fra tidligere planer. Eksisterende aktier ventes stadig at blive værdiløse ved gennemførelsen af processen.

🔬 Novo Nordisks amerikanske konkurrent, Eli Lilly, planlægger at fastholde sin position på markedet for medicin mod svær overvægt ved at udvikle nye lægemidler. Dette kan påvirke markedets dynamik fremadrettet.

🚢 A.P. Møller – Mærsk: Nye ratetal fra Shanghai Containerized Freight Index kan påvirke Mærsk. Tidligere på ugen oplevede rederier fald på grund af håb om våbenhvile i Gaza, men tvivl om en sådan aftale kan ændre dette.

🚢 Noble Corporation, der tidligere købte Maersk Drilling, har indgået en aftale om at overtage Diamond Offshore Drilling. Dette opkøb kan styrke Nobles position på markedet.

Kun 3-4 af disse aktier er pt. værd at eje, men har du de rigtige?
Ellers se i TradeDesken her finder du altid en opdatering af hele aktiemarkedet.

Tak for nu,
Som altid, de bedste aktiehilsner,
Troels.