Green Hydrogen Systems falder, Ørsted stiger og renten er usikker..

📉 Green Hydrogen Systems falder kraftigt efter nedjustering og akut behov for kapital

Green Hydrogen Systems (GHS) er i skrivende stund faldet 52% i denne uge.

Dette markante fald kommer som reaktion på en bekymrende meddelelse fra selskabet om nedjustering og planer om at restrukturere og spare betydeligt på omkostningerne. GHS står og mangler 600 mio. kr. i ny kapital samlet i 2025, hvoraf 300 mio. skal falde i år.

De seneste kraftige kursfald for Green Hydrogen Systems understreger de økonomiske udfordringer, selskabet står over for. Den massive nedjustering og behovet for at rejse ny kapital signalerer alvorlige problemer med selskabets evne til at drive en rentabel forretning. Selvom markedet for grøn energi og brintteknologi har stort potentiale på lang sigt, ser GHS ud til at være fanget i en kritisk periode, hvor deres økonomiske situation er ved at løbe af sporet.

Investorer kan være bekymrede over de potentielle konsekvenser af den kommende kapitalrejsning. Det vil sandsynligvis medføre en udvanding af de nuværende aktionærer, hvilket gør aktien mindre attraktiv, selv for langsigtede investorer, der ønsker at satse på den grønne sektor.

Hvordan man kunne have undgået at investere i GHS

Hvis man havde brugt TradeDesks nøgletalsværktøjer, kunne man have undgået Green Hydrogen Systems allerede tidligt i forløbet. Nøgletal som Piotroski Score (1 ud af 9) og Altman Z-Score (-1,34) indikerede klart, at GHS stod over for alvorlige finansielle problemer.

En Piotroski Score på 1 betyder, at virksomheden kæmper med både rentabilitet, effektivitet og gældshåndtering, mens en negativ Altman Z-Score direkte peger på risiko for konkurs.

Derudover viser Quality Score (9/100) og Value Score (14/100), at virksomheden havde svage fundamentaler og var overprisfastsat i forhold til sine faktiske præstationer. Sammen med en Momentum Score (3/100), der indikerer en nedadgående trend uden tegn på bedring, kunne disse indikatorer have fungeret som klare advarsler for enhver investor.

Betydning for investorerne i Green Hydrogen systems

For investorer, der allerede ejer GHS-aktier, er det afgørende at vurdere, om de vil fortsætte med at støtte virksomheden gennem den kommende kapitalrejsning, velvidende at deres aktier sandsynligvis vil blive udvandet. For potentielle investorer er det klart, at risikoen ved GHS er ekstremt høj, og at virksomheden står over for store udfordringer i forhold til at vende udviklingen.

Som investor er det vigtigt at bruge værktøjer som Piotroski Score og Altman Z-Score til at identificere aktier med høj risiko, så man kan undgå lignende situationer i fremtiden.

TradeDesks værktøjer kan hjælpe med at screene markedet for aktier med svage fundamentale data og økonomiske udfordringer, som dem vi ser med Green Hydrogen Systems.

Kilde: https://www.nordnet.dk/markedet/nyheder/6efba49e-ea43-4041-bab2-d7cce38c5179

📉 Inflationen i USA falder langsommere end ventet – betydning for forskellige sektorer

Inflationen i USA faldt til 2,4 % i september fra 2,5 % i august, hvilket er lidt lavere end forventet. Kerneinflationen steg til 3,3 %, hvilket signalerer, at inflationen stadig er vedholdende. Økonomer forventer, at Federal Reserve (Fed) vil sænke renten med 0,25 procentpoint på mødet i november, men den langsomme inflationstilbagegang kan påvirke tempoet for fremtidige rentesænkninger.

Den stigende kerneinflation viser, at der stadig er prisstigninger i økonomien, hvilket kan få Fed til at tøve med at sænke renterne hurtigt. Hvis rentesænkningerne sker langsommere end forventet, kan det påvirke forskellige sektorer på forskellige måder. Sektorer, der er afhængige af billig finansiering, vil presse på for hurtige rentesænkninger, mens andre sektorer vil være mindre følsomme over for rentenedsættelsens tempo.

Sektorer, der drager fordel af hurtige rentesænkninger:

Teknologi: Teknologiselskaber har brug for billig kapital til at vokse og udvikle nye produkter. Hurtige rentesænkninger gør det billigere for disse selskaber at låne penge, hvilket øger deres vækstpotentiale.

Forbrugsvarer: Lavere renter betyder, at forbrugerne har flere penge til rådighed, hvilket styrker salget af både nødvendige og luksusvarer. Derfor er denne sektor følsom over for hurtige rentesænkninger.

Ejendomsmarkedet: Fast ejendom drager stor fordel af lavere renter, da det gør boliglån billigere. Hurtige rentesænkninger vil øge efterspørgslen efter boliger og kommercielle ejendomme.

Forsyningsselskaber: Forsyningsselskaber har store gældsposter, og hurtige rentesænkninger reducerer deres låneomkostninger betydeligt, hvilket forbedrer deres finansielle stabilitet.

Sektorer, der drager fordel af langsomme rentesænkninger:

Finanssektoren:

Banker og andre finansinstitutioner tjener på højere renter, da de kan opretholde højere udlånsmarginaler. Hvis rentesænkningen sker langsommere, kan de fortsat opnå høje marginer på deres udlån.

Energi:

Energisektoren, især inden for fossile brændstoffer, kan trives i et miljø med højere inflation og renter, da energipriserne ofte stiger sammen med inflationen. Langsomme rentesænkninger kan derfor være til deres fordel, da sektoren opretholder højere indtægter.

Betydning for investorerne Investorer bør overveje sektorrotation afhængigt af, hvordan de forventer renteudviklingen at udfolde sig. Hvis rentesænkninger sker hurtigt, kan teknologiselskaber, forbrugsvarer og ejendom se forbedrede muligheder.

Hvis renten derimod falder langsomt, kan det være en fordel at holde øje med finanssektoren og energiselskaber, som vil drage fordel af vedvarende højere renter.

https://www.investing.com/news/economic-indicators/us-inflation-rises-24-in-september-slightly-hotter-than-expectations-3657639

🌱 Equinor køber aktier i Ørsted – En Blåstempling af aktien?

Den norske sorte-energigigant Equinor har købt 41,2 millioner aktier i Ørsted, hvilket svarer til en ejerandel på 9,8 %. Dette gør Equinor til den næststørste aktionær i Ørsted, kun overgået af den danske stat.

Nyheden modtages med begejstring af investorer i Ørsted, herunder Akademikerpension, som ser opkøbet som en validering af Ørsteds fremtidige potentiale efter en periode med faldende aktiekurser. Ifølge Anders Schelde, investeringsdirektør i Akademikerpension, tolkes Equinors opkøb som et tegn på, at Ørsteds aktiekurs muligvis er undervurderet.

Equinors opkøb kan tolkes som en blåstempling af Ørsteds langsigtede potentiale inden for vedvarende energi. Efter flere års fald i Ørsteds aktiekurs, kan dette træk indikere, at selskabet nu er på et attraktivt værdiansættelsesniveau. (

Når en aktør som Equinor, der har en dyb forståelse af energimarkederne, foretager en så stor investering, kan det styrke investorernes tillid til, at Ørsted kan komme stærkt tilbage.

Betydning for investorerne:
Ørsteds aktionærer kan betragte dette opkøb som en positiv indikator for selskabets fremtidige vækstpotentiale. En stærk spiller som Equinor, der går ind i den vedvarende energisektoren med en betydelig investering i Ørsted, kan signalere langsigtede muligheder inden for denne sektor.

Det kan være tid for investorer at genoverveje deres position i Ørsted, især hvis de tror på en potentiel kursstigning.

“At de vælger at købe op i Ørsted, bekræfter os i billedet af, at der er basis for at blive positiv på aktien igen efter en treårig nedtur.” – Anders Schelde, investeringsdirektør, Akademikerpension.

Kilde: Børsen, 9. oktober 2024, side 10.

Troels:
Ørsted leverer ikke overskud, men momentum i aktien har været tiltagende. Lavere renter og fremtidige investeringer i grøn energi kan blive en katalysator for aktien. Vi har set positive nyheder om aktien i et stykke tid nu og det tekniske billede er ved at ændre sig. Der er dog pt. bedre muligheder uden for Danmark (set på nøgletal), såfremt man ønsker at investere i forsyningssektoren.

📈 Anbefalinger og kursmål på Danske Aktier 📊

Positive Nyheder:

🚚 DSV: DSV har gennemført en succesfuld aktieudvidelse, der har rejst 37,3 mia. kr. uden prisnedslag, hvilket ses som et stærkt signal fra investorerne.

⚡ NKT: NKT’s nye rammeaftale med Enexis Netbeheer i Holland om levering af 600 km elkabler årligt viser potentiale for vækst og stabilitet.

⛴️ A.P. Møller – Mærsk: Mærsk har opnået en opgraderet “køb” anbefaling fra Morningstar med et konstant kursmål på 12.700 kr.

🌬️ Vestas: SEB har justeret kursmålet til 245 kr. og gentaget deres “køb”-anbefaling, hvilket viser et fremtidigt potentiale.

💊 Novo Nordisk: Novo Nordisk investerer 1075 mio. kr. i en insulinfabrik i Brasilien og har indgået et fortroligt forlig i en patentsag med Mylan.

⚡ Ørsted: Equinor har købt en aktiepost på 9,8% i Ørsted, hvilket signalerer tillid til virksomhedens finansielle styrke.

🧬 Genmab: Redburn Atlantic har indledt dækning med en købsanbefaling og et kursmål på 2899 kr.

🛡️ Tryg: Kursmålet er hævet til 185 kr. af ABG Sundal Collier, der gentager “køb”-anbefalingen.

🎉 Parken: Parkens aktie er steget efter rygter om en mulig overtagelse af en amerikansk investor.

📈 NNIT: SEB har hævet kursmålet til 170 kr. fra 122 kr. og gentager deres “køb”-anbefaling.

📈 Bang & Olufsen: Virksomheden rapporterer en rekordhøj bruttomargin på 55,2% og positive fremtidsudsigter trods lavere salg.

Negative Nyheder:

📉 Netcompany: Nordea har sænket anbefalingen til “hold”, hvilket indikerer mere forsigtig optimisme om virksomhedens udvikling.

📉 Coloplast: Morgan Stanley har sænket deres anbefaling til “undervægt” med et kursmål på 813 kr.

📉 Svitzer: SEB har sænket kursmålet til 165 kr. med en “sælg”-anbefaling.

📉 DFDS: SEB har nedjusteret anbefalingen fra “køb” til “hold” og reduceret kursmålet til 175 kr. fra 260 kr.

📉 Rockwool: Morgan Stanley har sænket kursmålet til 2859 kr. fra 3023 kr., men holder fast i deres “ligevægt”-anbefaling.

📉 Green Hydrogen Systems: Virksomheden har oplevet et stort kursfald efter nedjustering og kritisk mangel på penge.

📉 Trifork: ABG Sundal Collier har sænket deres anbefaling til “hold” fra “køb” og justeret kursmålet til 105 kr.

📉 Zealand Pharma: FDA har udskudt godkendelsen af Dasiglucagon på grund af en tredjepartsfabrik, som stadig venter på en inspektion.

Neutrale eller Blandede Nyheder:

⛴️ A.P. Møller – Mærsk: Mærsk har fået en opgraderet “køb”-anbefaling fra Morningstar med et konstant kursmål på 12.700 kr.

🌀 Vestas: Vestas står over for konkurrence fra Nordex, der rapporterede en ordreindgang på 5,1 GW, men tredje kvartal viste lavere resultater.

📊 GreenMobility: Virksomheden forventer en årsomsætning på 120-130 mio. kr. i 2024 baseret på deres Q3-rapport.

📊 Genmab: Barclays har reduceret kursmålet til 2100 kr. fra 2500 kr., men fastholder en “overvægt”-anbefaling.

📉 Vestas: Berenberg har reduceret kursmålet til 180 kr., men holder fast i deres “køb”-anbefaling.