Aktiemarkedet og geopolitisk uro: Hvad betyder det?

Vi ser på hvad der plager markedet og giver en liste over virksomheder der passer til ethvert scenarie.

Aktiemarkedet er i øjeblikket påvirket af flere faktorer, der skaber usikkerhed og presser investorerne til at være særligt selektive med deres valg af aktier.

Den geopolitiske situation i Mellemøsten, det kommende amerikanske præsidentvalg, og Federal Reserves håndtering af renten er alle med til at skabe volatilitet.

Geopolitisk uro i Mellemøsten

Den eskalerende konflikt i Mellemøsten mellem Israel og Libanon har en umiddelbar negativ effekt på aktiemarkederne. Historisk set reagerer markederne negativt på krig og konflikter, og usikkerheden omkring, hvor langvarig denne krise vil være, skaber yderligere frygt blandt investorerne.

Energimarkederne ser dog typisk en positiv reaktion i tider med geopolitisk uro, da energisikkerheden kan blive truet, hvilket ofte fører til stigende oliepriser. Vi har allerede set energiaktier begynde at røre på sig efter nyhederne om Israels angreb på Libanon, hvilket kan være en indikation af, at denne sektor kan få en midlertidig optur.

https://money.usnews.com/investing/news/articles/2024-10-02/us-energy-companies-shares-gain-as-middle-east-crisis-sparks-supply-fears

Det amerikanske præsidentvalg

Samtidig skaber det kommende amerikanske præsidentvalg yderligere nervøsitet i markedet. Valget af den næste præsident kan få stor indflydelse på, hvordan forskellige sektorer klarer sig.

Teknologi- og olieaktier kan for eksempel blive påvirket forskelligt, afhængigt af om det bliver Donald Trump eller en demokratisk kandidat som Kamala Harris, der vinder valget. Lige nu fører Kamala Harris.

Historisk set har politiske skift i USA haft en betydelig indvirkning på visse sektorer, og med valget lige om hjørnet er der en risiko for øget volatilitet i aktiemarkedet.

Federal Reserves rentepolitik

En anden stor faktor, der påvirker markedet, er Federal Reserves rentepolitik. Fed-formand Jerome Powell har gjort det klart, at centralbanken ikke har travlt med at sænke renterne hurtigt.

På trods af at inflationen er aftaget, ønsker Fed at tage en forsigtig tilgang og foretrækker gradvise rentesænkninger. Forventningerne er i øjeblikket, at der vil komme to mindre rentesænkninger på 25 basispoint i november og december.

Der er dog flere faktorer, der kan udfordre denne forsigtige tilgang. Blandt andet kan kommende arbejdsmarkedsrapporter spille en afgørende rolle. Fed følger tæt med i, om arbejdsmarkedet fortsætter med at vise tegn på svækkelse.

Hvis arbejdsmarkedet pludselig viser sig at være svagere end forventet, som vi allerede har set med revideringer af jobtallene fra tidligere måneder, kan det tvinge Fed til at tage hurtigere og mere drastiske skridt. Desuden vil strejker, såsom havnearbejdernes strejke, og skader forårsaget af orkaner som Helene, yderligere kunne påvirke økonomiens udvikling og tvinge Fed til at reagere.

https://finance.yahoo.com/news/fed-is-in-no-hurry-to-cut-rates-quickly-could-that-patience-be-tested-080010592.html

Hvad betyder dette for investorer?

For investorer betyder det, at det er nødvendigt at være meget opmærksom og forsigtig i øjeblikket. Med markederne presset fra flere sider – både geopolitisk, politisk og økonomisk – er der stor risiko for yderligere fald i aktiekurserne.

En defensiv tilgang, hvor man vælger sikrere sektorer såsom forsyningsselskaber og ejendom, kan være en god strategi. Samtidig kan det være klogt at holde en del af porteføljen i kontanter for at kunne udnytte mulighederne, hvis markedet falder yderligere og gode købsmuligheder opstår.

Samlet set er det tydeligt, at der er mange risici på markedet lige nu, og de kommende måneder vil kræve en nøje overvågning af både politiske, økonomiske og geopolitiske udviklinger. Men lad os tage et kig på nogle af de aktier som kan klare sig godt, under forskellige scenarier:

Fortsat Geopolitisk Uro

Energivirksomheder:

  1. BP p.l.c. (BP) – BP er et globalt energiselskab med fokus på olie- og gasproduktion. Virksomheden opererer inden for efterforskning, raffinering og distribution af olieprodukter. BP investerer også i vedvarende energikilder som vind- og solenergi for at diversificere sin energimix.
  2. TotalEnergies SE (TTE) – TotalEnergies er en fransk energigigant, der arbejder inden for både fossile brændstoffer og vedvarende energi. De har en bred global tilstedeværelse og investerer tungt i fremtiden for vedvarende energikilder som sol og vind.
  3. ExxonMobil Corporation (XOM) – ExxonMobil er et af verdens største energiselskaber med primær fokus på olie- og gasudvinding, raffinering og distribution. Selskabet arbejder også med petrokemikalier og forsker i at udvide sin portefølje inden for nye energiteknologier.

Forsvarsvirksomheder:

  1. Lockheed Martin Corporation (LMT) – Lockheed Martin er verdens største forsvarsleverandør, specialiseret i avancerede teknologier til luftfart, rumforskning og forsvarssystemer. De producerer blandt andet jagerfly, missiler og militært udstyr.
  2. Northrop Grumman Corporation (NOC) – Northrop Grumman er en amerikansk forsvarsentreprenør med speciale i luftfarts-, cybersikkerheds- og forsvarsteknologier. Virksomheden er kendt for at udvikle systemer til avancerede våben og droner.
  3. BAE Systems plc (BAESY) – BAE Systems er et britisk forsvarsselskab, der leverer militære løsninger inden for land-, luft- og marineteknologi. De producerer alt fra pansrede køretøjer til sofistikerede overvågningssystemer.

Præsidentvalg i USA

Grønne aktier (Kamala Harris):

  1. Vestas Wind Systems A/S (VWS) – Vestas er en førende producent af vindmøller og leverer løsninger til både landbaserede og havvindprojekter. De er en central aktør i overgangen til vedvarende energi globalt.
  2. Ørsted A/S (ORSTED) – Ørsted er global leder inden for vedvarende energi med fokus på havvindenergi. Selskabet omdannede sig fra en traditionel olie- og gasvirksomhed til en pioner inden for grøn energi.
  3. NextEra Energy, Inc. (NEE) – NextEra Energy er en af de største leverandører af vedvarende energi i USA med fokus på vind- og solenergi. De er kendt for deres store investeringer i ren energi og bæredygtig elproduktion.

Olieaktier (Donald Trump):

  1. Chevron Corporation (CVX) – Chevron er en global energigigant med aktiviteter inden for olie- og gasudvinding, raffinering og distribution. De fokuserer også på nye energiteknologier som geotermisk energi og biobrændstoffer.
  2. ConocoPhillips (COP) – ConocoPhillips er et af USA’s største uafhængige olie- og naturgasselskaber. De har betydelige operationer inden for olieudvinding og forarbejdning, især i Nordamerika.
  3. Devon Energy Corporation (DVN) – Devon Energy er et amerikansk olie- og naturgasselskab, der fokuserer på landbaserede boringer. De er en vigtig aktør inden for skiferolie- og gasindustrien i USA.

Faldende renter

Ejendom og forsyningsselskaber (rentenedsættelser):

  1. Jeudan A/S (JEUD) – Jeudan er Danmarks største børsnoterede ejendomsselskab med fokus på erhvervsejendomme. De har en stærk position på det københavnske marked med en portefølje af prestigefyldte ejendomme.
  2. Realty Income Corporation (O) – Realty Income er et amerikansk REIT (real estate investment trust), der specialiserer sig i at eje og drive kommercielle ejendomme. Virksomheden er kendt for sine stabile udbytter til investorer.
  3. Wihlborgs Fastigheter AB (WIHL) – Wihlborgs er et svensk ejendomsselskab, der fokuserer på erhvervsejendomme i Skandinavien, primært i storbyområder som Malmö, Lund og København.

Forsyningsselskaber:

  1. NRG Energy, Inc. (NRG) – NRG Energy er et amerikansk energiselskab, der leverer elektricitet til både private og erhvervskunder. De fokuserer på en blanding af traditionelle og vedvarende energikilder.
  2. Vistra Corp (VST) – Vistra Corp er en førende energileverandør i USA, der tilbyder elektricitet og energiløsninger til millioner af kunder. Selskabet har fokus på bæredygtighed og vedvarende energikilder.
  3. Xcel Energy Inc. (XEL) – Xcel Energy leverer elektricitet og naturgas til millioner af kunder i USA. De har et stærkt fokus på vedvarende energikilder og er kendt for deres investeringer i sol- og vindkraft.

Når vi ser på de nævnte aktier i forhold til TradeDesk’s værktøjer, kan det give investorer et stærkt grundlag for at analysere og træffe informerede beslutninger. 

TradeDesk gør det nemt at opbygge en portefølje, der kan tilpasses forskellige markedsforhold, uanset om det drejer sig om energisektoren, grønne investeringer eller forsyningsselskaber.

Ved at bruge de analyser og strategier, som TradeDesk tilbyder, bliver det lettere at navigere i usikre tider og optimere afkastet, uanset om markedet er i vækst eller under pres.