Er Rockwool en god aktie at købe?

Vi ser på om rockwool aktien er en god aktie at investere i og om virksomheden klarer sig godt og tjener penge til dens investorer. Hvis vi ser på aktien og virksomheden, så er den god at eje og Rockwool aktien er en interessant dansk aktie, som er oplagt at have i porteføljen over de næste mange år

….men aktien kører i trends og tager store op og nedture.

Rockwool aktiens kursgraf fra nordnet viser at aktien tager store op og nedture og at det ikke altid er en god ide at være med i aktien.

Spørgsmålet er, hvornår du så skal vælge at købe aktier i Rockwool, hvis du ikke allerede ejer en position i din portefølje.

Rockwool Aktien fald vanvittig meget under Krigen mellem Ukraine og Rusland og stigende energipriser, da stenuld er dyrt at producere.

Men intet falder evigt og slet ikke en kvalitets aktie, som Rockwool.

Aktien har bevæget sid sidelæns siden Sep 22 og er nu på vej op

igen.

Det kan du se på trenden her på dette billede fra nordnet.dk

Rockwool aktien kurs udvikling, et skifte til optrend efter sidevejsbevægelse.

Rockwool aktien er en kvalitetsaktie, der leverer gode økonomiske resultater og en høj ROC 15,7%, ROE 13,5% og Operating Margin (12,99%)

Aktien faldt, men kom aldrig meget under 16,5 på P/E, nu handler aktien 17.4 på P/E og er i optrend.

Derfor kan det være, at du nu sidder og stiller dig selv spørgsmål som “er det et godt tidspunkt at købe Rockwool?” eller “er Rockwool en god langsigtet investering?”.

De spørgsmål vil vi gerne forsøge at besvare her, hvor vi undersøger, om der er potentiale for fremtidige aktiegevinster, hvis man satser sine penge på Rockwool.

Men hvad er det nu Rockwool arbejder med?

Hvad laver Rockwool?

Rockwool International A/S, som er Rockwools fulde, officielle navn, er en dansk virksomhed, der blev grundlagt i 1909.

Virksomheden Rockwool leverer:

  • stenuldsløsninger
  • bygningsisolering
  • akustiske lofter
  • udvendige beklædningssystemer
  • løsninger til plantedyrkning
  • tekniske fibre til industriel brug samt isolering til procesindustri, marine og offshore.

Produktionen af stenulden, som er det produkt, som Rockwool er mest kendt for og opkaldt efter, startede i 1937 baseret på en amerikansk licensaftale hjembragt af Finn Henriksen. I dag er Rockwool verdens førende producent af stenuldsbaserede løsninger, der hjælper til isolering af bygninger, og da god isolering er lig med mindre varmeforbrug og dermed mindre afbrænding af eksempelvis kul, sættes Rockwool ofte i samme båd som grønne virksomheder.

I dag har Rockwool to fabrikker i Danmark og omkring 800 ansatte, men på verdensplan beskæftiger koncernen 11.500 medarbejdere spredt over 47 fabrikker i 68 lande.

Sådan har Rockwool-aktien klaret sig historisk set

Rockwool aktien har siden 1996 været børsnoteret på Nasdaq Copenhagen, hvor den har præsteret flot med en samlet stigning på over 1.000 procent:

Teknisk analyse af Rockwool aktien viser hvor det historisk har været godt at købe aktien. 3 store toppe med efterfølgende fald
Rockwool aktien med støtte og modstandsniveauer på månedsbasis.

Som det illustreres af grafen oven over har Rockwool-aktien oplevet tre kæmpe stigninger, der tilfældigvis alle toppede i september-måned i henholdsvis 2007, 2018 og 2021.

Rockwool aktier har oplevet en forholdsvis volatil tilværelse.

Det er illustreret ved følgende praktiske eksempel:

Havde du købt dine Rockwool-aktier den 22. november 2004 til kurs 260 og undgået at kigge på dem i fire år, ville du have haft et afkast på 0, selvom aktiekursen havde været oppe at toppe kurs 2.000!

Dvs. at du skal tage profitten, når den er der og her kan du bruge støtte og modstand.
Men hvad – hvis jeg er til udbytte ?

Betaler Rockwool aktien udbytte?

Ja, Rockwool aktien udbetaler udbytte en gang om året.

Rockwool har en målsætning om at udbetale et udbytte svarende til minimum en tredjedel af overskuddet.

I de seneste to år har payout-ratio ligget på 33,3 og 37,7 procent, hvilket er højt. Det var sidste udbyttebetaling ca. 2% af aktiekursen

Desuden skal det tilføjes, at Rockwool i 2024 ventes at udbetale 43 kroner i udbytte pr. aktie til deres aktionære. Dette udbytte udbetales den 15. april 2024. 

Vi kan derfor sige at rockwool er en stabil udbytteaktie og forvente (men ikke vide, at de vil fortsætte med at udbetale udbytte.)

Herunder ses en tabel for Rockwools seneste fire års udbyttebetalinger:

Denne tabel giver en oversigt over udbyttebetalinger fra Rockwool i de seneste år.
Datoen for ‘Ex Date’ angiver den dato, hvor aktierne skal være købt for at have ret til udbyttet, mens ‘Payment Date’ er den dato, hvor udbyttet udbetales. ‘Type’ beskriver formen for udbetaling, som her er kontanter (Cash), og ‘Amount (DKK)’ angiver udbyttets størrelse i danske kroner.

Læg især mærke til den stigende udbytteudbetaling over de seneste fire år og det er endda med de udfordringer de har været igennem. Flot!

Rockwool altså en god udbytteaktie, og hvis du er på udkig efter andre gode udbytteaktier, vil vi henvise til vores top10-liste over de bedste udbytteaktier i Danmark.  https://tradedesk.dk/blog/de-10-bedste-udbytteaktier-i-danmark-top10) Denne liste tager udgangspunkt i, hvilke virksomheder der procentvis betalte mest i udbytte senest.  

Nogle aktieselskaber opdeler deres aktiekapital i forskellige klasser med forskellige rettigheder.

A-aktier giver for eksempel flere stemmer pr. aktie end B-aktien. Modsat er B-aktierne mere likvide og har derfor ofte en højere kurs, selvom der normalt er tale om den samme ejerandel i selskabet.

Dette er tilfældet for Rockwool, og her er det relevant at tænke sig om, når man har udbytte for øje.

For mens både A- og B-aktien giver udbytte, så er aktiekursen forskellig, og da udbytte udbetales pr. aktie, vil der altså være idé i at købe aktien med lavest pris for at sikre sig flest mulige aktier og dermed mest muligt udbytte.

Hvorfor skal jeg købe aktier i Rockwool?

Som skrevet tidligere er Rockwool er godt, sundt og veldrevet firma, der tjener godt med penge og det går fremad for virksomheden, specielt fra 2021 til 2022 på omsætningen.

Den økonomiske situation i Rockwool aktien viser en stabil situation, hvor der tjenes penge. Dette er væsentligt for en aktie som Rockwool.

Der vil derfor være god mulighed for både at tjene penge på afkast og udbytte fra Rockwool-aktien i fremtiden. Timingen af handel med aktien, skal du som være opmærksom på.

I en analyse skriver Sydbank, at Rockwools fremtidsudsigter er attraktive, og selskabet står godt positioneret til at tage gavn af den grønne omstilling.

  • Faktisk vurderes Rockwool-aktien til at være en af Danmarks mest grønne aktier, og netop den grønne omstilling er nøglen til Rockwools fremtidige succes, for især inden for byggebranchen bevæger vi os mod mere bæredygtighed, hvorfor særligt isolering spiller en stor rolle.
  • Rockwools hjemmemarked i Europa har et stigende fokus på energibesparelse, mens Rockwool allerede er orienteret mod USA, der også begynder at have et stigende fokus på energibesparelse.
  • Næste skridt for Rockwool bliver at komme ind på det asiatiske marked, hvor der i stor grad bygges i Kina. Her ligger den helt store fremtidige katalysator for Rockwool-aktiens udvikling, for hvis det lykkes Rockwool at blive fast leverandør af isolering til det kinesiske byggemarked, så er der sikret en enorm fremtidig og konstant indtjening, der på lang sigt kan gøre aktiekursen tre-fire gange højere.

Men hvad er kursmålet på en Rockwool aktie?

Kursmål for Rockwool aktien fra førende finanshuse:

Rockwool aktien har fanget analytikernes opmærksomhed efter offentliggørelsen af deres regnskab for 2023 og fremtidsudsigter for 2024, hvilket har medført en bølge af reviderede kursmål og anbefalinger.

Barclays fører an med det mest optimistiske kursmål på 2.630 DKK, hvilket signalerer et potentiale på over 26% fra den nuværende kurs.

Dette afspejler en stærk tro på Rockwools fremtidige vækst. Andre finanshuse som Societe Generale og Danske Bank har ligeledes justeret deres kursmål opad, hvilket indikerer en positiv markedsreaktion på Rockwools seneste resultater og forventninger. Disse ændringer i kursmål og anbefalinger viser et bredt spektrum af synspunkter, fra stærkt bullish til forsigtig optimism, og understreger betydningen af Rockwools strategiske retning og markedsposition.

Tabellen her viser et kort overblik over anbefalinger for rockwool aktien og kursmål for aktien, som forventes nået indenfor de næste 12 mdr. Ændringen af kursmål skyldes regnskabet for 2023.

Kilde: Sydbank

Hvad skal jeg være opmærksom på, hvis jeg overvejer at købe aktier i Rockwool?

På den korte bane skal man være opmærksom på råvarepriserne, der kan påvirke Rockwools mulighed for indtjening, ligesom den høje energipris også rammer selskabet, da produktionen af stenuld kræver store mængder energi. (og derfor er aktien faldet vildt)

Ifølge en analyse fra Sydbank ser det dog ud til, at Rockwool kan holde presset fra de stigende råvarepriser på afstand over længere tid gennem både prisforhøjelser og god omkostningskontrol.

På den lange bane skal man som investor have en god tro på, at stenuld også er fremtidens foretrukne isoleringsmateriale, eller at Rockwool vil kunne omstille sig, hvis der pludselig kommer et nyt, bedre og muligvis billigere produkt på markedet, for Rockwool har specialiseret sig i stenuld og kan derfor stå overfor en mulig udfordring, hvis en konkurrent kommer på markedet med et bedre produkt.

Hvad siger TradeDesk omkring Rockwool aktien?

TradeDesks analyse af ROCKWOOL International A/S giver et omfattende overblik over virksomhedens nuværende situation baseret på finansielle målepunkter og markedsdynamikker.

Lynanalyse af Rockwool aktien i TradeDesk baseret på value, kvalitet og momentum.

Value Parametre (65/100 Point)

  • Markedsværdi: 49,5 milliarder DKK.
  • Omsætning: 3,6 milliarder DKK.
  • P/E-ratio (Price/Earnings): 17,301, hvilket indikerer, hvordan aktiens pris forholder sig til virksomhedens indtjening per aktie.
  • P/S-ratio (Price/Sales): 13,686, der viser prisen af aktien i forhold til virksomhedens salg per aktie.
  • P/B-ratio (Price/Book): 2,382, der angiver prisen på aktien sammenlignet med virksomhedens bogførte værdi per aktie.

Kvalitetsparametre (65/100 Point)

  • Profitmargin: 10,75 %, som viser, hvor meget af omsætningen der er tilbage som nettoresultat efter alle udgifter.
  • Driftsmargin: 16,06 %, der indikerer virksomhedens rentabilitet fra dens drift før renter og skatter.
  • ROE (Return on Equity): 14,45 %, hvilket afspejler rentabiliteten i forhold til egenkapitalen.
  • ROA (Return on Assets): 9,54 %, der viser, hvor effektivt virksomhedens aktiver omdannes til profit.
  • Piotroski-score: 8 ud af 9, hvilket er en stærk indikator for virksomhedens finansielle styrke.
  • Z-score: 24,32, hvilket indikerer en lav risiko for konkurs.

Momentum-parametre (86/100 Point)

  • Kort sigt (Short): Aktien har haft en vækst på 8,34 % i forhold til det 50-dages glidende gennemsnit.
  • Mellem sigt (Mid): En vækst på 3,25 % i forhold til det 20-dages glidende gennemsnit.
  • Lang sigt (Long): Aktien har vist en stigning på 12,45 % i forhold til det 200-dages glidende gennemsnit.

Alt i alt en stærk virksomhed med en samlet score på 72/100

ROCKWOOL International A/S fremstår som en stærk aktør med en sund finansiel struktur og solide markedspositioner. Virksomhedens tiltag, såsom aktietilbagekøbsprogrammet og en stabil udbyttepolitik, afspejler en proaktiv tilgang til værdiskabelse og shareholder return. Den samlede score på 72 fra TradeDesk understøtter billedet af en virksomhed med en robust finansiel og operationel platform samt positive fremtidsudsigter, hvilket gør den til et attraktivt valg for investorer, der søger kvalitet, værdi, og momentum i deres investeringsbeslutninger.

Her kan du købe aktier i Rockwool

Rockwool aktien er noteret på Københavns Fondsbørs og er en del af C25-aktieindekset. (link c25)

Aktien har ligesom eksempelvis A.P. Møller – Mærsk både en A- og en B-aktie, hvilket er relevant at være opmærksom på, når man handler aktien.

Mens A-aktien giver flest stemmer til generalforsamlingen, er B-aktien mere likvid, hvorfor det som privatinvestor oftest giver mest mening at købe dén aktie, hvor man finder den største handelsvolumen.

Rockwools A-aktier har ISIN-kode DK0010219070, mens B-aktiernes ISIN-kode er DK0010219153  (link til ordbog: https://tradedesk.dk/glossary/isin).

Med ovenstående på plads kan vi nu kigge nærmere på, hvor du kan købe (og sælge) aktier i Rockwool.

De to oplagte muligheder er enten via din bank, som dog kræver et gebyr for at fortage handlen for dig, eller du kan vælge selv at handle aktien igennem investeringsplatforme som Saxo Bank, Nordnet, eToro eller en helt fjerde.

Sådan køber du en aktie i Rockwool

  • Opret en investeringskonto via din bank eller en investeringsplatform.
  • Lav en indbetaling (så du har midler at investere for).
  • Søg efter Rockwool International, Rockwool, ROCK A (tickerkode for A-aktien) eller ROCK B (tickerkoden for B-aktien).
  • Beslut dig for, om du vil købe A- eller B-aktierne.
  • Klik på Køb, Handl eller lignende.
  • Angiv ønsket handelsbeløb eller ønskede antal aktier.

Afslut din ordre (om lidt er Rockwool officielt en del af din portefølje).

Nyheder om Rockwool aktier

Vælger du at investere i Rockwool, så kan du med fordel følge med i, hvordan det går virksomheden fremadrettet.

På Rockwools corporate-hjemmeside opdaterer selskabet desuden løbende med nyheder og pressemeddelelser (https://www.rockwool.com/group/about-us/investors/).

Derudover kan du med fordel følge med i selskabets udvikling via medier som Børsen, Finans.dk og Euroinvestor.

Et godt tip er desuden at oprette Google Alerts, hvor du kan bede om at blive underrettet via mail, når der bliver udgivet nyheder, der direkte eller indirekte handler om Rockwool.

Du kan selvfølgelig altid vælge at følge med her på TradeDesk hvor vi dagligt opdaterer mere end 700 aktier.