Er Novo Nordisk stadig en vinder aktie i 2022?
17. januar 2022

Er Novo Nordisk stadig en vinder aktie i 2022?

TradeDesk

2021 var stort set ét langt bull-run for Novo Nordisk-aktien.

Aktien lagde året ud i kurs 430 og sluttede året i kurs 735 - altså en stigning på hele 71 procent:


Det eneste, der afbrød Novo Nordisk-aktiens kursstigning en smule i 2021 var dette massive fald den 20. december:


Aktien startede dagen med et fald på lige over 16 procent, men det rettede sig en smule i løbet af dagen og sluttede med et fald på cirka 12 procent i alt. Men hvad lå der bag dette massive fald? Og er det noget, som man skal være bekymret for fremadrettet, hvis man enten overvejer at købe Novo-aktien eller allerede har den?


Fredagen forinden - altså den 17. december - efter at det danske aktiemarked var lukket, annoncerede Novo Nordisk i en meddelelse til fondsbørsen, at man var løbet ind i udfordringer med fedmemidlet Wegovy.


Konkret var problemet, at den underleverandør, der skulle fylde kanyler med fedmemidlet, midlertidigt havde stoppet sin fremstilling og levering.


- Som konsekvens forventer Novo Nordisk ikke at være i stand til at imødegå efterspørgslen i USA i første halvdel af 2022, og få nye patienter forventes at kunne påbegynde behandling, skrev Novo Nordisk i fondsbørsmeddelelsen.Skal man så være bekymret for Novo-aktien på baggrund af dette kursmæssige tilbagefald, der dog hurtigt rettede sig op igen de efterfølgende dage?


Ifølge Nordnets investeringsøkonom Per Hansen ændrer sagen ikke grundlæggende på, at Novo Nordisk gør det godt, og dagen efter det store fald viste data fra Bloomberg, at ud af de 36 analytikere, der dækker Novo-aktien, havde 13 af dem en købsanbefaling, mens 15 analytikere havde en hold-anbefaling. Otte analytikere havde en sælg-anbefaling på aktien.

 

I løbet af de første relativt få handelsdage af 2022 er Novo Nordisk-aktien faldet med knap 11 procent, så måske sidder du nu og stiller dig selv spørgsmål som: ”Er Novo Nordisk et godt køb?”, “skal jeg købe Novo Nordisk lige nu?” eller “er Novo Nordisk en god langsigtet investering?”


De spørgsmål vil vi gerne forsøge at besvare her, hvor vi undersøger, om der er potentiale for fremtidige aktiegevinster, hvis man satser sine penge på Novo Nordisk.

 

Hvad laver Novo Nordisk?

Novo Nordisk er kort fortalt Danmarks ubetinget mest værdifulde selskab målt på markedsværdi. Faktisk er medicinalvirksomheden det mest værdifulde selskab i hele Nordeuropa.


Og ikke nok med det så indtager Novo Nordisk en imponerende fjerdeplads, hvis man kigger på markedsværdien af alle medicinalselskaber på globalt plan. Det er kun amerikanske Johnson & Johnson, schweiziske Roche og Pfizer fra USA, der er større end Novo Nordisk.


Denne flotte position og høje værdi er primært kommet fra fremstillingen af især insulin til personer med diabetes (også kendt som sukkersyge), men selskabet har også tjent godt på en række andre produkter – blandt andet inden for fedmeområdet.


Diabetes er et kæmpe problem, som desværre kun bliver større, i videoen her kan du se, hvad vi kan af Winsome Johnstons historie om at leve med Diabetes type I.


Novo Nordis har næsten 100 år på bagen, da den blev grundlagt i 1923 som Nordisk Insulinlaboratorium (senere Nordisk Gentofte A/S). I 1989 fusionerede Novo Industri A/S og Nordisk Gentofte A/S under navnet Novo Nordisk A/S og blev verdens største insulinproducent.


Ifølge tal fra 2020 kommer omkring halvdelen af Novo Nordisk’ omsætning fra Nordamerika, 25 procent kommer fra Europa, Mellemøsten og Afrika, 11 procent kommer fra Kina og 14 procent fra resten af verden.


Siden 2017 har Lars Fruergaard Jørgensen været virksomhedens administrerende direktør.

 

Sådan har Novo Nordisk-aktien klaret sig historisk set

Novo Nordisk-aktien er steget med knap 200 procent over de sidste fem år:Den flotte stigning er især blevet katapulteret opad af et forrygende 2021, hvilket fremgår af grafen herover.

 

Novo Industri A/S blev børsnoteret allerede i 1974, mens Nordisk Gentofte A/S blev børsnoteret i 1986. Som tidligere beskrevet fusionerede de to selskaber i 1989, og siden sommeren 1991 har det fusionerede selskab, altså Novo Nordisk, givet et samlet afkast inklusive udbytter på knap 27.000 procent. Det viser data fra Bloomberg.


Denne ekstreme stigning svarer en til en årlig forrentning på godt 20 procent i gennemsnit i mere end 30 år.

 

Betaler Novo Nordisk udbytte?

Ja, Novo Nordisk er en udbytteaktie.

Novo Nordisk er en af de få danske udbytteaktier, der betaler udbytte mere end én gang om året, for siden 2016 har Novo Nordisk udbetalt udbytte halvårligt - typisk i marts og i august.


Hvor meget betaler Novo i udbytte?

Novo Nordisk stræber efter at udbetale cirka 50 procent af virksomhedens overskud i udbytte og har gjort netop dette siden 2016.

 

Herunder ses en tabel for Novo Nordisk’ seneste fire års udbyttebetalinger:

Udbyttedato    X-dag                 Udbytte/aktie

  • 18.8.2021         16.8.2021         3,5 DKK
  • 30.3.2021         26.3.2021         5,85 DKK
  • 18.8.2020         14.8.2020         3,25 DKK
  • 31.3.2020         27.3.2020         5,35 DKK
  • 20.8.2019         16.8.2019         3 DKK
  • 26.3.2019         22.3.2019         5,15 DKK
  • 28.8.2018         17.8.2018         3 DKK
  • 27.3.2018         23.3.2018         4,85 DKK


Udbyttet for 2022 kendes endnu ikke, men første udbyttebetalingen finder altid sted den sidste tirsdag i marts med X-dag fredagen forinden. For 2022 bliver udbyttedatoen derfor den 29. marts med X-dag den 25. marts.

 

Er du på udkig efter en god udbytteaktie, vil vi gerne henvise til vores top10-liste over de bedste udbytteaktier i Danmark. https://tradedesk.dk/blog/de-10-bedste-udbytteaktier-i-danmark-top10

Denne liste tager udgangspunkt i, hvilke virksomheder der procentvis betalte mest i udbytte senest.

 

Hvorfor skal jeg købe aktier i Novo Nordisk?

De to oplagte argumenter for at købe Novo-aktien er:

1.      Novo Nordisk er ekstremt veldrevet og tjener gode penge,

2.      Selskabet udbetaler godt med udbytte 

Men selvom Novo Nordisk er en fornuftig udbytteaktie, så er der bestemt også mulighed for fremtidig vækst og dermed afkast.

Selskabet er nemlig dygtige til at investere i sig selv.


Det så vi eksempelvis flere gange i december 2021, hvor Novo Nordisk først annoncerede, at selskabet frem til 2027 vil investere 17 mia. kroner i sin fabrik i Kalundborg. Pengene skal gå til tre nye produktionsanlæg og en udvidelse af et eksisterende produktionsanlæg.


Og lige før årsskiftet gennemførte Novo Nordisk sit største opkøb nogensinde, da selskabet lagde knap 22 mia. kroner for det amerikanske biotekselskab Dicerna Pharmaceuticals.


Novo Nordisk og Dicerna har de seneste år haft et samarbejde om at udvikle nye behandlinger inden for en lang række sygdomme. Det gælder blandt andet kroniske leversygdomme, diabetes og fedme.


Det særligt interessante ved Dicerna er, at selskabet har en stor ekspertise indenfor RNA-teknologi, som blandt andet er blevet brugt i forbindelse med udviklingen af coronavaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna.

 

Novo Nordisk har desuden en spændende pipeline, og Bank of America beskrev i en analyse den 5. januar, at der er undervurderet potentiale i en række midler, der fortsat afventer fase-3-data - heriblandt Novo Nordisk’ ugentlige insulin, Icodec.

 

På baggrund af ovenstående er der altså god mulighed for fremtidig vækst, og med de langsigtede briller på beskrev Lars Hytting, der er chef for aktiehandlen hos Artha Kapitalforvaltning, den 7. januar Novo-aktien som “fin” og “yderst intakt” trods mareridtsstarten på 2022.

 

Hvad skal jeg være opmærksom på, hvis jeg overvejer at købe aktier i Novo Nordisk?

På den korte bane har 2022 været et surt år for Novo Nordisk-aktien, og det skyldes altså en prop i leveringerne af fedmebehandlingen Wegovy har ramt vækstudsigterne, og på den korte bane er det springende punkt derfor forsinkelsen af Wegovy-leveringerne, der risikerer at rykke ved Novo Nordisk’ finansielle forventninger til 2022.

 

Her kan du købe aktier i Novo Nordisk

Virksomheden Novo blev børsnoteret helt tilbage i 1974, mens Nordisk Gentofte blev børsnoteret i 1986.

De to selskaber blev fusioneret i 1989 og er siden blev handlet som én aktie.


I dag handles aktien på Nasdaq Copenhagen, hvor det også er muligt at investere i virksomheder som VestasAmbuBavarian Nordic og Danske Bank, der ligesom Novo Nordisk er en del af det danske eliteindeks, C25.

Novo Nordisk’ ISIN-kode er DK0060534915.


Med ovenstående på plads kan vi nu kigge nærmere på, hvor du kan købe (og sælge) aktier i Novo Nordisk.

De to oplagte muligheder er enten via din bank, som dog kræver et gebyr for at fortage handlen for dig, eller du kan vælge selv at handle aktien igennem investeringsplatforme som Saxo Bank, Nordnet, eToro eller en helt fjerde.

 

Sådan køber du aktier i Novo Nordisk

·        Opret en investeringskonto via din bank eller en investeringsplatform.

·        Lav en indbetaling (så du har midler at investere for).

·        Søg efter Novo, Novo Nordisk eller NOVO_B (tickerkode).

·        Klik på Køb, Handl eller lignende.

·        Angiv ønsket handelsbeløb eller ønskede antal aktier.

·        Afslut din ordre (om lidt er Novo Nordisk officielt en del af din portefølje).

 

Nyheder om Novo Nordisk

Vælger du at investere i Novo Nordisk, så kan du med fordel følge med i, hvordan det går virksomheden fremadrettet.

På Novo Nordisk’ corporate-hjemmeside opdaterer selskabet løbende med nyheder og pressemeddelelser
(
https://www.novonordisk.com/news-and-media/news-and-ir-materials.html).

Derudover kan du med fordel følge med i selskabets udvikling via medier som Børsen, Finans.dk og Euroinvestor.


Et godt tip er desuden at oprette Google Alerts, hvor du kan bede om at blive underrettet via mail, når der bliver udgivet nyheder, der direkte eller indirekte handler om Novo Nordisk.

 

Du kan selvfølgelig også følge med her på TradeDesk, hvor vi dagligt er opdateret på aktien, dens trend og konkrete niveauer.