2. november 2021

Hvordan køber man aktier?

Troels Højbjerg

Hvordan køber man aktier?


Hvordan køber man aktier?
Ovenstående spørgsmål er det spørgsmål, som vi vil besvare i denne guide.

Har du derfor planlagt at skulle i gang med aktieinvestering, så har du valgt at besøge den rette underside. 


Guiden er ikke kun tilegnet dig, der foretrækker at købe aktier gennem banken, men også dig, der har et ønske om at købe aktier udenom banken – f.eks. via en digital børsmægler som Nordnet eller Saxo Bank. Jeg bruger har selv prøvet alle platforme med bruger mest Nordnet, da jeg har min pension der, men jeg synes de er meget dyre på alt andet end danske aktier.


Vi vil også komme med nogle input omkring, hvor det er bedst at købe aktier. 

Forvent også at blive klogere på, hvilke krav du skal opfylde for at komme i gang med at købe aktier. Kravene er lempelige, men der er altså nogle få krav.  


Køb af aktier via banken (netbank)

Stort set alle danske pengeinstitutter har en netbank, hvor kunderne har mulighed for at købe og sælge aktier. Når du har været inde i netbank, er du måske faldet over fanen Investering – klikker du her, vil du typisk blive videresendt til en side, hvor du kan handle aktier, obligationer m.v.

Har du ikke allerede adgang til aktieinvestering via din bank, så kan du sandsynligvis få det ved at kontakte din bankrådgiver. Din bankrådgiver vil antageligvis invitere dig til et uforpligtende investeringsmøde, hvor din risikoprofil defineres, og hvor du i samme ombæring bliver præsenteret for nogle af de mange investeringsmuligheder.

Når du investerer i banken, så kan du typisk selv vælge, om banken skal investere din opsparing eller andre midler for dig, eller om du selv vil varetage dine investeringer. 


Sådan køber du aktier via netbank:

 1. Få adgang til bankens investeringsværktøjer (kontakt din bankrådgiver)

 2. Log ind på netbank

 3. Klik på Investering (eller lignende)

 4. Søg efter et specifikt selskab eller vælg et selskab fra bankens kursliste

 5. Klik på Køb

 6. Vælg antal stk. eller angiv beløb

 7. Afgiv ordre

Bemærk: Processen kan være forskellig fra (net)bank til (net)bank


Køb af aktier via en digital børsmægler

Selvom din bank helt sikkert vil gøre en ihærdig indsats for at overtale dig til at investere din formue via deres platform, så skal du være bekendt med, at der findes et – godt – alternativ til at købe aktier gennem banken. Alternativet er at købe aktier via en digital børsmægler. Det er en ofte nem og billig måde at købe aktier på, hvorfor det er en mulighed, som flere og flere aktionærer vælger at gøre brug af. 

Efterhånden findes der et væld af børsmæglere online. Blandt de største kan der nævnes Nordnet, Saxo Bank, DEGIRO og eToro. Der er fordele og ulemper ved alle disse børsmæglere / handelsplatforme, så undersøg, hvilken platform der matcher dine krav og behov. 

Ligesom i banken, så skal du via de digitale børsmæglere godkendes for at kunne købe og sælge aktier. Det er heldigvis ofte en nem og meget smertefri proces. Du skal blot udfylde en formular og vente på, at din ansøgning bliver behandlet. 


Sådan køber du aktier via en digital børsmægler:

 1. Vælg en af de mange handelsplatforme (eksempelvis Nordnet eller Saxo Bank)

 2. Opret dig som kunde og bliv godkendt inden for få dage eller uger (typisk)

 3. Log ind på platformen

 4. Klik på Børs & Marked -> Aktier (eller lignende)

 5. Find den ønskede aktie og klik på Køb

 6. Vælg depot

 7. Angiv ønsket antal aktier eller beløb

 8. Afgiv ordre

Bemærk: Processen kan være forskellig fra børsmægler til børsmægler


Hvor er det bedst at købe aktier?

Det findes der ikke noget kort og konkret svar på. Svaret vil nemlig afhænge af, hvem du spørger.

Der er både fordele og ulemper ved at købe aktier gennem banken, og det samme gælder, når det kommer til at købe aktier gennem en digital børsmægler.

Der er ingen regler uden undtagelser, men i de fleste tilfælde er det billigst at købe aktier gennem en digital børsmægler – udenom banken. Det skyldes, at bankerne tager sig godt betalt for den rådgivning, de yder i forbindelse med aktieinvestering. Du får typisk ikke en decideret regning for rådgivningen, men du vil opleve, at omkostningerne til investeringen kan være høje. ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent) vil ofte være høj, når der købes aktier via banken. Ønsker du derfor at holde dine omkostninger nede, så investér via en uafhængig børsmægler.

I princippet vil du godt kunne købe aktier via både banken og uafhængige børsmæglere. Har du derfor svært ved at træffe et valg, så prøv begge muligheder og mærk efter. 


Du har først købt aktien, når der er fundet en sælger

Har du læst med indtil nu, så er du nu bekendt med, hvordan du køber aktier via henholdsvis banken og via digitale børsmæglere. Det er dog vigtigt at forstå, at du ikke har købt den ønskede aktie i det sekund, hvor du klikker på købsknappen. Det reelle køb sker først i det øjeblik, hvor der findes en sælger. I de fleste tilfælde går det hurtigt, når der er tale om likvide aktier (aktier, der handles meget).  Ønsker du at sikre dig aktien så hurtigt som muligt, så køb aktien til markedsprisen. Så vil aktien snart være at finde i din portefølje. 


Generelle krav for at kunne købe aktier

Du ved efterhånden det meste, du skal vide om at købe aktier, men har du også styr på, hvilke krav du skal leve op til som aktionær? Ellers bør du læse guiden til ende. I dette afsnit vil vi nemlig løfte sløret for, hvilke krav der skal opfyldes for at komme i gang med aktieinvestering. 

Kravene kan naturligvis variere fra bank til bank og fra børsmægler til børsmægler, men typisk er det nogle af de samme krav, der gør sig gældende hos de forskellige aktører.

De mest almindelige krav:

 1. Du skal være fyldt 18 år (eller have fået samtykke fra dine forældre)

 2. Du skal have penge på hånden at investere for 

 3. Du skal have NemID (det skal du bruge for at underskrive din ansøgning)

 4. Du skal typisk indsende kopi af legitimation (kørekort eller pas)

 5. Øvrige krav (ovenstående liste er ikke fyldestgørende)

Mindreårige vil også kunne købe aktier via mange velrenommerede børsmæglere, men det kræver i alle tilfælde samtykke fra en forælder eller værge. Vil du åbne et depot på vegne af din søn eller datter, så skal du udfylde en række dokumenter og indsende dokumentation af forskellig slags. Forvent en lidt længere behandlingstid, hvis du skal åbne et depot på vegne af en mindreårig.