Uge 22 i aktiemarkedet: Renteændringer

Håber at du har haft en god aktie uge, markedet har været lidt blandet i denne uge, som følge af renteændringer, der har presset markedet.
Det er lidt den samme historie, som vi har hørt hele året: Kampen mellem inflation og renten.

Det sjove er, at sektorerne Ejendomme og Forsyning (der er dog ikke mange gode danske aktier her) stiger i momentum (selv om de er rentefølsomme).
Hvilket vidner om at markedet tror på. at disse sektorer bliver bedre, selv om nyhederne ikke er positive endnu.
Følg momentum og ikke nyheder.

Der er mange gode aktier i TradeDesken og Saab, Novensis og Mærsk ser fornuftige ud i denne uge, husk at læse analyserne i TradeDesken.


Her får du 4 udvalgte nyheder, vi starter med den første og største.

📈 Inflation i euro-landene stiger en smule
Inflationen i euro-landene steg til 2,6 % i maj fra 2,4 % i april, hvilket er lidt højere end de forventede 2,5 %. Denne stigning skyldes tekniske forhold i Tyskland, hvor effekten af lavere priser på togbilletter er gledet ud af det nye inflationstal. Inflationsstigningen forventes dog ikke at få afgørende betydning på Den Europæiske Centralbanks (ECB) rentemøde den 6. juni, hvor det er signaleret, at renten vil blive sænket fra 4,0 % til 3,75 %.

Analyse
Den lille stigning i inflationen kan give anledning til bekymring blandt investorer, men ECB har allerede indikeret en rentenedsættelse. Rentenedsættelsen vil især påvirke danske boligejere med variabelt forrentede realkreditlån, som F-kort og Kort Rente, hvor renten justeres hver sjette måned. Disse låntagere kan se frem til en lavere rente fra 1. juli, hvilket betyder en besparelse på cirka 90 kroner om måneden efter skat for et afdragsfrit lån på en million kroner.

Chefanalytiker i Danske Bank, Bjørn Tangaa Sillemann, bemærker, at den forventede rentenedsættelse vil rulle det seneste renteløft fra september tilbage. Han påpeger dog, at kampen mod inflationen fortsætter, da ECBs mål er en inflation på 2 %, hvilket forventes at blive nået i tredje kvartal i år.

Betydning for investorerne
Den forventede rentenedsættelse kan give en kortsigtet lettelse for boligejere, men investorer bør fortsat være opmærksomme på den overordnede økonomiske situation. Selvom arbejdsløsheden i euroområdet er på det laveste niveau nogensinde med 6,4 %, stiger tjenestepriserne fortsat hurtigt, hvilket kan påvirke den langsigtede inflation. Dette betyder, at ECB sandsynligvis vil vente med yderligere rentenedsættelser til december.

Kilde: Euroinvestor – Spændingen udløst: Sådan påvirker nyt nøgletal din økonomi


💼 Novonesis’ finansdirektør køber aktier for 1,2 mio. kr.
Rainer Lehmann, finansdirektør i Novonesis, har købt 3000 aktier i selskabet for 1,24 mio. kr. Handlen fandt sted den 30. maj til en gennemsnitspris på 414,64 kr. per aktie. Novonesis’ aktiekurs faldt fredag middag med 0,8 % til 409,10 kr.

Analyse
Købet af aktier fra en højtstående leder som Rainer Lehmann signalerer ofte tillid til selskabets fremtidige udvikling og kan ses som en positiv indikator for investorer. Når en finansdirektør køber en betydelig mængde aktier, viser det, at ledelsen har tro på virksomhedens potentiale og aktiens undervurdering på markedet. Aktiekursen på 409,10 kr. er lavere end Lehmanns købspris, hvilket kan indikere en god købsmulighed for andre investorer.

Betydning for investorerne
Investorer bør overveje Lehmanns aktiekøb som et tegn på styrke og potentiale i Novonesis. Selvom aktiekursen faldt en smule, kan insiderkøb som dette ofte føre til øget tillid og mulig kursstigning på længere sigt. For dem, der søger en mulighed i biotek-sektoren, kan Novonesis være en attraktiv tilføjelse til porteføljen, især hvis ledelsen viser tillid gennem egne investeringer.

Kilde: MarketWire
https://tradedesk.dk/member/stock/nsis-b.co


🚢 A.P. Møller – Mærsk får opjusteret kursmål og anbefaling
Nordea har opjusteret deres anbefaling af A.P. Møller – Mærsk fra ‘hold’ til ‘køb’. De forventer, at aktiekursen kan stige til 13.900 kr., hvilket er en potentiel gevinst på omkring 10,6 % i forhold til den nuværende kurs på 12.565 kr.

Analyse
A.P. Møller – Mærsk er kendt for shipping- og energiforretninger. Nordeas opjustering indikerer positive fremtidsudsigter for virksomheden. En ‘køb’-anbefaling betyder, at aktien anses for undervurderet med potentiale for stigning. Denne vurdering er baseret på makroøkonomiske faktorer og virksomhedens udvikling.

Betydning for investorerne
Investorer kan se dette som en mulighed for at købe Mærsk-aktien til en relativt lav pris. Det er dog vigtigt at overveje aktiens volatilitet og markedets tilstand. Mærsks stærke historik gør den til en stabil investering, men shippingindustrien påvirkes af globale faktorer, som kan medføre risiko.

Kilde: Euroinvestor – Nordisk storbank ændrer syn på dansk folkeaktie, tror den kan stige
https://tradedesk.dk/member/stock/maersk-b.co


🛡️ Saab modtager stor ordre på forsvarsmateriel
Saab har modtaget en bestilling fra en regering i et vestligt land på forsvarssystemer og materiel til en værdi af cirka 7,7 milliarder SEK. Leveringerne er planlagt til at finde sted i 2027-2028. Ordren omfatter produkter fra Saabs forretningsområder Dynamics og Surveillance. På grund af branchens karakter og kundens nationale sikkerhedsinteresser vil yderligere detaljer om bestillingen og kunden ikke blive offentliggjort.

Analyse
Saab, en førende virksomhed inden for forsvars- og sikkerhedsløsninger, har sikret sig en betydelig kontrakt, hvilket styrker deres position på markedet. Kontrakten på 7,7 milliarder SEK demonstrerer Saabs evne til at tiltrække store kunder og levere avancerede forsvarssystemer. De omfattede forretningsområder, Dynamics og Surveillance, indikerer en bred vifte af teknologier, der sandsynligvis dækker både avanceret våbenteknologi og overvågningssystemer.

Ordren vil bidrage til Saabs langsigtede indtægter og kan føre til yderligere kontrakter i fremtiden, da succesfulde leverancer ofte fører til øget tillid og gentagne bestillinger fra samme eller nye kunder.

Betydning for investorerne
For investorer indikerer denne store ordre en stærk fremtidig indtægtsstrøm for Saab, hvilket kan påvirke aktiekursen positivt. Denne kontrakt bidrager til virksomhedens økonomiske stabilitet og vækstmuligheder over de kommende år. På grund af den manglende information om kunden og de specifikke systemer er det vigtigt at følge Saabs fremtidige meddelelser for yderligere detaljer og indvirkninger.

Kilde: Saab får stor beställning på försvarsmateriel
https://www.nordnet.dk/markedet/nyheder/d25f4079-6290-402e-966f-74b934056935?isNnxNews=true
https://tradedesk.dk/member/stock/saab-b.st


📈 Den korte opdatering på Danske aktier med kursmål📊

Positive Nyheder:
🏗️ FLSmidth: RBC har hævet kursmålet til 450 kr. fra 400 kr., med en fortsat “outperform”-anbefaling, hvilket indikerer en potentiel stigning på 15,6%.
🚢 Mærsk: Nordea har opgraderet anbefalingen til “køb”. Desuden viser de seneste data fra Shanghai Containerized Freight Index betydelige stigninger i spotprisen på containerfragt.
💊 Novo Nordisk: Goldman Sachs har genoptaget dækning med en “køb”-anbefaling og et kursmål på 1075 kr.
🏬 Matas: Har præsenteret nye mål for de kommende år med en forventet omsætning på over 10 mia. kr. i 2027/28 og en organisk omsætningsvækst på 4-7% for 2024/25.
🔧 SP Group: Carnegie har hævet kursmålet til 275 kr. fra 230 kr. på baggrund af det seneste kvartalsregnskab, med en “hold”-anbefaling.
📉 A.P. Møller – Mærsk: Mærsk har set en markant stigning på 5,1% grundet meldinger om stigende fragtrater.

Negative Nyheder:
🎧 Demant: Har tabt markedsandele på det amerikanske marked for veteraner, med en tilbagegang fra 17,9% i januar til 16,6% i april.
🎧 GN: Også mistet markedsandele blandt amerikanske veteraner, med en tilbagegang fra 9,9% i januar til 8,6% i april, hvilket har resulteret i et kursfald på 3,3%.
📉 Torm: Hovedaktionær, Oaktree Capital, har annonceret salg af næsten 7 mio. aktier, og en option på yderligere 1 mio. aktier, som kan sælges inden for de næste 30 dage. Dette kan presse aktien i et stykke tid.
💊 Novo Nordisk: Faldt 0,9% efter at FDA’s ekspertpanel stemte imod at anbefale deres ugentlige insulin Awiqli til type 1-diabetes, og ønsker flere data før godkendelse.
🏗️ NKT: Carnegie har sænket anbefalingen til “hold” fra “køb”, selvom kursmålet blev hævet til 670 kr. fra 650 kr.
📉 Trifork: Har nedjusteret deres forventninger til omsætning og driftsresultat for hele året på grund af et vedvarende sløvt forretningsmiljø og længere beslutningsprocesser hos kunderne.

Neutrale eller Blandede Nyheder:
📊 Aarsleff: Har gentaget nyligt opjusterede forventninger for 2023/24 med en omsætningsvækst på 5% og en tilfredsstillende driftsindtjening.
📉 Better Collective: Træder ind i OMX Copenhagen Benchmark-indekset fra juni, hvilket kan øge investorinteressen.
📉 Brøndby IF: Måtte nøjes med sølv i Superligaen, men har stadig mulighed for at kvalificere sig til Conference League.
📈 Parken Sport & Entertainment: FC København sikrede sig en tredjeplads i Superligaen, hvilket kan tiltrække investorer med potentiale for europæiske turneringer.
📉 Meta Platforms: Nedjusteret salgsprognose for dette kvartal, men opjusteret årlig prognose, hvilket viser evne til at navigere i et skiftende reklamemarked.
📈 Torm: Bliver medlem af OMX Copenhagen Benchmark-indekset fra juni, hvilket kan give aktien et løft.

Ps. Jeg har ændret lidt i ALPHA, så den er mere dansk (mindst 2) og har mere solide virksomheder.
Alle har en piotroski score på 7 eller højere.
(det gælder de 3 første aktier, som udvælges hver dag – de 2 sidste er mere spekulative)

Der kommer også snart V,Q,M på disse analyser og risikovurdering i e-mails på alpha.

En ekstra ny ting, er at der nu er gennemsnitlige kursmål i analyserne.
Det finder du på profilsiden under afsnittet om virksomheden i venstre side.
Disse kursmål er gældende i 6-12 mdr og stammer fra yahoo finance.

Husk at du også kan oprette op til 5 porteføljer med et guld abonnement.

Tak.
Som altid, de bedste aktiehilsner,
Troels.