Hvorfor falder aktierne? Dårlige nøgletal, regnskaber og frygt for recession.

Aktierne falder pga. forfærdelige tech regnskaber, for “sene” rentesænkninger og skuffende jobtal, som nu sender aktierne ned og det går hurtigt, og her i dag mandag, ser det ud til at tendensen fortsætter med negative futures.

Alt rammes, men specielt tech virksomheder, der skuffer på regnskaber får kniven se f.eks. Intel.

I denne artikel ser vi på: hvorfor aktierne falder, hvad det forventes at betyde for renten og slutter af med opdaterede kursmål for danske virksomheder.

📉 Svage nøgletal skaber frygt og aktiefald

En række svage økonomiske nøgletal og skuffende regnskaber har sendt aktiemarkederne verden over i rødt. Ifølge investeringsspecialist Tommy Steg fra Jyske Bank er det især frygten for en kommende recession, der presser markederne ned. Torsdagens data viste, at de ugentlige arbejdsløshedsansøgninger i USA nåede det højeste niveau i næsten et år, og stemningstal for den amerikanske industri viste en tilbagegang i aktivitet, drevet af skuffende beskæftigelse og produktion.

Analyse
De nyligt offentliggjorte data skaber en øget frygt blandt investorerne for, at centralbankernes rentesænkninger kommer for sent til at afværge en recession. Ifølge Tommy Steg landede stemningstallet for den amerikanske industri på det laveste niveau i otte måneder. De svage nøgletal førte til et markant fald i renterne, og markedet forventer nu, at Federal Reserve vil sænke renten tre gange i løbet af årets sidste fem måneder.

Foruden de økonomiske data har skuffende regnskaber fra store virksomheder som Amazon og Intel også bidraget til den negative stemning. Især Intels regnskab blev beskrevet som rædselsfuldt, hvilket yderligere har intensiveret frygten for en bred økonomisk afmatning.

Betydning for investorerne

For investorer betyder de svage nøgletal og de skuffende regnskaber, at der er en øget risiko for markedsvolatilitet og yderligere aktiefald. Det er vigtigt at holde øje med kommende økonomiske data, som kan enten forstærke eller dæmpe investorernes frygt.

Investorer bør overveje at diversificere deres porteføljer og fokusere på sektorer, der er mere robuste over for økonomiske nedture, såsom sundhedspleje og basale forbrugsvarer. Samtidig kan det være klogt at have en defensiv strategi og undgå mere risikable investeringer, indtil markedet viser tegn på stabilisering.

Tommy Steg fra Jyske Bank skriver, “Frygten blandt investorerne er nu, at de blødere toner fra centralbankerne også understøttes af svagere nøgletal, og at centralbankernes rentesænkninger måske allerede kommer for sent.”

kilde: https://www.euroinvestor.dk/nyheder/jyske-bank-om-aktiefald-svage-tal-skaber-frygt

📉 Stort skift: Nu tror markedet på dobbelt rentenedsættelse

Fredagens skuffende jobtal fra USA har overbevist de finansielle markeder om, at styringsrenten skal hurtigere ned. Ifølge data fra CME Group viser futureshandlen, at markedet nu indregner en 62,5 % sandsynlighed for en dobbelt rentenedsættelse på 0,50 procentpoint ved det næste rentemøde i september. Torsdag var denne sandsynlighed kun 22 %. Derudover indregnes der en 37,5 % sandsynlighed for en mindre nedsættelse på 0,25 procentpoint. Der er nu 0 % sandsynlighed for, at renten fastholdes på de nuværende 5,25-5,50 %.

Analyse
De skuffende jobtal har skabt et markant skift i markedets forventninger til Federal Reserves næste træk. Markedet ser nu en dobbelt rentenedsættelse som det mest sandsynlige scenarie, hvilket afspejler en stigende bekymring for, at de nuværende høje renter kan skade økonomien yderligere. Denne forventning om en aggressiv lempelse af pengepolitikken er en reaktion på de svage beskæftigelsesdata og stigende arbejdsløshed, som indikerer en afmatning i økonomien. Selvom inflationen endnu ikke er faldet til det ønskede niveau på 2 %, anses risikoen for økonomisk nedgang nu som en større trussel.

Betydning for investorerne
For investorer signalerer forventningen om en dobbelt rentenedsættelse øget volatilitet og mulige justeringer i investeringsstrategierne. En betydelig rentenedsættelse kan stimulere økonomien ved at gøre lån billigere, hvilket kan øge forbrug og investeringer. Sektorer som teknologi og ejendom kan drage fordel af lavere låneomkostninger, mens den svækkede amerikanske dollar kan påvirke eksportvirksomheder og deres konkurrenceevne negativt. Investorer bør overvåge udviklingen nøje og overveje at justere deres porteføljer for at drage fordel af de nye økonomiske forhold.

Kilde: https://www.euroinvestor.dk/nyheder/stort-skift-nu-tror-markedet-paa-dobbelt-rentenedsaettelse

Sektorerne ejendomme, forsyning og defensive aktier klarer sig bedst, mens teknologi og cykliske aktier får flest tæsk når markedet går negativt.

Sektoroverblikket i TradeDesk viser hvordan de forskellige sektorer klarer sig i forhold til hinanden. Ejendomme, Finansiel service og Defensivt forbrug er stærkest.

📈 Anbefalinger og kursmål på Danske Aktier 📊

Her får du anbefalinger fra førende finanshuse og opdaterede kursmål på danske aktier, som er det mål analytikerne har sat for aktien til om 12 mdr.

Positive Nyheder:

🍺 Carlsberg: Konkurrenten AB InBev rapporterer lavere ølsalg, men en stigning i driftsindtjeningen. Ølvolumenerne i Europa steg, hvilket er positivt for Carlsberg.
🔊 Demant: Får løftet anbefalingen til “køb” fra “hold” af SEB. Kursmålet er dog skåret fra 330 til 310 kr.
🔬 Lundbeck: Nordea hæver kursmålet til 55 kr. fra 51 kr. med en uændret “køb”-anbefaling.
🌍 Rockwool: DNB hæver kursmålet til 3300 kr. fra 2900 kr. og fastholder “køb”-anbefalingen.
🔋 NKT: Nordea hæver kursmålet til 700 kr. fra 670 kr. og fastholder anbefalingen “køb”.
🛒 Nordea: Citi har hævet kursmålet til 113,43 kr. fra 109,68 kr. med en gentaget “køb”-anbefaling.
🚚 NTG: Carnegie hæver kursmålet til 385 kr. fra 359 kr. og gentager “køb”-anbefalingen.
💉 Novo Nordisk: Intron Health hæver kursmålet til 1150 kr. fra 1100 kr. og fastholder “køb”-anbefalingen.
🏦 Spar Nord: ABG Sundal Collier hæver kursmålet til 155 kr. fra 145 kr. og fastholder “køb”.

Negative Nyheder:

👔 GN: HSBC sænker kursmålet til 190 kr. fra 200 kr. Anbefalingen forbliver “hold”.
🌍 FLSmidth: Komatsu, en japansk konkurrent, overgår forventningerne for Q1 2024/25 i både omsætning og driftsoverskud, hvilket kan presse FLSmidth.
💊 Coloplast: Morningstar nedjusterer anbefalingen til “hold” fra “køb”, mens kursmålet forbliver 962 kr.

Neutrale eller Blandede Nyheder:

🏥 DFDS: RBC sænker kursmålet til 320 kr. fra 370 kr., men fastholder “outperform”-anbefalingen.
🚚 DSV: BNP Paribas hæver kursmålet til 1100 kr. fra 1040 kr., men fastholder “neutral” anbefalingen.
📉 Huscompagniet: Carnegie har hævet kursmålet til 58 kr. fra 55 kr. og fastholder “hold”-anbefalingen.
🔬 Lundbeck: Reducerer samarbejdet med japanske Takeda i USA til nu kun at basere sig på royalty-betalinger.
💉 Novo Nordisk: En dommer i USA har afvist tre anklagepunkter mod Novo Nordisk i en sag om øgede recepter på bløderproduktet Novoseven.
📊 Mærsk: Opjusterede forventningerne til årets driftsresultat til mellem 20,7 og 34,6 mia. kr. SEB har hævet kursmålet til 11.800 kr. fra 11.700 kr.

De bedste aktiehilser,
Troels